Elisa Monte Dance στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Elisa Monte Dance στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με μια εντυπωσιακή παράσταση ανοίγει η καλλιτεχνική περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου για το Μέγαρο Μουσικής. Στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων και ως μία από τα κορυφαίες του εκδηλώσεις, το διάσημο συγκρότημα μοντέρνου χορού Elisa Monte Dance από τη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί δύο μοναδικές εμφανίσεις για το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια συμπαραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της “Attract Productions”
Το συγκρότημα Elisa Monte Dance, ιδρύθηκε το 1981, προσπαθώντας να γεφυρώσει τα πολιτισμικά εμπόδια μέσω της παγκόσμιας γλώσσας του χορού.
Από την πρώτη αναγνώρισή του στην παγκόσμια σκηνή το 1982 ως «καλύτερο συγκρότημα» στο διεθνές φεστιβάλ χορού του Παρισιού, το συγκρότημα μετρά επιτυχίες για πάνω από δύο δεκαετίες. Η δουλειά της Elisa Monte, πρώην πρώτη χορεύτρια του συγκροτήματος Martha Graham Dance Company και του Pilobolus, είναι ευρέως γνωστή για το ιδιαίτερα αθλητικό και αισθησιακό ύφος της, καθώς επίσης και την τεχνική και φυσική οξύτητά της, που ερευνά ένα πλήθος αντικειμένων και θεμάτων.
Το συγκρότημα, έχει περιοδεύσει σε πάνω από 40 χώρες συμπεριλαμβανομένων της Σιγκαπούρης, Ιταλίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας, και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής . Επίσης έχει εμφανιστεί σε διάφορα σημαντικά φεστιβάλ χορού, συμπεριλαμβανομένων των: “Next Wave”, “Jacob’s Pillow”, “Lincoln Center Out of Doors”, “Steps 98 Switzerland και στις δραστηριότητες του Weimar “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1999”.
Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 25, 30 , 35 και 45€ ενώ τα μαθητικά- φοιτητικά στοιχίζουν 15€

ELISA MONTE

H Elisa Monte μπήκε στον κόσμο του επαγγελματικού χορού πολύ νωρίς, κάνοντας το ντεμπούτο της στην ηλικία των 11, δίπλα στην Agnes De Mille, στην αναβίωση του έργου Carousel στο City Center της Νέας Υόρκης, φοιτώντας παράλληλα στην αναγνωρισμένη σχολή Αμερικανικού Μπαλέτου. Η Monte υπήρξε πρώτη χορεύτρια στο συγκρότημα Martha Graham Dance Company για οκτώ έτη, καθώς επίσης και σε άλλα συγκροτήματα συμπεριλαμβανομένων των Lar Lubovitch και Pilobolus.
Στα 15 χρόνια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, η Monte έστρεψε την προσοχή της στη χορογραφία και ίδρυσε το συγκρότημα που φέρει το όνομά της «Elisa Monte Dance».
Η Monte δημιούργησε την πρώτη χορογραφική της δουλειά με τον τίτλο Treading το 1979, η οποία και την καθιέρωσε αμέσως ως σημαντικό καινοτόμο του σύγχρονου χορού.
Το ύφος της –τολμηρό, έντονο, παθιασμένο- συμπληρώνεται με μια κλασική, αθλητική δεξιοτεχνία. Μυημένη στον αισθησιασμό και στηριζόμενη από μια σταθερή ενέργεια, η δουλειά της Monte είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή για τη διευρυμένη ποικιλία των κινήσεων πάνω στην οποία και δημιουργεί. Η Monte έχει αποκτήσει ένα κατεξοχήν ευρύ «λεξιλόγιο» ως χορογράφος, ενώ συγχρόνως αρνείται να προσαρμοστεί ή να περιοριστεί από τις παραμέτρους των υφολογικών περιορισμών.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της ως χορογράφος έχει δημιουργήσει πάνω από 40 έργα. Αυτά τα έργα έχουν εκτελεστεί από το συγκρότημά της, αλλά και από άλλα καταξιωμένα συγκροτήματα συμπεριλαμβανομένων του συγκροτήματος: Alvin Ailey, του μπαλέτου της Βοστόνης, του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο, των Μπαλέτων Le Grands Canadiens, του μπαλέτου Gulbenkian από την Πορτογαλία, του Μπαλέτου Teatro alla Scala, του Philadanco, του Μαύρου Θεάτρου Χορού τους Ντάλας, του Θεάτρου Χορού της Βόρειας Καρολίνας, του Batsheva Dance Company του Ισραήλ, και του PACT Contemporary Dance Company της Νότιας Αφρικής.
Η χορογραφική της δουλειά της με τίτλο Treading δημιουργήθηκε και αποτέλεσε τμήμα μιας χορογραφικής πρωτοβουλίας που αποσκοπούσε στο αναπτυχθεί μια νέα δουλειά από τους καλλιτέχνες του Martha Graham Dance Company.
Το έργο βοήθησε το συγκρότημα Elisa Monte Dance να κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου συγκροτήματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στο Παρίσι το 1982 και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα κομμάτια τους συγκροτήματος Alvin Ailey American Dance Theater.
Η Monte ήταν ανάμεσα στους πρώτους χορογράφους, βραβευμένη από το Εθνικό Πρόγραμμα Χορογραφίας, που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Rockefeller, την εταιρία Exxon, και την Εθνική Επιχορήγηση για τις Τέχνες. Αυτό την οδήγησε στο να δημιουργήσει το έργο VII για VIII για το Μπαλέτο της Βοστόνης, που επανασκηνοθετήθηκε για τη φθινοπωρινή τους σεζόν του 1996.
Επίσης έχει συνεργαστεί ως χορογράφος με διάφορους χώρους εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων: του Ιδρύματος Robert Redford’s Sundance στο Σωλτ Λέικ Σίτυ, του Πανεπιστημίου Southern Methodist στο Ντάλας, του Σχολείου Tisch, του Πανεπιστημίου Τεχνών της Νέας Υόρκης και Αμερικανικού Κέντρου Χορού Alvin Ailey.
Πλέον και διανύοντας την τρίτη δεκαετία της στο χώρο της χορογραφίας, το εκπληκτικό έργο της Volkmann Suite καθώς και πρόσφατες δουλειές τις όπως Α Woman’s Way και Shekhina έχουν δεχτεί μεγάλη αναγνώριση και αποδεικνύουν τη συνεχή συμβολή της στο χορό.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ