Χοσάμ Χασάνβ και Ιμπραήμ Χασάν,οι δίδυμοι! - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Χοσάμ Χασάνβ και Ιμπραήμ Χασάν,οι δίδυμοι!

Χοσάμ και Ιμπραήμ Χασάν

Καλοκαίρι του 1990. Το Μουντιάλ της Ιταλίας έχει τελειώσει. Η Εθνική Αιγύπτου είχε καλή παρουσία στη διοργάνωση. Και ο ΠΑΟΚ σπεύδει και αποκτά δύο παίκτες της: τους δίδυμους αδελφούς Χοσάμ (αριστερά στη φωτό) και Ιμπραήμ Χασάν!

Έτσι, για πρώτη φορά στην μικρή «ιστορία» της στήλης μας, θα παρουσιάσουμε... δύο παίκτες μαζί! Το αξίζουν οι «μουντιαλικοί» αδελφοί Χασάν!

Οι οποίοι δουλεύουν μαζί, αυτή την περίοδο. Ο Χοσάμ, ο πιο διάσημος απ’ τους δύο, είναι απ’ τον περασμένο Νοέμβριο ο προπονητής της (σπουδαίας αιγυπτιακής ομάδας) Ζαμάλεκ. Την ανέλαβε ενώ... παρέπαιε, στην αρχή της σεζόν, και στο τέλος της... διεκδικούσε τον τίτλο! Τον έχασε από την «αιώνια αντίπαλο» Αλ Αχλί, αλλά η προσπάθεια και μόνο του Αιγύπτιου κόουτς είναι άξια επαίνων! Ο δε Ιμπραήμ είναι διευθυντής ποδοσφαίρου στην ομάδα, και μαζί αποφασίζουν με τον κόουτς αδερφό του για μετεγγραφές, αποδεσμεύσεις, κλπ!

Η ποδοσφαιρική πορεία τους είναι κοινή. Γεννήθηκαν στις 10 Αυγούστου του 1966, και ξεκίνησαν το1985 απ’ την Αλ Αχλί, το «γίγαντα» αυτό του αιγυπτιακού φούτμπολ. Επικίνδυνος σέντερ φορ, διεισδυτικός και με καλό σουτ ο Χοσάμ, γρήγορος στις επεμβάσεις του και λίγο... σκληρός δεξιός μπακ, ο Ιμπραήμ. Κάνοντας αισθητή την παρουσία τους και με το ταλέντο τους να αναδεικνύεται, ταξίδεψαν στα ιταλικά γήπεδα το 1990 με την Αίγυπτο. Μάλιστα, ο Χοσάμ σημείωσε στα προκριματικά το γκολ που έστειλε τους «Φαραώ» στο Μουντιάλ, εναντίον της Αλγερίας!

Στα ιταλικά γήπεδα, έπαιξαν και στα τρία ματς των Αιγυπτίων ως βασικοί. Μαζί τους, έπαιξε και ο Μαγκντί Τολμπά, που τότε αγωνιζόταν ήδη στον ΠΑΟΚ! Η Αίγυπτος πήρε 1-1 από την Ολλανδία και 0-0 από την Ιρλανδία, προτού χάσει δύσκολα 1-0 από τους Άγγλους και αποκλειστεί!!!
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Το ίδιο καλοκαίρι, λοιπόν, τα αδέλφια Χασάν φόρεσαν τα ασπρόμαυρα του ΠΑΟΚ, αλλά δεν έμειναν πάνω από μια σεζόν στην Τούμπα. Ο Χοσάμ έπαιξε 19 ματς, σκοράροντας 5 γκολ, ενώ ο Ιμπραήμ αγωνίστηκε λίγο περισσότερο (24 ματς/4 γκολ). Το 1991, έφυγαν για την ελβετική Ξαμάξ, αλλά φαίνεται ότι δεν τους πήγαινε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, και γύρισαν στη χώρα τους και την Αλ Αχλί.

Κατόπιν, πάντοτε συμπαίκτες, έπαιξαν στην Αλ Αΐν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη Ζαμάλεκ και στην Ελ Μασρί. Ενώ όμως ο Ιμπραϊμ τερμάτισε το 2006 την καριέρα του στην Ελ Μασρί, ο Χοσάμ... συνέχισε να αγωνίζεται ως τα 42 του, ως παίκτης-προπονητής της ομάδας!

Χοσάμ Χασάν: 170 διεθνείς συμμετοχές/83 γκολ με την εθνική Αιγύπτου. Ιμπραήμ Χασάν: 125 διεθνείς συμμετοχές/12 γκολ. Αστρονομικά νούμερα. Ο Χοσάμ ήταν και ο ρέκορντμαν σε συμμετοχές και γκολ της εθνικής, μέχρι που τον ξεπέρασε πρόσφατα ο νυν αρχηγός των «φαραώ», Αχμέντ Χασάν!

Τα δύο αδέλφια κατέκτησαν 14 τίτλους πρωταθλήματος και πέντε Κυπέλλου Αιγύπτου, δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών Αφρικής, τέσσερα Κύπελλα Κυπελλούχων Αφρικής, και πολλούς άλλους τίτλους (Αραβικό Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κ.α.).
Επίσης, ο Χοσάμ Χασάν κατέκτησε και τρία Κύπελλα Εθνών Αφρικής (1986, 1998 και... 2006!): είναι ο μόνος παίκτης που κατάφερε ποτέ κάτι τέτοιο!
365_Hassan bros
Κατόπιν, συνεργάστηκαν και απ’ την άκρη του πάγκου. Ο Χοσάμ προπονούσε, και ο Ιμπραήμ ήταν διευθυντής ποδοσφαίρου. Έτσι συνέβη στην Ελ Μασρί, στην (ταπεινή) Τέλεκομ, και τώρα στη Ζαμάλεκ.

Τι κι αν με τον ΠΑΟΚ δε λάμπρυναν για πολύ τα γήπεδά μας; Η μετέπειτα ποδοσφαιρική πορεία τους δίνει ιδιαίτερη αξία σ’ εκείνη την ολιγόχρονη «ελληνική» παρουσία τους!!!

http://www.balleto.gr/periexomeno/poy_einai_tora/xosam_kai_impraim_xasan.html
http://olapaok.gr/podosfairo/o_zwntanos_thrulos_toy_podosfairoy_xosam_xasan.373341.html

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ