- ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή υπάρχει απεργία στα ΜΜΕ έπειτα από την απόφαση της ΠΟΕΣΥ και των συνεργαζόμενων σωματείων στον Τύπο.
 Το εύλογο ερώτημα του αναγνώστη είναι πώς γίνεται, εν μέσω απεργίας, να υπάρχει ροή ειδήσεων σε ειδησεογραφικά sites όπως τα δικά μας.

 
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι:
1. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη της ΠΟΕΣΥ(ΕΣΗΕΑ,EΣΗΕΜ-Θ,ΕΣΠΗΤ) που εργάζονται στα sites σέβονται την απόφαση της Ένωσης, όπως οφείλουν υπό την ιδιότητα του μέλους ενός συνδικαλιστικού σωματείου που προκηρύσσει απεργιακή κινητοποίηση και μάλιστα τόσο σημαντική, όσο και πρωτόγνωρη.
2. Η συμπαράστασή μας στην ΠΟΕΣΥ και η αλληλεγγύη μας προς όλους τους συναδέλφους είναι δεδομένη και αυτονόητη. Πολύ περισσότερο, σε μια περίοδο όπου η ΕΙΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών), με πρόσχημα την οικονομική κρίση, καταργεί επί της ουσίας τις Συλλογικές Συμβάσεις, επιχειρώντας να γυρίσει το δημοσιογραφικό επάγγελμα σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Είμαστε, ωστόσο, υποχρεωμένοι να τονίσουμε και τα εξής:
- Εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία υπάρχει μια νέα πραγματικότητα στον ηλεκτρονικό Τύπο μέσα στο Ιντερνετ, που κατά γενική ομολογία συνιστά διέξοδο για την επόμενη μέρα της δημοσιογραφίας.
- Έχουν αναπτυχθεί υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις, που απασχολούν, πλέον, μεγάλο αριθμό επαγγελματιών δημοσιογράφων.
- Οι υπό διαπραγμάτευση (;) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν αφορούν τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, οι οποίες ούτως ή άλλως εξαιρούνται από την όποια ρύθμιση.
- Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που εργάζονται στα sites (έστω κι αν δεν πρόκειται να περάσουν ποτέ την πόρτα της Ένωσης Συντακτών) αγνοούνται μονίμως και γίνονται αποδεκτοί μόνο όποτε υπάρχει απεργιακή κινητοποίηση.
Μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και ο ίδιος ο Πρόεδρος επικοινώνησαν την Τετάρτη με τους υπεύθυνους των sites, θέλοντας να αφουγκραστούν την πραγματικότητα και τις δυνατότητες για επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης. Αργότερα εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση. (Της ΕΣΗΜ-Θ δεν επικοινώνησαν...)
- Εξηγήσαμε, με απόλυτη ειλικρίνεια, στους συναδέλφους ότι τα μέλη της ΠΟΕΣΥ σέβονται την απόφαση της Ένωσης, αλλά δεν μπορούν να δεσμευτούν για τους υπόλοιπους δημοσιογράφους, που, μολονότι κάνουν την ίδια δουλειά, θεωρούνται υπάλληλοι γραφείου.
- Υποστηρίξαμε ότι, ενόψει μιας τέτοιας κινητοποίησης, θα έπρεπε να έχει γίνει επίσκεψη του διασωματειακού στα sites προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την απεργία, όπως συνέβη στα περισσότερα δημοσιογραφικά συγκροτήματα. Για ακόμα μια φορά, οι δημοσιογράφοι των sites αισθάνθηκαν ότι διαχωρίστηκαν από τους συναδέλφους τους.
- Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι η λειτουργία ενός ειδησεογραφικού site δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στη δημοσιογραφική ροή, λόγω της ιδιαιτερότητας του Μέσου.
Το ιδιότυπο καθεστώς που διέπει το δημοσιογραφικό επάγγελμα στο Ιντερνετ χρήζει ειδικής μελέτης και σχεδίου εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ και των υπόλοιπων δημοσιογραφικών ενώσεων. Είμαστε στη διάθεση της κάθε Ένωσης για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, όποτε το θελήσει.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ