Η 16η Μαρτίου έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του «Αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ και όχι άδικα.
Όπως είπαμε και πριν, η ιστορία ορισμένες φορές είναι πάρα πολύ άδικη. Πώς αλλιώς μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς όταν ο Άρης του Γκάλη δεν κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκό τρόπαιο και στην πρώτη χρονιά του τελευταίου μακριά από το Αλεξάνδειο, οι «κίτρινοι» κατάφεραν να κατακτήσουν το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.
Η πορεία του Άρη από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, αποτέλεσε ίσως το καλύτερο μήνυμα στους επίδοξους «μνηστήρες» του τίτλου. Ο «Αυτοκράτορας» προκρίθηκε χωρίς αγώνα από τον πρώτο γύρο, ενώ στον δεύτερο και τον τρίτο γύρο δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να επικρατήσει των Δυναμό Μινσκ και Σλασκ Βρότσλαβ. Η κλήρωση της φάσης των ομίλων, έφερε τον Άρη αντιμέτωπο με τις Σολέ, Σλόμποντα Νταλμάτσια, Μπενφίκα, Χαποέλ Γκαλίλ Ελιόν και Μπουντιβέλνικ. Οι «κίτρινοι» ξεπερνούν με συνοπτικές διαδικασίες τους ομίλους, καθώς γνωρίζουν μόλις μια ήττα, απέναντι στη Χαποέλ στο Ισραήλ και προκρίνονται πανηγυρικά στα ημιτελικά.
Εκεί θα βρουν απέναντι τους την ισχυρή Σαραγόσα. Στο πρώτο παιχνίδι στην Ισπανία, οι «κίτρινοι» καταφέρνουν να επικρατήσουν με δυσκολία με 86-84, αλλά στον επαναληπτικό στο «Αλεξάνδρειο» στήνουν ένα απίστευτο «πάρτι» και επικρατούν με 82-66 για να πάρουν την πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Τορίνο, όπου επρόκειτο να βρουν απέναντι τους την τουρκική Εφές Πίλσεν.
Σαν να μην έφτανε το όνομα του αντιπάλου που «εξίταρε» παραπάνω παίκτες, φιλάθλους και όλη την ομάδα, ήρθαν να προστεθούν προκλητικά φαξ στα γραφεία του συλλόγου που ήταν επόμενο να βγουν στην επιφάνεια, αλλά οι «απαντήσεις» δεν άργησαν να έρθουν. Η άνευ προηγουμένου «εκστρατεία» των οπαδών του Άρη που έφτασαν τους 5.000 έμελλε να μετατρέψει το «Παλακανέστρο Οξίλιουμ» σε «Αλεξάνδρειο», ενώ στους δρόμους της ιταλικής πόλης έμελλε να «γεννηθεί» ένα από τα ιστορικότερα συνθήματα του Άρη, όπως είναι το «Άρη θυμήσου…».
Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο γήπεδο μπορεί άνετα να μεταφραστεί ως «κολασμένη», όμως οι παίκτες του Άρη καθοδηγούμενοι από τον Σβι Σερφ παρότι βρέθηκαν πίσω στο ημίχρονο με 32-29, κατάφεραν τελικά να επικρατήσουν με σκορ 50-48 και να πανηγυρίσουν έξαλλα την προσθήκη του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου στην μεγάλη τροπαιοθήκη του συλλόγου. Το σκορ που σημειώθηκε, ήταν το μικρότερο που υπήρξε ποτέ σε τελικό διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά αυτό ουδόλως απασχολούσε παίκτες και φιλάθλους του Άρη, οι οποίοι έγιναν ένα για να πανηγυρίσουν.
Βέβαια, η νίκη αυτή φάνηκε να… χαλάει λίγο παραπάνω τους Τούρκους, οι οποίοι άρχισαν να επιδίδονται σε προκλητικές χειρονομίες και σε ρίψη αιχμηρών αντικειμένων. Οι Έλληνες που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία όμως, «απάντησαν» στην πρόκληση και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στα βίντεο παρακάτω, ο τελικός στιγματίστηκε από τα ιδιαίτερα εκτεταμένα επεισόδια. Για όλα αυτά τα γεγονότα, υπαίτιος από τη FIBA θεωρήθηκε ο Άρης, ο οποίος τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις, αλλά στη συνέχεια η ποινή μετατράπηκε σε υποχρέωση της ομάδας να δώσει όλους τους εντός έδρας αγώνες της μακριά από τη Θεσσαλονίκη και χωρίς παρουσία κόσμου.
ΑΡΗΣ: Γιαννάκης 2, Μισούνοφ 10, Τάρπλεϊ 19, Ιωάννου, Άντερσον 15, Αγγελίδης 2, Βουρτζούμης 2, Γάσπαρης, Μωραϊτοφ.
Εφές Πίλσεν: Όιγκουτς 5, Αγιντίν 16, Σαρίτσα 11(2), Ναουμόφσκι 7(1), Οζτούρκ 2, Ρίτσαρντ 7, Κορουτσού.
to άρθρο είναι ΤΟΥ συναδέλφου ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΛΑΜΑ και δημοσιεύτηκε http://www.metrosport.gr/sto-torino-apokatastathike-i-istoria στις 16-3-11