-O ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΟΥΝΑΒΗΣ! τελευταιο - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

-O ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΟΥΝΑΒΗΣ! τελευταιο

Τα χρόνια περνούσαν και ο Μπέλτσος πίστευε ότι θα του επιτραπεί να γυρίσει στο σπίτι του στην Ελλάδα! Ένιωθε σαν να ζούσε ένα όνειρο έναν εφιάλτη που σύντομα θα τέλειωνε. Μοναδική επαφή με την χώρα του ήταν το ραδιοφωνάκι που στα μεσαία έπιανε τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός είχε μία ιδιαίτερη σχέση με την ‘’νέα΄΄ του πατρίδα.
Ο Ούγγρος Μίλκο Φόρνερ το 1928 είχε δημιουργήσει την μεγάλη ομάδα με τους Αντώνη Μηγιάκη, Κώστα και Μήτσο Μπαλτάτση, Σπύρο Υποφάντη,Άγγελο Μεσσάρη κ.α
Στη συνέχεια το 1930 την θέση του παίρνει ο συμπατριώτης του Ζοζέφ Κίνσρελ που θα παραμείνει για δέκα χρόνια!

Με το ραδιοφωνάκι ο Μπέλτσος γιόρτασε το πρωτάθλημα του 1953,το κύπελλο του 1955 πάντα από το ράδιο μιας και για την επίσημη ελληνική κυβέρνηση ήταν ένα μίασμα που ζούσε στο σιδηρούν παραπέτασμα. Αφού δεν μπορούσε να δει την ομάδα του στην Ελλάδα αποφάσισε να είναι κοντά της σε κάθε παρουσία της στην ανατολική Ευρώπη.

Το 1960 προσπάθησε να δεί τον Παναθηναϊκό στην Τσεχία όπου αγωνιζόταν με την Χράντετς για το κύπελο πρωταθλητριών Ευρώπης αλλά το καθεστώς του απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα. Είχε στιγματιστεί με τα επεισόδια της 23ης Οκτωβρίου 1956,όταν χιλιάδες φοιτητές,εργάτες και υπάλληλοι είχαν αψηφήσει το κομμουνιστικό καθεστώς απαιτώντας ,μάταια, την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.
Για δύο εβδομάδες υπήρχε ελπίδα· μετά τα ραδιόφωνα σταμάτησαν και απλώθηκε απόλυτη σιωπή, και πίσω από αυτή τη σιωπή χιλιάδες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες εξορίστηκαν. Για αρκετό καιρό εκείνοι που εξεγέρθηκαν στη Βουδαπέστη έλπιζαν ότι η ελεύθερη Δύση θα έσπευδε να τους βοηθήσει. Αυτό δεν συνέβη όμως. Για αρκετό καιρό, τους άφηναν να πιστέψουν ότι αυτό θα συνέβαινε.
Εκεί έχασε την αγαπημένη σύντροφό του Εστέρ Μάτελερ που ΄΄ εξαφανίστηκε ΄΄ μαζί με τον πατέρα της Παλ .
Το καλοκαίρι του 1965 χαιρετίζει κρυφά και με δάκρυα τον 24χρονο επιθετικό της Ουγγρικής Τσέπελ ,Νίκο Γιούτσο που μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό.<<Όταν πας στην πατρίδα σου την Καστοριά του είπε κάνε μία στάση και στην δική μου την πατρίδα,το ΑΜΎΝΤΑΙΟ του είπε.>>

Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ντύνετε σερβιτόρος στα επίσημα του κόμματος για να δει επιτέλους μετά από τόσα χρόνια την πολυλατρεμένη του ομάδα να παίρνει 0-0 μέσα στην κραταιά Φερενσβάρος . Μία κραυγή που πήγε να του βγεί σε μία ευκαιρία του Καμάρα παραλίγο να του στοιχίσει την ζωή του.
Το 1967 χάρηκε που ο Μπέλα Γκούτμαν ο μεγάλος αυτός Ούγγρος προπονητής της δις πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπενφίκα ανέλαβε την αγαπημένη του ομάδα τον Παναθηναϊκό και η ήττα των πρασίνων με 5-0 από την Μπάγερν του Ζλάτκο Τιτλόφσκι τον στεναχώρησε αφάνταστα! Η μεγαλύτερη χαρά του όμως ήταν όταν ανέλαβε προπονητής του Π.Α.Ο ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας τον οποίο τον ήξερε προσωπικά μιας και ο πατέρας του ,παλιός προπονητής της Κισπέστ-Χόνβεντ, έμενε απέναντι του και πολλές φορές στο παρελθόν είχαν ανταλλάξει απόψεις για το ποδόσφαιρο!

Θυμόταν σαν χθες την στιγμή που ο πατέρας Πούσκας του έλεγε ότι ο Φέρεντς μένει στο Φάληρο και θα παίξει στον Εθνικό του Δημήτρη Καρέλλα μια μεταγραφή που δεν προχώρησε γιατί αντέδρασε το Π.Ο.Κ! Ο Ιωάννης Μπέλτσος θεωρούσε μεγάλη του τιμή που έστω σε ένα παιχνίδι είχε δεί τον μεγάλο παναθηναικό του 1971(του Γουέμπλευ) στο παιχνίδι με την τσέχικη Σλόβαν 1-2 στην ρεβάνς της Αθήνας του 3-0.Το καθεστώς δεν τον άφηνε να περάσει στην Τσεχοσλοβακία αλλά αυτός έπεισε τους συνοριοφύλακες ότι πήγαινε σε συγκέντρωση καθεστωτικών κομμουνιστών στολισμένος με σφυροδρέπανα και φωτογραφίες του Ντούμπτσεκ!

Όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα ,η δική του φωνή από την εξέδρα ώθησε τον Αντωνιάδη να πετύχει το πολύτιμο εκτός έδρας γκόλ! Στο τελικό όλο το μαγαζί εδώ ήταν ντυμένο στα πράσινα είπε η Εύα που θυμήθηκε της διηγήσεις του πατέρα της.Το γκολ του Ρεπ και η νίκη του Άγιαξ έφερε μια βουβαμάρα στο πάρτυ μας. Πιστεύαμε ότι ο Παναθηναϊκός μας ήταν καλύτερος από τον Άγιαξ του Κρόιφ,του Βασοβιτς,του Μιούρεν! Τελευταία του παρουσία σε παιγνίδι του Παναθηναικού στην ευρώπη ήταν το 1975 με την ανατολικογερμανικη Τσβικάου όπου οι πράσινοι ηττηθήκανε με 2-0 και αποκλειστήκανε στην ρεβάνς της Αθήνας 0-0.

Ο Ιωάννης Μπέλτσος εμφανίστηκε σε αυτό το ματς με την ελληνική σημαία και η ΣΤΑΖΙ η μυστική αστυνομία,τον συνέλαβε. Η ζωή του κρεμόταν από μία κλωστή
.Η ανάκριση ήταν πολύ σκληρή που αναγκάστηκε να πει κάτι που το οποίο τελικά θα του έσωζε τη ζωή και θα τον απελευθέρωνε για πάντα από τα κυνήγι της αστυνομίας.
<Αφήστε με να πάρω ένα τηλέφωνο τον φίλο μου., τους είπε .Οι ανακριτές γέλασαν…
<Και ποιος είναι αυτός ?>τον ρώτησαν γελώντας.
Ο Μπέλτσος ,με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη,πρόφερε αργά αλλά ηδονικά ένα όνομα.
<Φέρεντς Πούσκας….>
Τα λόγια του ακούστηκαν διαπεραστικά σαν να ήταν μαχαιριά στους αστυνομικούς! Οι Αρχές φοβήθηκαν τη δημοσιότητα που θα έπαιρνε η υπόθεση και το σκάνδαλο που θα ξεσπούσε!
Ο ίδιος ο Χόνεκερ επισκέφτηκε τον Μπέλτσο του ζήτησε συγνώμη εκ μέρος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του συνέστησε να μην ξαναπαρακολουθήσει τους πράσινους σε άλλο ευρωπαϊκό παιχνίδι…
Για πολλά χρόνια δεν ξαναπαρακολούθησε παιχνίδι τον πρασίνων από κοντά αλλά μονάχα από την τηλεόραση που είχε εδώ στο μαγαζί. Από Ουγγρικές ομάδες συμπαθούσε και παρακολουθούσε την Χόντβεντ(λόγω πατέρα Πούσκας) και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είναι βοηθός-φροντιστής της ομάδας.

Την περίοδο 1982/83 η ΑΕΛ τερμάτισε στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η κλήρωση ανέδειξε ως αντίπαλο την Χόνβεντ Βουδαπέστης η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε τερματίσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος, 2 βαθμούς πίσω απο την πρωταθλήτρια Ράμπα Έτο και έναν πίσω απο την δεύτερη Φερεντσβάρος.
Η Χόνβεντ διέθετε πολλούς διεθνείς παίκτες : Σάντορ Σαλάυ (ντεμπούτο στην Εθνική Ουγγαρίας στις 23.09.1981, 11 φορές διεθνής στις 14.09.1983 - 55 αγώνες συνολικά), Άνταλ Νάγκυ (ντεμπούτο στις 28.03.1979, 02 φορές διεθνής - 32 αγώνες συνολικά), Λάσζλο Γκέμεσυ (ντεμ. στις 20.09.1978 , 02 φορές διεθνής - 12 συνολικά), Μάρτον Εστερχάζυ (ντεμπ.31.05.1980, 05 φορές διεθνής - 29 συνολικά), Λάγιος Ντέταρυ(Διεθνής με την Ελπίδων το ανερχόμενο αστέρι του Ουγγρικού ποδοσφαίρου), Μπέλα Μπόντονυ(ντεμπ. 17.10.1979 , 14 φορές διεθνής - 27 αγ. συνολικά), Λάσζλο Ντάικα (ντεμπ. 24.09.1980, 04 φορές διεθνής - 24 αγ. συνολικά με την Εθνική), Μιχάλι Κόζμα (ντεμπ. 08.06.1969, 17 φορές διεθνής), Ίμρε Γκάραμπα (ντεμπ. 30.04.1980, 29 φορές διεθνής - 82 αγ. συνολικά).
Επίσης οι Γιόζεφ Άντρους και Ίστβαν Βάργκα θα χρείζονταν αργότερα διεθνείς.

Ο Ιωάννης Μπέλτσος έκανε αίτηση να ρθεί μαζί με την αποστολή της ουγγρικής ομάδας αλλά παρόλο που η κυβέρνηση στην Αθήνα ήταν σοσιαλιστική,δεν τον άφησαν να έρθει… Η Χόντβεντ έχασε 2-0 στο Αλκαζάρ, Μαλουμίδης και Κμίερτσικ οι σκόρερ ,και ο Μπέλτσος άκουγε τον Μάρτον Εστερχάζυ και τον Λάγιος Ντέταρυ, πνευματικά παιδιά του,να του μεταφέρουν με λεπτομέρειες την νυχτερινή διασκέδαση στον κάμπο.

<< χορεύουν οι Ελληνίδες τσίτσιδες στα τpαπέζια πάνω και οι έλληνες ανάβουν τα τσιγάρα τους με πεντοχίλιαρα…>>του είπαν!!!

<<μακάρι να μπορούσαμε να πάμε και μείς να παίξουμε σε ελληνικό σύλλογο,θα σε πάρουμε και σένα του είπαν!!>.

Οι δύο μεγάλοι αυτοί Ούγγροι παίκτες ήρθαν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού και του Παναθηναικού αλλά δεν ξέχασαν την υπόσχεση τους ….Ο Ίμρε Κόμορα ,καρδιακός του φίλος, πεθερός του Λάγιος Ντέταρυ τον κάλεσε σαν βοηθό προπονητή όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό!

< Έλα του είπε,ο πρόεδρος της ομάδας ονομάζεται Κοσκωτάς και έχει την τράπεζα της Ελλάδος!>

Ήταν όμως τόσο μεγάλη η αγάπη του για το τριφύλλι που αρνήθηκε! Το 1988 στα αποδυτήρια του γηπέδου της Χόντβεντ συναντάει στο ημίχρονο τον Δημήτρη Σαραβάκο κάτι του λέει και ο ‘’μπέμπης΄΄ διαμορφώνει με δύο προσωπικά του γκολ το 5-2 από 5-0! Το καθεστώς στην Ουγγαρία μετά το 1989 ,όπως σε όλα τα ανατολικά κράτη αλλάζει .

Ο Μπέλτσος απολύεται από την Χόντβεντ την οποία αγοράζει μία αμερικάνικη εταιρία που τοποθετεί στην διοίκηση σχεδόν όλα τα στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος!! Μόνο βιοποριστικό έχει αυτό το μαγαζί όπου το δουλεύει με τον πατέρα της Εύας η οποία έρχεται στη ζωή στις 13-05-1990.

Περνάει δύσκολα χρόνια και με τις οικονομίες μιας ζωής καταφέρνει το 2006 να έρθει στην Ελλάδα σε ένα εβδομαδιαίο πακέτο για διακοπές στους νέους Πόρους. Επισκέπτεται τον παλιό του φίλο και συναγωνιστή των γεγονότων του Λιτοχώρου το 1946 καπετάν Βλαχοπουλάκη που ζεί στην Σκοτίνα Πιερίας,στις πλαγιές του Όλυμπου και κατόπιν με το ΚΤΕΛ Φλωρίνης πηγαίνει μετά από 57 χρόνια στο αγαπημένο του Αμύνταιο…Οι μέρες περνάνε και για να νοιώσει γεμάτος θέλει να δεί από κοντά την αγαπημένη του ομάδα. Δυστυχώς μια τιμωρία για επεισόδια οπαδών έχουν μεταφέρει την έδρα του Παναθηναϊκού στην Πάτρα για το παιχνίδι με την ΜΈΤΑΛΟΥΡΓΚ Ζαπορίζια.
Βρίσκεται μετά από 66 χρόνια σε παιχνίδι του ΠΑΟ στην Ελλάδα !Περίμενε τον κόσμο με ελληνικές σημαίες να εμψυχώνει την ομάδα. Ο κόσμος όμως κυνηγούσε τον Νορβηγό προπονητή και ο Σαλπιγγίδης έκλαιγε! καπνογόνα και δακρυγόνα παντού! Απογοητεύτηκε! Αυτό που είχε πλάσει στο μυαλό του ,η ιδανική ομάδα ,ήταν τελικά μία ουτοπία. Κάτι που δεν υπήρχε στην πραγματικότητα ,αλλά στο μυαλό του λόγω της ανάγκης να συντηρήσει όλες τις όμορφες στιγμές καθώς και μία ζωή που δεν μπορούσε να την ζήσει ,την είχε ωραιοποιήσει! και που όπως συμβαίνει συχνά η πραγματικότητα είναι σκληρή! Το ταξίδι τελικά ήταν πιο όμορφο από τον προορισμό για τον σύγχρονο Οδυσσέα. Δεν ξανασχολήθηκε με την ομάδα. Γύρισε πίσω στην Βουδαπέστη ,έγραψε το μαγαζί σε μένα είπε η Εύα και στον άνδρα μου τον Λάγιος και κλείστηκε στο δωμάτιο του. Ο Ιωάννης Μπέλτσος πέθανε 6 μήνες μετά από μελαγχολία…..

Εμείς για να τον τιμήσουμε για το καλό που μας έκανε, έχουμε προμηθευτεί το συνδρομητικό κανάλι και κάθε φορά που αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός έχουμε ανοικτή την τηλεόραση ,εις μνήμην του….

Με τα λόγια αυτά της πληθωρικής Εύας ,ο Σπάθας τελείωνε και το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη. Μία παρέα κινέζων τουριστών που μπήκε στο μαγαζί την απομάκρυνε από την θέα μου. Δεν μπορούσα να περιμένω άλλο, έπρεπε να στείλω στο μπλοκ το δημοσίευμα μου για την αγωνιστική αυτή, άσε που Έφη η συνοδός μου σε αυτό το ταξίδι μπορεί από την ανησυχία της να έχει καλέσει την Μιλίτσια!

Άφησα στο τραπέζι τα χρήματα του λογαριασμού με ένα πλούσιο φιλοδώρημα για συμπλήρωμα και κατευθείαν γύρισα με ταξί στο ξενοδοχείο μου! Εκεί κάτω από αναμασημένες φωνές ότι θα χάσουμε το μουσείο σαλαμιών που είχαμε να πάμε εάν δεν βιαστούμε, έγραψα στον προσωπικό μου υπολογιστή γρήγορα όλο αυτό το άρθρο και το έστειλα με e-mail στον ‘’σκηνοθέτη΄΄.
Η απάντηση του ήρθε αμέσως με μήνυμα sms. …

ΣΤΕΙΛΤΟ ΣΤΟΝ ΖΑΧΟ, ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ.
Υ.Γ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΑΚΑΚΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΕΛΤΣΟ! ΧΑΘΗΚΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΓΥΜΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΧΟΡΒΑΤ!!!!!!!
ΜΕΓΚΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩΩΩΩΩΩΩΩ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ