-Βερολινο 3 - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

-Βερολινο 3



του ΧΑΡΗ ΓΚΟΥΓΚΟΥΛΙΤΣΑ


(το επίσημο σαιτ του συγκροτήμματος)
Αφού τα ψάλαμε ένα χεράκι στον ΜΠΟΝΟ(Λέμε τώρα.....)άς μιλήσουμε για ένα συγκρότημα που όταν είμαι στον 22 όροφο του Park in-Alexander platz hotel και ατενίζω το Βερολίνο έχοντας μπροστά μου τον πύργο του ΟΤΕ πάντα ακούω το κομμάτι τους !
Τρεις δεκαετίες λοιπόν πριν, το 1978, οι “City”, μια ανατολικογερμανική μπάντα κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο με τίτλο “Am Fenster (Στο παράθυρο)”.
Το ομώνυμο τραγούδι, ένα folk rock κομμάτι με κυρίαρχο όργανο το βιολί, κάνει επιτυχία στη Δυτική Γερμανία αλλά και σε άλλες δυτικές χώρες, όπως και στη μεταπολιτευτική Ελλαδίτσα μας.
Μέχρι τότε, η ανατολική Γερμανία μάς ήταν γνωστή για το τείχος που χώριζε το Βερολίνο στα δύο, για τις ποδοσφαιρικές της ομάδες με τα… δυναμικά ονόματα όπως “Δυναμό Βερολίνου”, “Δυναμό Δρέσδης” , καθώς και για τις τίγκα στα αναβολικά αθλήτριες της.
Στον κλάδο των αναβολικών μάλιστα την εποχή εκείνη η Ανατολική Γερμανία κατείχε τα σκήπτρα της επιστημονικής παγκόσμιας ντόπας.
Μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, όπως ξέρουμε όλοι μας, οι… πολύτιμες γνώσεις στο θέμα αυτό μεταλαμπαδεύτηκαν με το αζημίωτο και σε ημέτερους προπονητές και ολυμπιονίκες μας.....
.Για να ξαναγυρίσουμε στους City όμως, το τραγούδι τους κυκλοφορούσε σε μια χορταστική εκτέλεση διάρκειας 17 :40 λεπτών, η οποία φυσικά ήταν αντι-ραδιοφωνική.
Έτσι σύντομα επανακυκλοφόρησε σε πιο οικονομικές συσκευασίες, όπως (διάρκειας 7:24), αλλά και σε συντομότερη ακόμα βερσιόν 3:56 λεπτών.
Αν είναι στη γερμανική γλώσσα, όταν άκουσα το τραγούδι μού άρεσε πολύ.
Κι αυτό οφείλεται κυρίως στη γοητεία νομίζω του βιολιού. Ενώ στην Γιουροβίζιον φέτος το κατάλαβαν...
Οι City, εξακολουθούν να είναι ακόμα και σήμερα μια εν ενεργεία μπάντα (τελευταία τους δουλειά κυκλοφόρησε το 2007 με τίτλο “Hey, hey, hey”).
Ποτέ τους όμως δεν έκαναν ξανά τόσο μεγάλη επιτυχία, όπως το “Am Fenster”. Τουλάχιστον, όχι στην Ελλάδα.

αύριο το 4ο μέρος

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ