218. ΘΕΜΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΥΤΗ ΒΑΤΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

218. ΘΕΜΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΥΤΗ ΒΑΤΟ




ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ



Με αφορμή μια ανιστόρητη, προκλητική, υβριστική εκπομπή, σε τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης προχθές, που υμνούσε τη χούντα των συνταγματαρχών, οι οποίοι ήταν επίγονοι των νεκροθαφτών-συνεργατών των Αγγλογερμανών στην Αντίσταση και τον εμφύλιο:
Ευρυτανία: Ένας απ'τους τόπους μνήμης της σύγχρονης Ελλάδας, για όσα γίνονται για εμάς χωρίς εμάς. Παραδομένος στη λήθη του κράτους, εκεί όπου η ιστορία στέκεται βουβή πάνω στη μεγαλοσύνη της αποσιώπησης της. Επισκέφτηκα δύο φορές τούτο τον ορεινό νομό, που προσφέρει απλόχερα τη γαλήνη, την ομορφιά, την εξερεύνηση των γεγονότων της χαμένης λαϊκής κυριαρχίας.
Στο δρόμο για την Παλιά Βίνιανη, σκεφτόμουν αν θα βρω το μουσείο ανοιχτό, πήγα σε μέρα καθημερινή. Φρένο στη νέα Βίνιανη, έγραφε 'κοινοτικό κατάστημα'. Ρωτάω, μου λένε απο'δω θα πας, πάρε και το κλειδί να ανοίξεις! Απλό μουσείο, πρώην σχολείο, εδώ ιδρύθηκε η Π.Ε.Ε.Α, το Μάρτιο του 1944, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο. Συγκίνηση απερίγραπτη, για ένα μέρος όπου στεγάστηκαν ιδέες και πράξεις, που δυστυχώς έμειναν ανεφάρμοστες. Εδώ λέχθηκαν και αποφασίστηκαν δημοκρατικές διαδικασίες, ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
Στους Κορυσχάδες, χωριό συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου, εκλεγμένου απ'το λαό σε κατεχόμενη και ελεύθερη Ελλάδα, με 184 μέλη. Κι εδώ παρόμοια εικόνα λησμονιάς. Μπαίνω με το κλειδί στο χέρι. Πιο εμπλουτισμένο το μουσείο, με προκηρύξεις, γραμματόσημα του Ε.Α.Μ, φωτογραφίες της Εθνοσυνέλευσης, λιτό όμως και αυτό. Με αγριοκοίταξε και ο παππούλης απ΄το μπακάλικο-κλειδαράδικο, γιατί δεν αγόρασα κούπα με το πρόσωπο του Βελουχιώτη.
Στο Παλιό Μικρό Χωριό το μουσείο παρέμενε κλειστό για ανακαίνιση. Εικόνα εγκατάλειψης, μόνο μια ταβέρνα ανοιχτή, σημάδι ζωής, σπίτια ερειπωμένα, τιμωρημένα γιατί δεν προσκύνησαν τη σκλαβιά. Ελλήνων, Άξονα, Συμμάχων!
Αξίζει αυτό το οδοιπορικό, που περιέγραψα με ελάχιστες κουβέντες. Δικαίωμα και κατάρα του καθενός, είναι να μεγαλώσει το παιδί του, με τα φαντάσματα των Τσολάκογλου-Ράλλη, αντί για τις αξίες της ισονομίας, της άμεσης δημοκρατίας, το καθήκον για το κυνήγι της πραγματοποίησης του ιδεατού...

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ