45.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 15-16/3/09 - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

45.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 15-16/3/09

ΣΙΝΕΜΑ
Watchmen

Υπόθεση: Νέα Υόρκη, 1985: Σε έναν εναλλακτικό κόσμο, βυθισμένο στο σκοτάδι και την παράνοια, η Αμερική βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση. Ένας ανεξήγητος νόμος διατάζει τους υπερ-ήρωες να μην πετάνε, να μη διακτινίζονται, να μην σκαρφαλώνουν, εν ολίγοις να σταματήσουν να σώζουν τον κόσμο. Έτσι, όλοι οι υπερ-ήρωες πλέον έχουν αναγκαστικά αποσυρθεί και έχουν τραβήξει ο καθένας το δρόμο του, αφήνοντας πίσω τους την παλιά ζωή τους. Ο μόνος που δεν έχει διαγράψει το παρελθόν του είναι ο Ρόρσαχ, ένας μασκοφόρος ντετέκτιβ .


ΘΕΑΤΡΟ «Αγημα Τιμών»θέτρο Σοφούλη

Το έργο του Νίκου Βασιλειάδη «Αγημα Τιμών» θα ανεβάσει για πρώτη φορά στη σκηνή το "Πανδαιμόνιο 7" σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα από την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009.Ένας δόκιμος αξιωματικός του 343 τάγματος πεζικού του χωριού Ντάροβα ή Κεχρόκαμπος ή Ελευθερές, πτυχιούχος αρχαιολόγος, αφηγείται «ιστορίες από το στρατό». Ισορροπώντας με δεξιοτεχνία ανάμεσα στην καθαρεύουσα και τη δημοτική, περιγράφει με γλαφυρότητα την ελληνική επαρχία, δίνει το στίγμα της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα της «Εθνικής Κυβερνήσεως», ζωντανεύει τον παραλογισμό του στρατού. Το ανήσυχο πνεύμα του θα τον οδηγήσει σε περιπέτειες εντός και εκτός στρατώνα. Θα γοητευθεί από το φυσικό τοπίο της αφιλόξενης Ντάροβας και θα φτάσει στον κολοφώνα της στρατιωτικής του καριέρας εκφωνώντας τον επικήδειο στην κηδεία ενός στρατιώτη, επικεφαλής ενός ιλαροτραγικού αγήματος τιμών.
Το έργο δίνει την αφορμή για ένα ταξίδι στο πρόσφατο πολιτικο-κοινωνικό παρελθόν της χώρας μας, με πλούσιες αναφορές σε συνθήκες που σημάδεψαν την τελευταία τριακονταετία. Η σύγχυση της εποχής, που ο συγγραφέας επεκτείνει μέχρι και στο ίδιο το σώμα της γλώσσας, μας φέρνει αντιμέτωπους με όσα ελοχεύουν στη μνήμη μας και που ακόμα δεν τολμούμε να αντιμετωπίσουμε.

ΒΙΒΛΙΟ Ο πολιτισμός των γηπέδων” του Χρήστου Ζαχόπουλου

Λεπτομέρειες :
Ο κόσμος των γηπέδων συνδέεται με τη θρησκεία, τον πόλεμο, το θάνατο, την πολιτική οργάνωση, το Δίκαιο, τη συλλογική ταυτότητα, την εκπαίδευση, τη γλώσσα, την Τέχνη: αφελή και αυτοσχέδια, λαϊκή ή και υψηλή.Το αθλητικό γεγονός εξυπηρετεί και ψυχολογικές ανάγκες. Η συλλογική προτίμηση αποτελεί στοιχείο ταυτότητας και επιλογή ανθεκτική στο χρόνο. Διαπερνά όλες τις κοινωνικές τάξεις και, καθώς με το τελετουργικό, τα σύμβολα και τα είδωλα συγκινεί δισεκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως, αποκτά τεράστιο επικοινωνιακό, οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Ο κόσμος αυτός έχει και τη σκοτεινή υποκοσμική πλευρά του.Το ανώνυμο γηπεδικό πλήθος στο “χώρο του” αμφισβητεί την εξουσία, αλλά και άλλους φραγμούς και περιορισμούς του “έξω” κόσμου. Τα γήπεδα συγκροτούν ζώνη μεταξύ του νόμου και της παρανομίας. Τα εκεί διαδραματιζόμενα ποτέ δεν είναι ένα απλό και ανώδυνο θέαμα. Η συγκέντρωση χιλιάδων θεατών ισοπεδώνει την ατομική ευθύνη και συμβάλλει στην επικράτηση ψυχολογίας όχλου. Με αφετηρία το αθλητικό γεγονός η λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά και πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές, κοινωνικές και εθνικές τριβές και επιδιώξεις μπορούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη αναταραχή. Τότε η εξουσία οδηγείται σε πολύ σκληρά μέτρα συνετισμού (Ιουστινιανός-στάση του νίκα, Λίμα Περού, 1964). Άλλοτε πάλι σκοπίμως η εξουσία οδηγεί εκεί, σ έναν περιορισμένο και ελεγχόμενο χώρο, κατοίκους μιας πόλης, τους οποίους θέλει να τιμωρήσει (Μέγας Θεοδόσιος και σφαγή χιλιάδων Θεσσαλονικέων στον Ιππόδρομο της πόλης).Μια διαφορετική και πρωτότυπη ματιά στον κόσμο των γηπέδων και στα ποικίλα σημαινόμενα των συμβόλων από την αρχαιότητα έως σήμερα.
πηγές:
http://www.perizitito.gr/product.php?productid=54475

ΑΓΩΝΑΣ aris-scoda xnthi

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ