ας το συζητήσουμε - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ας το συζητήσουμε

Τον τελευταίες μέρες και πιο συγκεκριμένα μετά την ήττα της Εθνικής μας ομάδας από την Κορέα, με λύπη διαπιστώνω μια σκληρή κριτική στον Ρεχάγκελ από τον απλό Έλληνα, από Έλληνες προπονητές της φάπας οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν το κόμπλεξ εναντίον του Γερμανού, και από κάποιους ...δημοσιογράφους της συμφοράς οι οποίοι πάντα τον περιμένουν στη γωνία.
Για να καταλάβει ο κόσμος πόσο μεγάλο έργο έχει προσφέρει ο Γερμανός στο Ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να δούμε ποιο είναι το Ελληνικό ποδόσφαιρο ρεαλιστικά,πως λειτουργεί όλο το οικοδόμημα τα τελευταία χρόνια(αν και από τότε που γεννήθηκα δεν έχει αλλάξει τίποτα) , τι μπορούμε να περιμένουμε, τι απαιτήσεις πρέπει να έχουμε και μετά με βάση τα προηγούμενα να κρίνουμε ή όχι το έργο του Ρεχάγκελ και του κάθε Ρεχάγκελ.

Η Ελληνική κοινωνία είναι σαθρή,είναι η κοινωνία της διαφθοράς, του βολέματος,της ρουφιανιάς και της ρεμούλας.Και γι αυτό υπάρχουν στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί.Δηλαδή, το ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες σε διαφθορά στον κόσμο δεν είναι κάτι νέο, εφόσον υπάρχουν δημοσιεύσεις στον τύπο για αυτό.Και εκείνο που βλέπω τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο Έλληνας έχει αλλοτριωθεί.

Έχει γίνει τομαριστής και αριβίστας.Και το δυσάρεστο είναι ότι η κατάσταση προβλέπω ότι θα εκτραχυνθεί.Παλιά βλέπαμε στο δρόμο 2 ανθρώπους να μαλώνουν και τρέχαν 10 άτομα να τους χωρίσουν.Τώρα αν δεις κάτι τέτοιο φεύγεις μακρυά.Τους αφήνεις να χτυπηθούν. Λες χαζός είμαι να μπλέξω.

Που θέλω να καταλήξω όμως.Από τη στιγμή που αυτή είναι η κοινωνία μας και αφού το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι αυτής δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι αισιόδοξο.
Είναι άρρωστο και αυτό όπως άρρωστη και άδικη είναι η Ελληνική κοινωνία και η Ελληνική νοοτροπία.
΄
Ας προσπαθήσουμε, να προσεγγίσουμε το κομμάτι Ελληνικό ποδόσφαιρο, όσο μπορούμε βέβαια γιατί έχουμε να κάνουμε με κωμικές καταστάσεις.
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν υπάρχει Ελληνική σχολή ποδοσφαίρου,δεν υπάρχει οργάνωση,δεν υπάρχουν Έλληνες προπονητές,δεν υπάρχουν υποδομές δεν υπάρχουν ακαδημίες δεν υπάρχει τίποτα.
Το ποδόσφαιρο κάθε Ευρωπαικής χώρας χαρακτηρίζεται από κάποια στοιχεία.
Παράδειγμα η σχολή της Αγγλίας διακρίνεται για την ταχύτητα και το ρυθμό που σε γοητεύει.

Η σχολή της Βραζιλίας από την υψηλή τεχνική όλων των παικτών.Η Ρωσική σχολή από τις συνεχείς πάσες με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.Από τη Σκανδιναυική σχολή με την δύναμη και τη φυσική κατάσταση. Δε πρέπει να ξεχνάμε το χαρακτηριστικό της Γερμανικής πειθαρχείας της Ιταλικής τακτικής της Γαλλικής φινέτσας.Καθε χώρα λοιπόν έχει μια σχολή.

Αν δεις 2 Εθνικές ομάδες να παίζουν χωρίς φανέλες(που λεει ο λόγος), μπορείς από τον τρόπο παιχνιδιού να καταλάβεις ποιές σχολές αντιπροσωπεύουν,ποιές ομάδες είναι.Έμείς δεν έχουμε σχολή ποδοσφαίρου που είναι το Α και το Ω.Τι να περιμένουμε λοιπόν?

Μ'αρέσει που έχουν μετά και απαιτήσεις οι άσχετοι να προσφέρει θέαμα η Εθνική. Τι άλλο θ΄ακούσω.
Ας πάμε στο κεφάλαιο Έλληνας προπονητής. Εδώ γελάμε.Ένας Έλληνας παλαίμαχος μόλις τελείώσει το ποδόσφαιρο με ένα σεμινάριο 2 εβδομάδων παίρνει δίπλωμα προπονητή.Εισηγητής είναι κάποιος προπονητής του παλιός τις περισσότερες φορές και δεν πρόκειται να κοπεί ποτέ.

Μέσα σε 2 εβδομάδες κρίνεται άξιος να προπονεί ομάδα.Σου λεει παλιός παίκτης ήμουν άρα τα ξέρω όλα.Βέβαια σε κάποιες χώρες τις Ευρώπης για να πάρουν δίπλωμα προπονητή κάνουν 4 χρόνια και μάλιστα δεν ξέρω αν είναι πρώτα και απόφοιτοι Φ.Αγωγής για να μπορούν να παρακολουθήσουν τη σχολή προπονητών.
Μιλάμε για σχολές ομως και όχι για Βουλγαρίες Ρουμανίες και Αλβανίες.

Το χειρότερο είναι όταν προπονονούν μικρά παιδιά. Εκει αντί να δοθεί μέγιστη προσοχή ως προς τον προπονητή-παιδαγωγό η κατάσταση είναι δραματική εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων.Κατι ξεχασμένοι με νοοτροπία 30 χρόνια πίσω θα δείξουν τα πρώτα βήματα στα παιδιά μας.Από που διδάχτηκαν αυτοί για να διδάξουν και αυτοί στα παιδιά?Απο κει αρχίζουν τα εγκλήματα.


Από μόρφωση δε το συζητάμε.Οι περισσότεροι αν είναι απόφοιτοι Λυκείου είναι θαύμα.Επιτρέπεται να είναι προπονητές σε ακαδημίες παλιοί παίκτες οι οποίοι ελέγχονται για το χαρακτήρα τους τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο στο διάστημα που ήταν εν ενεργεία. Αυτά είναι τα πρότυπα για τον 10χρονο?Και στο φινάλε πέστε μου έναν Έλληνα προπονητή που έκανε καρριέρα στο εξωτερικό?Η λύση είναι μια.Διάλυση των ακαδημιών και αναδιοργάνωση τους με ερχομό ξένων προπονητών με εμπειρία στις μικρές ηλικίες κατά τα πρότυπα Ευρωπαικών σοβαρών ακαδημιών(Μπαρτσελόνα, Αγιαξ κ.α)

Ποιος θα τολμήσει όμως να το κάνει αυτό.Θα πέσουν να τον φάνε .Θα χαλάσει η πιάτσα.Πως θα βγάλουν χαρτζιλίκι κάποιοι ..Ενώ με αυτό το τρόπο όλοι βολεύονται,όλοι είναι ευχαριστημέμοι. Εφόσον βολεύονται οι κυφήνες το να παει μπροστά το Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το θέμα?

Δε θα ξεχάσω πριν μερικά χρόνια ένας Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και τότε προπονητής με ρώτησε να του εξηγήσω(λόγω της ιδιότητας μου) κάτι σχετικά με την ισομετρική και την πλοιομετρική προπόνηση.Κατι που θεωρώ από τα πλέον βασικά και θεωρώ αδιανόητο για προπονητή να μην τα ξέρει.Όσο και να του εξήγησα είμαι σίγουρος ότι δεν κατάλαβε τίποτα και αυτό γιατί δεν εχει βάσεις για να το καταλάβει. Αναρωτήθηκα είναι δυνατό?Και όμως αυτός γυμνάζει ομάδα. Ο μόνος είναι?

Ας πιάσουμε τώρα το κεφάλαιο δημοσιογράφοι,οι οποίοι κάνουν κριτική και αυτοί στο Ρεχάγκελ. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι η δουλειά τους είναι αυτή . Να κάνουν κριτική. Δε μπορούμε να μη τους το αναγνωρίσουμε.Εδώ όμως κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνουν μια εξαίρεση.Και τελικά ας αναρωτηθούν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι του κάνουν κριτική.Ποιο είναι το μέγεθος τους όπως και ποιο είναι και το μέγεθος των προπονητών οι οποίοι του κάνουν κριτική.Ραδιοφωνατζήδες,δημοσιογράφοι δεν κοιτούν πώς θα βελτιώσουν τον εαυτό τους αλλά βρήκαν ευκαιρία να πουν .

Έτσι λοιπόν με όλες αυτές τις αντιξοότητες ο Ρεχάγκελ έφτασε σε έναν άθλο.Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής είναι άμπαλος, δε ξέρει να κάνει κοντρόλ,δε ξέρει να πασάρει,να σουτάρει, να κάνει κεφαλιά, ειναι γενικά απέιθαρχος και δε του αρέσει να δουλεύει.Αν μάλιστα δουλέψει με τις εντάσεις της προπόνησης του Γερμανού η του Άγγλου πρέπει να είναι και έξω από το γήπεδο το νοσοκομειακό για σιγουριά. Βέβαια στα περισσότερα δεν φταίει αυτός.Γιατί δε φταίει το ανέλυσα παραπάνω.Όταν από 8 χρονών δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι να το γαλουχήσουν και να του μάθουν σωστά τα μυστικά της μπάλλας καθώς και θέματα νοοτροπίας και συμπεριφοράς δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από αυτούς. Ορισμένες φορές τα βάζω και με τον εαυτό μου.Τι να κάνουν τα παιδιά? Στο φούρνο ότι αλεύρι θα βάλεις τέτοιο ψωμί θα βγάλεις?

Ο Ρεχάγκελ λοιπόν όλα αυτά τα είχε δει. Το έργο του ήταν δύσκολο. Δεν είχαμε σχολές,υποδομές,νοοτροπία αρρωστημένη, δεν είχαμε τίποτα.Που να επενδύσει ?Στην ποδοσφαιρική ελληνική φινέτσα ή στον ...τεχνίτη έλληνα ποδασφαιριστή.Η ομάδα μας ποτέ δεν ήταν δημιουργική.Και πως να είναι όταν κανένας από αυτούς δε ξέρει μπάλλα.Έτσι δημιούργησε μια ομάδα με στόχο να καταστρέφει.Άλλωστε το να καταστρέφεις είναι πάντα πιο εύκολο από το να δημιουργείς.Πως αλλιώς να παίξει αυτό το συνοθύλεμμα που είχε.
Με παίκτες να καλύπτουν χώρους όλοι, με 3 στόπερ, με 4 τερματοφύλακες, με γιουρούσι, με αέρα, με προσευχή ,με το λεωφορείο πάνω στην εστία ξεχασμένο, με το Νικοπολίδη να θυμίzει Σίλτον, με στημένες φάσεις να κοιμηθεί και ο θεός και μόνο έτσι. Και αφού είχαμε και τύχη βουνό έγινε το θαύμα.Ευνοικές συγκυρίες σίγουρα αλλά κανένας δε μπορεί να μην αναγνωρίσει το τεράστιο έργο του.
Στην ποδοσφαιρική πάντα Ελλάδα των ζουλού και των ουρακοτάγκων ο Γερμανός πέτυχε το ακατόρθωτο. Λίγο σεβασμός από τον καθένα δε βλάπτει.


Ο ΠΙΚΡΟΧΟΛΟΣ NICK

ΥΓ.θα ήθελα απόψεις και σχόλια γύρω από το άρθρο αν διαφωνεί κάποιος με ορισμένα από αυτά που γράφω για να το συζητήσουμε.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ