Προδιαγεγραμμένη η αποχώρηση του Θ. Ζαγοράκη - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Προδιαγεγραμμένη η αποχώρηση του Θ. Ζαγοράκη

Ο ρόλος των οπαδών, το θλιβερό επεισόδιο της Σουρωτής, η ευρωπαϊκή αποτυχία και η προσωπική επιχειρηματική αστοχία
tou Δ. ΔΡΑΓΩΓΙΑ

ΟΙ «ανώτερες δυνάμεις» για τις οποίες έκανε λόγο ο αιφνιδίως παραιτηθείς (την περασμένη Πέμπτη) πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Θόδωρος Ζαγοράκης ήταν εκείνες που τον οδήγησαν στην αποχώρηση έπειτα από δυόμισι χρόνια (ανέλαβε στις 17 Ιουνίου 2007).

Ισως, όμως, όχι μόνο αυτές. Ο κ. Ζαγοράκης δεν ήταν ο άνθρωπος που αγόρασε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά αυτός που τοποθετήθηκε στην ηγεσία της με την οπαδική πίεση. Πίεση η οποία ασκήθηκε τόσο πάνω του για να δεχτεί να αναλάβει τον... ξεπουπουλιασμένο Δικέφαλο όσο και προς τους κατόχους του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (κκ. Γιάννη Γούμενο και Βασίλη Παγώνη σε εκείνη τη φάση) για να τις παραχωρήσουν άνευ ανταλλάγματος και να «εξαφανιστούν» από την Τούμπα. Η σχέση αλληλεξάρτησης του κ. Θ.Ζαγοράκη με την πλατιά μάζα των οπαδών του ΠΑΟΚ η οποία οικοδομήθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αποτέλεσε ουσιαστικά και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόθεση του δημοφιλούς πρώην παίκτη της ομάδας να μεταλλάξει τον Δικέφαλο.
Οντας υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να «συνυπογράφει» τις αποφάσεις του με το οπαδικό κίνημα, ουδέποτε κατάφερε να απεγκλωβιστεί από αυτό. Οι οπαδοί της ομάδας τον στήριζαν σε κάθε απόφαση, κρατώντας τον όμως σε ιδιότυπη ομηρεία. Σε αυτούς απευθυνόταν για να καλύψει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, να καταγράψει ρεκόρ στις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας και να επενδύσει σε ακριβές- για τα δεδομένα ενός προβληματικού, οικονομικά, συλλόγου- μεταγραφές.
Και ήταν υποχρεωμένος να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, διατηρώντας την ισορροπία του τη στιγμή που από τη μία πλευρά τον τραβούσαν τα χρήματα «του λαού» και από την άλλη οι ακραίες συμπεριφορές μερίδας των οργανωμένων. Πέντε φορές προειδοποίησε απειλώντας (τους) δημοσίως με αποχώρηση.
Αλλες τόσες η συντονιστική επιτροπή των οργανωμένων υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την τάξη στην Τούμπα αλλά και στα εκτός έδρας.
Το τελευταίο θλιβερό περιστατικό που διαδραματίστηκε στο προπονητήριο της Σουρωτής (εγκληματική επίθεση κατά αρειανών παραγόντων και οπαδών για την οποία καταγγέλλεται από τους Κίτρινους ότι οι δράστες προέρχονται από τον χώρο των οργανωμένων οπαδών του Δικεφάλου) ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Ζαγοράκη.
«Δεν μπορώ να το αντέξω ότι με μένα πρόεδρο μαχαιρώθηκε άνθρωπος» ακούστηκε να μονολογεί, ενώ είχε και άλλα προηγούμενα με τη μερίδα των... αντιφρονούντων οπαδών που ανήρτησαν πανό στο ματς με τη Χέρενφεϊν στην Ολλανδία, γράφοντας: «ΠΑΟΚ απάτη travel»! «Δηλαδή με λένε και λαμόγιο;Εγινα και λαμόγιο!» εξερράγη εκείνο το βράδυ της 27ης Αυγούστου στην ολλανδική πόλη, όπου, παρεμπιπτόντως, έτρεχε στα αστυνομικά τμήματα για να αποφυλακίσει τους θερμοκέφαλους οπαδούς του ΠΑΟΚ που είχαν συλληφθεί σε συμπλοκές με τους ολλανδούς αστυνομικούς!
▅ Η εμπλοκή με την Ασπίς Πρόνοια Ωστόσο ο κ. Ζαγοράκης (πρέπει να) είχε λάβει νωρίτερα την απόφασή του να αποχωρήσει. Το σχέδιο ήταν προδιαγεγραμμένο και το είχε εκπονήσει πριν από δύο μήνες, όταν αποκλείστηκε η ομάδα από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ από την ολλανδική Χέρενφεϊν. Σύμφωνα με αυτό προβλεπόταν η αποχώρησή του από την προεδρία, η προώθηση στη θέση του τού στενού συνεργάτη του και μέχρι σήμερα αντιπροέδρου της ΠΑΕ κ. Ηλία Βιολίδη, με τον ίδιο τον κ. Ζαγοράκη ηθικό συμπαραστάτη και υποστηρικτή της νέας προσπάθειας.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ τον υποχρέωσαν τότε- με βαριά καρδιά πάντως - να παραμείνει ως και το τέλος της τρέχουσας περιόδου.
Το σχέδιο αποχώρησης ουδέποτε εγκαταλείφθηκε, απλώς μετατέθηκε για αργότερα. Η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε τον ανάγκασε να το θέσει σε εφαρμογή νωρίτερα. Επιχειρηματικά, είχε επενδύσει σεβαστό ποσό στην εταιρεία «Ασπίς Πρόνοια» του κ. Παύλου Ψωμιάδη με την εκκαθάριση της οποίας ζημιώθηκε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, γεγονός που τον επηρέασε και ψυχολογικά.
Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τη συνέχεια του Γιουρόπα Λιγκ στέρησε από την ΠΑΕ προϋπολογισμένα έσοδα περίπου 3 εκατ. ευρώ. Η πλατιά οπαδική μάζα εξακολουθούσε να τον στηρίζει, αλλά άρχισαν οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας αρχικά για τον προπονητή κ. Φερνάντο Σάντος και λίγο αργότερα για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ και κουμπάρο του κ. Βασίλη Γκαγκάτση ο οποίος επιστρατεύτηκε για να αντιπροσωπεύει τον (μη επαγγελματία παράγοντα) κ. Ζαγοράκη και τον ΠΑΟΚ στα κέντρα λήψης των ποδοσφαιρικών αποφάσεων. Ως πρόεδρος ο κ. Ζαγοράκης χρειάστηκε τρεις φορές να μιλήσει δημοσίως για να καλύψει τις εν λόγω προσωπικές επιλογές του.
Αυτή η πίεση τον κούρασε. Δεν δίστασε να μιλήσει ακόμη και σε σκληρή γλώσσα- «όποιος δεν θέλει τον Σάντος, ας μην έρχεται στο γήπεδο» -, τη στιγμή όμως που και ο ίδιος γνώριζε ότι δεν ήταν δυνατόν να καλείται έπειτα από κάθε αρνητικό αποτέλεσμα να δηλώνει στήριξη στον προπονητή.
Η παραίτηση του κ. Γκαγκάτση, πάντως, τον διευκόλυνε επικοινωνιακά αφού επί ημερών του πρώην προέδρου της ΕΠΟ στη θέση του εκπροσώπου του ΠΑΟΚ στη Σούπερ Λίγκα η ομάδα αντιμετώπισε τις χειρότερες διαιτησίες των τελευταίων δύο ετών. Η επόμενη ημέρα στον ΠΑΟΚ εγείρει πολλά ερωτήματα.
Ο κ. Ζήσης Βρύζας, ο οποίος εξελέγη προχθές από το ΔΣ νέος πρόεδρος της ΠΑΕ, θεωρήθηκε ως ο καταλληλότερος διάδοχος του κ. Ζαγοράκη καθώς συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία για ομαλή πορεία προς το τέλος μιας εξ ορισμού δύσκολης σεζόν. Γι΄ αυτό και φαινομενικά τουλάχιστονκαι ως την περασμένη Παρασκευή το βράδυ που γραφόταν αυτό το κείμενο- το ωστικό κύμα των αντιδράσεων από την αποχώρηση του κ. Ζαγοράκη δεν ήταν καταστρεπτικό.
Ερώτημα δημιουργεί η παραμονή του κ. Σάντος, ο οποίος πάντως διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Βρύζα, ο οποίος διαβεβαίωσε τον πορτογάλο τεχνικό: «Δεν αλλάζει τίποτα.Εσύ είσαι ο προπονητής της ομάδας και μαζί θα προχωρήσουμε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο». Δεύτερο και ίσως σημαντικότερο, αν ο κ. Βρύζας αντέξει τους κραδασμούς και τις πιέσεις της οπαδικής «λαϊκής δημοκρατίας», όντας άνθρωπος χαμηλού προφίλ και μη διαθέτοντας τον (καλώς εννοούμενο) τσαμπουκά του προκατόχου του. ▅

Ερχεται η σειρά του Αντώνη Ρέμου; Η νόσος των παραιτήσεων φαίνεται ότι, αργά ή γρήγορα, θα πλήξει και τον συμπολίτη του ΠΑΟΚ, Ηρακλή, του οποίου ηγείται ο δημοφιλής τραγουδιστής κ. Αντώνης Ρέμος .
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της κυανόλευκης ΠΑΕ έχει αποφασίσει να αποχωρήσει και είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει την παραίτησή του. Μάλιστα έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις, τόσο από τον ίδιο όσο και από συνεργάτες του, με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και δεν αποκλείεται εντός των επομένων ημερών να ανακοινωθεί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΠΑΕ Ηρακλής.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=293273&ct=5&dt=11/10/2009
oι υπογραμμίσεις είναι της Α.Γ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ