Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Σβετλάνα Στάλιν ή αλλιώς Λάνα Πίτερς (κόρη Στάλιν)
Φύλλο 61
Στις 5 Μαρτίου του 1967 και στις έξι και μισή το πρωί, μια μικροκαμωμένη γυναίκα ντυμένη με παραδοσιακή ινδική φορεσιά παρουσιάστηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί και απαίτησε να συναντηθεί με τον πρέσβη Τσέστερ Μπόουλς χωρίς καμία καθυστέρηση. Ο αξιωματικός υπηρεσίας της φρουράς ειδοποίησε αμέσως τον πρέσβη, ο οποίος μόλις είχε ξυπνήσει, και τον κάλεσε να κατέβει στον περίβολο με το λακωνικό «έχουμε μια καυτή πατάτα στα χέρια μας». Η καυτή πατάτα δεν ήταν άλλη από τη Σβετλάνα Αλληλούγιεβα, τη μοναχοκόρη του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, η οποία ήθελε να καταθέσει επίσημη αίτηση πολιτικού ασύλου για τις ΗΠΑ. Η αίτηση έγινε δεκτή με συνοπτικές διαδικασίες και για να αποφευχθεί κάθε είδους διπλωματικό επεισόδιο, η Σβετλάνα Στάλιν αναχώρησε για τη Ρώμη, με το πρώτο αεροπλάνο, από το αεροδρόμιο του Νέου Δελχί. Από κει πήγε στην Ελβετία, όπου της δόθηκε τουριστική βίζα και έφτασε τελικά στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του ’67.
Εκεί, έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία αποκήρυξε το καθεστώς του πατέρα της και τη σοβιετική κυβέρνηση. Η συνέντευξη, καθώς και η μυθιστορηματική αποσκίρτηση στη Δύση ενός προσώπου από το στενό, κλειστό κύκλο της σοβιετικής νομενκλατούρας προκάλεσε διεθνή αναστάτωση και την έντονη δυσαρέσκεια των σοβιετικών αρχών, καθώς η Σβετλάνα ήθελε να εκδώσει το βιβλίο της Είκοσι γράμματα σ' ένα φίλο την πεντηκοστή επέτειο της Οκτωβριανής Eπανάστασης.
Πολλά έχουν γραφεί κατά καιρούς για τους λόγους που ώθησαν τη Σβετλάνα Στάλιν να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Η ζωή της υπήρξε ταραχώδης από τη γέννησή της και η αυτοκτονία της μητέρας της, Νάντιας Αλληλούγιεβα, το 1932, τη σημάδεψε για πάντα. Σε ηλικία 16 ετών ερωτεύτηκε τον σαραντάρη κινηματογραφιστή εβραϊκής καταγωγής, Αλεξέι Κάπλερ. Ο πατέρας της, που δεν είδε με καλό μάτι το ειδύλλιο έστειλε εξορία το δύσμοιρο Κάπλερ στην πόλη Βορκούτα στον αρκτικό κύκλο. Στα δεκαεπτά της η Σβετλάνα παντρεύτηκε το Γκριγκόρι Μόροζοβ, επίσης Εβραίο, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο και τον οποίο ο Στάλιν αρνήθηκε να συναντήσει καθ' όλη τη διάρκεια της συζυγικής τους ζωής, η οποία έληξε με διαζύγιο το 1947. Ο δεύτερος σύζυγος της Σβετλάνα ήταν ο Γιούρι Ζντάνοβ, γιος του Αντρέι Ζντάνοβ αρχηγού της σοβιετικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας. Απέκτησε μαζί του μια κόρη, την Κατερίνα, πριν χωρίσουν το 1950. Μετά το θάνατο του πατέρα της το 1953 ξαναπήρε το επίθετο της μητέρας της και δούλεψε σαν μεταφράστρια και δασκάλα στη Μόσχα με ειδίκευση στην ιστορία των ΗΠΑ.
Το 1963 γνώρισε τον Ινδό κομμουνιστή, Μπραγές Σινγκ με τον οποίο συνδέθηκε με δεσμό. Ο Σινγκ ήταν βαριά άρρωστος με εμφύσημα και είχε επισκεφτεί την ΕΣΣΔ για θεραπεία. Προσπάθησαν να παντρευτούν, αλλά δεν τους το επέτρεψαν και τελικά ο Σινγκ πέθανε στη Μόσχα το 1966. Η Σβετλάνα ζήτησε τότε άδεια ταξιδιού στην Ινδία για να μεταφέρει τις στάχτες του Σινγκ στην οικογένειά του και αναχώρησε για το εξωτερικό. Από τότε οι σοβιετικές αρχές έχασαν τα ίχνη της αν και υπάρχουν αναφορές για επίσκεψή της στη σοβιετική πρεσβεία του Νέου Δελχί λίγη ώρα πριν καταφύγει στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Δεν έγινε ποτέ γνωστό για ποιο λόγο πέρασε από κει και γιατί δεν κρατήθηκε εφόσον οι σοβιετικοί την αναζητούσαν. Όποιοι κι αν ήταν οι λόγοι πάντως, σε ένα μήνα θα βρισκόταν στις ΗΠΑ.
Αρχικά, η Σβετλάνα εγκαταστάθηκε στο Νιού Τζέρσεϋ, αλλά σε δύο χρόνια μετακόμισε στο Σκότσντειλ της Αριζόνα καλεσμένη της χήρας του αρχιτέκτονα Φρανκ Λόυντ Ράιτ, Ογκιλβάνα, όπου αναμίχθηκε σε μια πολύ περίεργη ιστορία μυστικισμού. Η Ογκιλβάνα Ράιτ είχε δει τη Σβετλάνα στην τηλεόραση και πίστεψε πως ήταν η μετεμψύχωση της κόρης της που και αυτή ονομαζόταν Σβετλάνα, ήταν παντρεμένη με τον αρχιβοηθό του Ράιτ, Ουίλιαμ Πίτερς και είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα πριν από δύο χρόνια. Το παράδοξο είναι πως η Σβετλάνα συμφώνησε να μετακομίσει στην Αριζόνα και να παντρευτεί τον Πίτερς μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης, υιοθέτησε το όνομα Λάνα Πίτερς και έγινε κι αυτή μέλος της κοινότητας Ταλίεσιν που αποτελούνταν από βοηθούς, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες του εκκεντρικού αρχιτέκτονα Φρανκ Λόυντ Ράιτ και πίστευαν στη συνέχιση του έργου του. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη αλλά και αυτός ο γάμος κατέληξε σε διαζύγιο, καθώς η Ογκιλβάνα Ράιτ ανακατευόταν καθημερινά στη ζωή τους με μυστικιστικού τύπου εντολές από τη νεκρή κόρη της. Για χρόνια δεν ακούστηκε τίποτε για τη Σβετλάνα ώσπου το 1984 έγινε πάλι πρωτοσέλιδο. Αυτή τη φορά επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση με την κόρη της, όπου μετά τυμπανοκρουσιών και μεγάλης δημοσιότητας, της δόθηκε ξανά η σοβιετική υπηκοότητα και εγκαταστάθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Ούτε αυτό θα κρατούσε πολύ. Το 1986 ξαναέφυγε για τις ΗΠΑ και σήμερα ζει στο Μάντισον του Ουισκόνσιν. Όπως έγραψε και η ίδια στο βιβλίο της Μακρινή μουσική «πάντα ήμουν παγιδευμένη σ’ ένα όνομα, όσες φορές και αν το άλλαξα, αυτό παρέμεινε ένα τατουάζ που δε σβήνει».
ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ http://www.ardin.gr/node/2986
Tags
# ΙΣΤΟΡΙΑ
Share This
About ΓΝΩΜΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Tags
ΙΣΤΟΡΙΑ