- ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί ποια είναι ιστορικά η προέλευση του βασιλιά των σπορ; του ποδοσφαίρου.?
Ποιος το ανακάλυψε και ποιος το καλούπωσε έτσι ώστε σήμερα να αποτελεί το κορυφαίο παιχνίδι κίνησης, διασκέδασης, άθλησης, συζήτισης,έντασης ακόμα και…επεισοδίων όλου του πλανήτη; Την δεύτερη καλύτερη απόλαυσή μας όπως λέω εγώ!?
Μην ξεχνάμε ότι με το ποδόσφαιρο έκανα τους καλύτερους μου φίλους και ένας από αυτούς είναι ο Θανάσης!


Ο πολύς κόσμος πιστεύει λοιπόν ότι το ποδόσφαιρο είναι αγγλική υπόθεση.Βοήθησαν σε αυτό και οι υποταγμένοι αγγλόφιλοι δημοσιογράφοι της δεκαετίας του 70-80 νομίζοντας ότι αφού το βρήκαν εκεί ,από εκεί θα είναι...
Το σίγουρο είναι ότι πράγματι η προσφορά των Άγγλων στο Aθλημα είναι τεράστια και αυτοί είναι που βοήθησαν έτσι ώστε το ποδόσφαιρο να έχει τη σημερινή του μορφή. Όμως η ανακάλυψη του αθλήματος δεν ανήκει στο Μεγάλο Νησί…

Ιστορικά σύμφωνα με έρευνα μου η καταγωγή του ποδοσφαίρου δεν είναι εύκολο να καθοριστεί.

Πριν από 3.500 χρόνια κάτι σαν ποδόσφαιρο έπαιζαν οι αρχαίοι κινέζοι. ω ναι!
Η αμερικανική ήπειρος και οι αρχαίοι πολιτισμοί των Ίνκας, οι Αζτέκοι και οι Μάγια, «παίζουν» κι αυτοί στην ανακάλυψη. ναι οι΄'άμπαλοι'' αμερικάνοι που λένε πολλοί.
Οι Ιάπωνες αναφέρεται ότι το γνώριζαν πρώτοι και μάλιστα του προσέδιδαν και θρησκευτικό χαρακτήρα. Το ονόμαζαν δε «Κέμαρι» ή «Κρέμαρι» ή «Κρεμάρι».
Μερίδιο…ευθύνης στην ανακάλυψη του ποδοσφαίρου έχουν και οι Ρωμαίοι. Όπως και οι Γαλάτες. Και οι Ιταλοί. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες με κάποια αρχαία κείμενα του Πολυδεύκη και του Όμηρου!

Όμως όπως είπαμε και νωρίτερα αυτοί που το κωδικοποίησαν και το έφεραν στη σημερινή του μορφή είναι οι Άγγλοι.

Το 1846 καθορίζονται για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ οι αρχικοί κανόνες και δύο χρόνια αργότερα από κοινού τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης προχώρησαν περισσότερο στην τελειοποίηση των κανονισμών. Εδώ να πούμε ότι το 1862 ο καθηγητής J.C. Thring θέσπισε τους δέκα πρώτους κανόνες, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο μέρος των διεθνών κανονισμών και ισχύουν ακόμα και σήμερα με κάποιες μικρές τροποποιήσεις.

Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και η «Νοτς Κάουντι», ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος του κόσμου. Τέλος στις 26 Οκτωβρίου του 1863, γίνεται μία συνάντηση στο Λονδίνο μεταξύ των αντιπροσώπων των ομάδων που υφίστανται εκείνη την περίοδο και σχηματίζεται ο «Ποδοσφαιρικός Οργανισμός» που δεν είναι άλλος από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και υιοθετείται αυτόματα ο κανονισμός Thring.


Το ποδόσφαιρο στη Αμερική

Το 1528, μία ομάδα από την Αμερική έκανε υποχρεωτική τουρνέ στην Ισπανία. Επρόκειτο για μια ομάδα αλυσοδεμένων Αζτέκων που έφερε στη βασιλική αυλή ο Ερνάν Ορτές με τους κονκισταδόρες του, να κάνουν επίδειξη του αθλήματος στον ανώτατο άρχοντα.
Ποδοσφαιρικές ομάδες στην Αμερική υπήρχαν από το 1870 που έκαναν και δημόσιες εμφανίσεις στη Νέα Υερσέη.

Από το 1880 σημειώθηκε αύξηση των οργανωμένων ομάδων και το ενδιαφέρων στο παιχνίδι άρχισε να απλώνεται μέχρι το 1884 οπότε ιδρύεται ο Αμερικανικός Ποδοσφαιρικός Οργανισμός, που έγινε ένας από τους πιο πρωτοπόρους Οργανισμούς στην υπηρεσία του Ποδοσφαίρου.


χαρησ ΓΚ

Πηγή: Ένας αιώνας ποδόσφαιρο του Ανδρέα Μπόμη

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ