o Σουρεαλισμός . - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

o Σουρεαλισμός .

λίγα και γενικά
------------------------------------------------
Ο όρος σουρεαλισμός χρησιμοποιήθηκε από το 1917 και ύστερα από τους Andre Breton(αρχισυντάκτης της εφημερίδας Literature) Paul Eluard και πολλούς αρθρογράφους της πράσινης εφημερίδας Literature που είχε έδρα το Παρίσι.
Tο καλλιτεχνικό κίνημα που επίσημα ονομάστηκε σουρεαλισμός, εμφανίστηκε στο Παρίσι μετά το 1922, οπού μετά τη διάσπαση του κινήματος του ντανταϊσμού, καλλιτέχνες ακολούθησαν τον Andre Breton στους νέους πειραματισμούς που εξερευνούσε και οδήγησαν στην καθιέρωση του νέου κινήματος.
Κύριο χαρακτηριστικό των καλλιτεχνών αυτών ήταν η εξερεύνηση της «αυτόματης» γραφής και της ποίησης του «μαγικού». Ακόμη ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τον κόσμο των ονείρων και μελέτησαν τις θεωρίες του Φρόυντ για το υποσυνείδητο.(Mεγάλος μάγκας,τον διαβάζω εδώ και μέρες και κολλάω στο εγώ-υπερεγώ-αυτό και στη θεωρία του για τον πολιτισμό..)
--------------------------------------------------------------------------------
Στο πρόγραμμα του σουρεαλισμού κρυβόταν η έντονη ανάγκη για εξέγερση ενάντια των θεσμών και των φιλοσοφιών, ενάντια των γηραιών πολιτικών(με μυαλά του 1800), φιλοσόφων, ποιητών και καλλιτεχνών που είχαν σύρει τη νεότερη γενιά στην καταστροφή του Α' παγκόσμιου πολέμου.(1914-1918)(ήταν η πρώτη μεγάλη παγκόσμια καταστροφή με εκατομμύρια θύματα,τα είδαν όλα!! )
-------------------------------------------------------
Οι περισσότεροι καλλιτέχνες του σουρεαλισμού ήταν νέοι, μεταξύ 20 και 30 χρόνων(σήμερα νέος είναι κάποιος 47 ετών!!), και είχαν ανδρωθεί στην πρόσφατη εμπειρία του παγκοσμίου πολέμου και των ολέθριων συνεπειών του για την Ευρώπη. (τα είπαμε...)
--------------------------------------
Οι σουρεαλιστές πίστευαν ότι ένα έργο τέχνης οφείλει να είναι συγχρόνως ένα έργο δημιουργίας και ένα έργο καταστροφής. (επηρεασμένοι από τον πόλεμο)
Το έργο τέχνης για το σουρεαλιστή ζωγράφο είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο.
-----------------------------------------
Οι περισσότεροι από τους σουρεαλιστές ζωγράφους έχουν ελάχιστες στιλιστικές ομοιότητες μεταξύ τους.
Αυτό που έχουν κοινό είναι το στοιχείο της αναζήτησης νέου, πειραματικού υλικού και της ριζικής εγκατάλειψης των παραδοσιακών θεμάτων.(πορτρετα,γκόμενες,φύση,βασιλείς,κτλ.)
Καθώς η ουσία του σουρεαλισμού ήταν η εξατομίκευση και η απομόνωση(ότι φανταζόταν η διάνοια), κάθε καλλιτέχνης προσπαθούσε, πριν και πάνω απ' όλα, να είναι μοναδικός.(και εσύ αν ζωγραφίσεις,μοναδικός θα είσαι...!!!)--------------------------------------------

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ