παοκ-φενερ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

παοκ-φενερ


Έγραψε ο DonMits*


α μέρος


Εν όψει του σημερινου παιχνιδιού με τη Φενερμπαχτσέ θέλω να τοποθετηθώ σχετικά με 1-2 ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με το αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού. Με αυτό θα ασχοληθούμε στη συνέχεια.
.Παίζει λοιπόν μια ελληνική ομάδα με μια τουρκική.
Μια ομάδα που προέρχεται από πρόσφυγες της πόλης που εδρεύει η άλλη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ, η ομάδα των Κωνσταντινουπολιτών, πάει για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη να παίξει με την ομάδα του Φαναρίου (Φενέρ στα τούρκικα).
Κι επιπλέον έχουμε και την ελληνο-τουρκική κόντρα.Εγώ θέλω να δω το παιχνίδι έξω από το πλαίσιο αυτό. Θέλω να το δω καθαρά αγωνιστικά. Έχει βέβαια τους συμβολισμούς του, όπως ξαναείπα, αλλά ως εκεί.
Ούτε την Πόλη πάμε να πάρουμε, ούτε την Αγιά Σοφιά. Την πρόκριση θέλουμε να πάρουμε.Για ποδόσφαιρο μιλάμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι εμείς θα έχουμε όλο κι όλο 1-2 Έλληνες παίκτες στη σύνθεσή μας κι η Φενέρ 3-4 Τούρκους.

Το ότι θα γίνει χαμός τόσο στην Τούμπα όσο και στην Πόλη είναι σίγουρο. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο βοηθάει.Όλα αυτά τα λέω γιατί μου λένε διάφοροι οπαδοί άλλων ομάδων, διάφορα "κουλά" του στυλ, "πάτε να αλώσετε την Πόλη!", "θα είστε απαράδεκτοι αν δεν πάρετε τους Τούρκους", "θα σηκωθούν οι νεκροί Κωνσταντινουπολίτες να σας φάνε αν δεν περάσετε" κι άλλα τέτοια γραφικά.

Ιστορικές μνήμες έχω. Δεν είμαι ανιστόρητος. Οι οικογένειες μου προέρχονται από τη Μακεδονία για γενιές ολόκληρες και ξέρουν τι θα πει Τούρκος. (Χαρακτηριστικά θα πω ότι οι γονείς μου ανήκαν στη πρώτη γενιά που γεννήθηκε στην απελευθερωμένη Μακεδονία).

Η γιαγιά μου έλεγε "αν έχεις Τούρκο φίλο, κράτα κι ένα σκύλο" (για να σε φυλάει) κι εγώ προσωπικά ελάχιστα πιστεύω στην ελληνοτουρκική φιλία. Αλλά το ποδόσφαιρο, ειδικά στον 21ο αιώνα, πρέπει να φεύγει από όλα αυτά και να ενώνει τους λαούς αντί να τους διχάζει. Αυτό είναι και το πνεύμα της ΟΥΕΦΑ που τιμωρεί ανελέητα ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα.
Και για αυτό πρέπει να προσέξουμε αύριο ακόμη περισσότερο απ' όσο προσέξαμε με τον Άγιαξ.
Για αυτό λέω, ότι το σημερινό παιχνίδι είναι πάνω από όλα μπάλα, κι όχι πόλεμος.


β μέρος


ΠΑΟΚ - Φενερμπαχτσέ σήμερα 19/08/2010 στις 21.30 για τα play off του Europa LeagueΏρα να ασχοληθούμε και με το αγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης ΠΑΟΚ - Φενέρ.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι το φαβορί. Και δεν είναι γιατί τα οικονομικά μεγέθη των δυο ομάδων είναι τόσο διαφορετικά, που άλλες δυνατότητες ενίσχυσης έχει η Φενέρ κι άλλες εμείς. Αυτοί π.χ. δώσαν στη Μαρσέιγ περίπου 9 εκ. € για να πάρουν τον πρώτο σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος τον οποίο θα πληρώνουν 2,6 εκ. € το χρόνο.
Δυσθεώρητα νούμερα για εμάς.Αγωνιστικά βέβαια δεν ξέρουμε αν η Φενέρ θα παρουσιαστεί εφάμιλλη του μπάτζετ της.
Η ομάδα αποκλείστηκε από την ανύπαρκτη ελβετική Γιουγκ Μπόυζ, χάνοντας μάλιστα στην Πόλη με 0-1. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η ομάδα αυτή δεν μπορεί να χάσει από εμάς, όταν την έκαναν πλάκα οι Ελβετοί...
Η Φενέρ έχει πολύ μεγάλη ποιότητα από το κέντρο και μπροστά. Στο κέντρο "δεσπόζει" ο βραζιλιάνος Άλεξ, ο οποίος έχει την κάθετη πάσα (κυρίως προς Σεμίχ), αλλά σκοράρει κι ο ίδιος. Στην άμυνα έχει σημαντικά προβλήματα, απ' ότι φαίνεται είναι αρκετά επιρρεπής από τα πλάγια, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τους Βιερίνια-Σάλπι.
Το πρώτο ματς πρωταθλήματος το κέρδισε με 4-0 (άνετα από το πρώτο ημίχρονο!) γιατί η αντίπαλος έκανε το λάθος να την πιέσει ψηλά.Έτσι η κάθετη πάσα έβγαινε εύκολα και το ματς έγινε περίπατος.
Αντίθετα, η Γιουνγκ Μπόυζ δεν πίεσε, έδωσε χώρο στη Φενέρ και την περίμενε. Κι έτσι είχε χώρο να χτυπήσει εκείνη στην κόντρα και στον κενό χώρο.
Αυτά τα στοιχεία πιστεύω τα έχει ο Δερμιτζάκης στο μυαλό του. Αυτό που δεν έχει φανεί ακόμα και πρέπει να μας απασχολεί, είναι το πως δεν θα φάμε γκολ στην Τούμπα.
Η μισή πρόκριση περνάει από την Τούμπα, αν κρατήσουμε το μηδέν στο παθητικό μας. Γελοία γκολ δεν πρέπει να φάμε, όπως τα φάγαμε με τον Άγιαξ, γιατί η ρεβάνς στην Πόλη είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μέχρι χτες ο Δερμιτζάκης δοκίμαζε ακόμα Κοντρέρας-Μαλεζά και Κοντρέρας-Τσιρίλο.
Προσωπικά (και το έχω ξαναπεί) πιστεύω στη σταθερότητα του διδύμου Κοντρέρας-Μαλεζά, χώρια που τον Ιταλό δεν θέλω να τον βλέπω μετά τις απαράδεκτες εμφανίσεις του με τον Άγιαξ.
Ο Κοντρέρας εμπνέει άλλη σιγουριά στο Μαλεζά, που κυριολεκτικά μεταμορφώνεται δίπλα του.
Το σημερινό ρεπορτάζ αναφέρει ότι μάλλον ξεκινάει ο Μαλεζάς. Στα άκρα θα παίξουν Λίνο και Μπουσαϊντί, κάτι που κάνει το σχήμα μας αρκετά επιθετικογενές.Από εκεί και πέρα, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα επίπεδα απόδοσης που θα πιάσουν Γκαρσία και Βιτόλο σαν ανασταλτικοί χαφ στο κέντρο. Αν καταφέρουν να εξουδετερώσουν τον Άλεξ, η Φενέρ θα κοπεί στα δυο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μπροστά από τα 2 ανασταλτικά χαφ θα έχουμε Σορλέν, Ίβιτς, Βιερίνια και κορυφή το Σαπλιγγίδη.
Έχω την πεποίθηση ότι και σε αυτή τη σειρά αγώνων θα κάνουμε αρκετά γκολ.

Το ζήτημα είναι να κρατήσουμε πίσω και να δεχτούμε όσο το δυνατόν λιγότερα γκολ. Ειδικά σήμερα πρέπει να έχουμε καθαρό σκορ, χωρίς να δεχτούμε γκολ, ούτως ώστε να δυσκολέψει η ρεβάνς για τη Φενέρ, κι όχι για μας.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι μας να πιστέψουμε ότι έχουμε καλές πιθανότητες πρόκρισης. Δεν υπάρχει λόγος μιζέριας, κι ας είναι η κλήρωση (και πάλι) δύσκολη. ΠΑΟΚ είμαστε, θα παλέψουμε.


*ο DonMits σερβιρει καφε στο καφενείο του παοκτσή

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ