Billy Bremner - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Billy Bremner

Billy Bremner - 0 αρχηγος

O Billy Bremner (γεννηθείς στο Stirling της Σκοτίας στις 9 /12/ 1942, απεβίωσε στο Doncaster, της Αγγλίας στις 6 December 1997) ήταν ο χαρισματικός αρχηγός της θρυλικής Leeds United τις δεκαετίες του 60 και 70.
Ο Bremner, ένας μικροκαμωμένος αλλά σκληρός μέσος, ανακαλύφθηκε από την Leeds όταν ακόμα έπαιζε μπάλα στην Σκοτία και υπόγραψε για την ομάδα του Elland Road το 1959, μια μέρα μετά τα 17α γενέθλιά του.
Προηγουμένως απορρίφθηκε από την Arsenal και την Chelsea λόγω σωματικής διάπλασης.
Έκανε το ντεμπούτο του το 1960 και από τότε κέρδισε μια μόνιμη θέση στην βασική ενδεκάδα και στα σχέδια του Don Revie για 15 χρόνια εκτός και αν ήταν τραυματίας ή τιμωρημένος.
Ο Bremner γρήγορα καθιέρωσε τον εαυτό του σαν ένα ασυμβίβαστο παίκτη σκληρό στα μαρκαρίσματα που δεν δίσταζε να φτάσει στα όρια του αντιαθλητικού.
Αλλά ήξερε να παίζει κιόλας είχε τόση μεγάλη αντοχή που μπορούσε να τρέξει από την μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη και τόση τεχνική που μπορούσε να πασάρει με τεράστια ακρίβεια.
Και όταν η ομάδα χρειαζόταν γκολ; Στο πρόσωπο του υπήρχε μια σίγουρη επιλογή για την τελική προσπάθεια.
Το 1964 κέρδισε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας και την επόμενη χρονιά ήρθε πολύ κοντά σε ένα "double" πρωταθλήματος και FA Cup. Tα έχασε και τα δύο όμως.
Η Manchester United κέρδισε το πρωτάθλημα με διαφορά γκολ και έτσι η Leeds χρειαζόταν νίκη στο Wembley για να χαρεί ένα τρόπαιο εκείνη την χρονιά. Tο παιχνίδι εναντίον της Liverpool ήταν αγωνιώδες αλλά χωρίς γκολ και έτσι χρειάστηκε παράταση.
Η Liverpool τελικά κέρδισε με 2-1 με τον Bremner να σκοράρει για την ισοφάριση με ένα σουτ που άφησε τον τερματοφύλακα Tommy Lawrence άγαλμα.
Το 1966, ο τότε αρχηγός της Leeds Bobby Collins τραυματίστηκε σε ένα αγώνα εναντίον της Τορίνο και ο Revie έδωσε την αρχηγία στον Bremner. Ο Collins δεν την κέρδισε ποτέ πίσω.
Με το φοβερό No.4 στην θέση του αρχηγού, η Leeds μπήκε στην χρυσή της εποχή στο τέλος του 1960, κερδίζοντας το League Cup, το κύπελλο εκθέσεων το 1968 και το πρωτάθλημα το 1969.
Το 1970, η Leeds κυνήγησε το ιστορικό "treble" του πρωταθλήματος, του κυπέλλου και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που μέχρι εκείνη την εποχή καμία Αγγλική ομάδα δεν το είχε ούτε καν φανταστεί στην πραγματικότητα, εκείνη ήταν η πρώτη χρονιά που κάποια ομάδα πλησίασε τόσο.
Η κατάληξη όμως ήταν τραγική για τον Bremner και τους συμπαίκτες τους αφού το τέλος της σεζόν τους βρήκε να έχουν χάσει τον τίτλο του πρωταθλήματος από την Everton, του κυπέλλου από την Chelsea σε έναν βίαιο τελικό, και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Celtic στον ημιτελικό
.Πέρα από τα κατορθώματα και την ευφυΐα τους, δύο πράγματα ξεχωρίζουν αναλύοντας την Leeds των τελών του 1960 και των αρχών του 1970, υπό τις οδηγίες του Don Revie. Κατ'αρχάς, ήταν τόσο σκληρή όσο ταλαντούχα, με τον Bremner πάντα μπροστάρη μαζί με τον Norman Hunter.
Ο τελικός του κυπέλλου Αγγλίας το 1970 εναντίον της Chelsea είναι ένα παράδειγμα του τρόπου του παιχνιδιού της μετά από ένα ευχάριστο 2-2 στο πρώτο παιχνίδι στο Wembley, ο επαναληπτικός στο Old Trafford ήταν μια άσκηση για γερά νεύρα και φυσικές αντοχές.
Σκληρά μαρκαρίσματα και φάουλ εκτός φάσης είχαν την τιμητική τους, με τον ίδιο τον Bremner να εξαπολύει ένα σκληρό τάκλιν εναντίον του συμπατριώτη του Charlie Cooke που πυροδότησε την απάντηση του επιθετικού της Chelsea Ian Hutchinson με ένα φάουλ που άφησε τον Bremner ακίνητο στο χορτάρι.
Δεύτερον, η Leeds παρά τα όσα πέτυχε έχει να λέει ότι δεν κατάφερε αρκετά. Κέρδισε 2 πρωταθλήματα το 1969 και το 1974 αλλά έχασε άλλα τρία.
Ο Bremner έπαιξε σε τέσσερις τελικούς κυπέλλου αλλά κέρδισε μόνο ένα. Έφτασε σε ένα τελικό πρωταθλητριών και ένα κυπελλούχων αλλά τους έχασε και τους δύο.Η δεκαετία του 70 βρήκε την Leeds να κυριαρχεί αλλά και να χάνει τόσα όσα κέρδισε.
Το 1971, ο Bremner σήκωσε το κύπελλο εκθέσεων αλλά το πρωτάθλημα χάθηκε από την Arsenal που κέρδισε την Tottenham Hotspur με 1-0, με ισοπαλία το πρωτάθλημα πήγαινε στο Leeds.Το 1972, η Leeds ξανά κυνήγησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Η νίκη με 1-0 εναντίον της Arsenal έδωσε στην Leeds τον μοναδικό της τίτλο στον θεσμό αλλά 3 μέρες αργότερα έχασε το τελευταίο της αγώνα για το πρωτάθλημα από την Wolves και ο τίτλος πήγε στην Derby County.
Το 1973 η Leeds κυνηγούσε μόνο το κύπελλο και μία διάκριση στην Ευρώπη η Liverpool ήταν πολύ δυνατή για να κοντραριστεί στο πρωτάθλημα - αλλά ηττήθηκε από την AC Milan στον τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων στην Θεσσαλονίκη (ο διαιτητής Μίχας τιμωρήθηκε με δια βίου αποκλεισμό για την υπέρ της Milan διαιτησία του) και μετά έχασε από την Sunderland στον τελικό του κυπέλλου.
Ο Bremner είχε μια καταπληκτική χρονιά το 1974 καθώς η Leeds άφησε πίσω τις προηγούμενες 6 άτυχες χρονιές και κέρδισε το πρωτάθλημα, δημιουργώντας ένα ρεκόρ 29 αήττητων αγώνων, ρεκόρ που καταρρίφθηκε από την Arsenal μόλις το 2004.
Σαν πρωταθλήτρια η Leeds αγωνίστηκε το 1974 στον τελικό του Charity Shield εναντίον της κυπελλούχου Liverpool στο Wembley και ο Bremner αποβλήθηκε για ένα τσακωμό του με τον Kevin Keegan, την κόκκινη κάρτα είδε και ο επιθετικός της Liverpool.
Και οι δύο παίκτες έβγαλαν τις φανέλες τους σαν ένδειξη ντροπής.
Την επόμενη χρονιά η Leeds δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει τοπικούς τίτλους αλλά έφτασε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών τον οποίο έχασε κάτω από περίεργες συνθήκες.
Ο διαιτητής αρνήθηκε πέναλτι στην Leeds και ακύρωσε γκολ σημειώνοντας τον Bremner σαν offside (ο οποίος έχασε σίγουρο γκολ από τα 6 μέτρα).
Ο Revie είχε παραιτηθεί από την Leeds ένα χρόνο νωρίτερα για να αναλάβει την Εθνική Αγγλίας από τον Alf Ramsey και η ομάδα άρχισε να χάνει τον παλιό της εαυτό.
Ο Bremner άφησε την Leeds United το καλοκαίρι του 1976 για την Hull City. Έπαιξε 772 παιχνίδια για την Leeds, και είναι δεύτερος στην λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές μετά τον Jack Charlton στην λίστα της ομάδας.
Αν και στο τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Bremner γνώρισε επιτυχία με την Hull για δύο χρόνια μετακόμισε στην Doncaster Rovers για τέσσερις θαυμάσιες χρονιές και εγκατάλειψε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 39 ετών.
Σαν διεθνής ο Bremner ήταν η αιτία της ανόδου του σκοτσέζικου ποδοσφαίρου την δεκαετία του 70 μετά από χρόνια απαξίωσης στην σκιά της Αγγλίας.
Έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική το 1965 εναντίον της Ισπανίας, έπαιξε στην μεγάλη νίκη με 3-2 κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Αγγλία στο Wembley το 1967 και ήταν ο αρχηγός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Δυτικής Γερμανίας το 1974. Το τελευταίο του διεθνές παιχνίδι ήταν εναντίον της Δανίας το 1975 - ένα ατυχές περιστατικό μετά το παιχνίδι οδήγησε στον δια βίου αποκλεισμό του από την εθνική Σκοτίας.

Έπαιξε 54 παιχνίδια με την φανέλα της εθνικής Σκοτίας, πέτυχε 3 γκολ και βρίσκεται στο σκοτσέζικο hall of fame.
Η ζωή του Bremner αφού κρέμασε τα παπούτσια είχε σαν επίκεντρο και πάλι το ποδόσφαιρο, ανέλαβε σαν προπονητής της Leeds ακολουθώντας τα βήματα των παλιών συμπαικτών του Allan Clarke και Eddie Gray με σκοπό να επαναφέρει τις μέρες δόξας στο Elland Road μετά τον υποβιβασμό του 1982.
Η Leeds δεν κατάφερε να ανέβει κατηγορία με τον Bremner προπονητή αν και έφτασε κοντά χάνοντας στον τελικό των play-off από την Charlton Athletic το 1987 και φτάνοντας στον ημιτελικό του κυπέλλου την ίδια χρονιά χάνοντας από την μετέπειτα τροπαιούχο Coventry City.
Ο Bremner απολύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1988 και την θέση του πήρε ο Howard Wilkinson ο οποίος μέσα σε 4 χρόνια όχι μόνο οδήγησε στην άνοδο αλλά και στο πρωτάθλημα.

Ο Bremner γύρισε πίσω στην Doncaster σαν προπονητής, αλλά απολύθηκε μετά από 2 χρόνια
Ο Bremner στις αρχές του Δεκεμβρίου του 1997, υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο σπίτι του στο Doncaster και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως «έφυγε» τρεις μέρες πριν τα 55α γενέθλια του. Όλες οι μεγάλες μορφές του σκοτσέζικου ποδοσφαίρου ήταν στην κηδεία του και θρήνος υπήρξε σε όλο το Leeds.
Ένα άγαλμα του Bremner σε στάση πανηγυρισμού ανεγέρθη έξω από το Elland Road σαν φόρος τιμής στον μεγαλύτερο αρχηγό της ομάδας και, σύμφωνα με ένα γκάλοπ της επίσημης σελίδας της ομάδας του μεγαλύτερου παίκτη που πέρασε ποτέ από την λευκή αρμάδα.
Το τραγούδι της Leeds United, Glory Glory Leeds United, περιέχει τους ακόλουθους στίχους που συνοψίζουν τον ρόλο του Bremner στον σύλλογο:
Little Billy Bremner is the captain of the crewFor the sake of Leeds United he would break himself in twoHis hair is red and fuzzy and his body's black and blueAs Leeds go marching on.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ