ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΚΗΣ-Η ψυχάρα της πλατείας - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΚΗΣ-Η ψυχάρα της πλατείας

Ως  «προσωποποίηση της κυανέρυθρης ψυχής» χαρακτηρίστηκε ο Δημήτρης Μαυρίκης. Ο «Μήτσος», όπως τον φώναζαν όλοι στη Νέα Σμύρνη, αγωνίστηκε με τα χρώματα του Πανιωνίου ως επιθετικός για 15 συναπτά έτη γράφοντας τη δικιά του ξεχωριστή ιστορία στον σύλλογο...

Ο παλιός άσος που σας παρουσιάζουμε σήμερα γεννήθηκε στις 11 Απριλίου 1954 στο Μελιγαλά Μεσσηνίας  και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον τοπικό Εθνικό, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα σε ηλικία 18 ετών. Το 1972 πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομική παίζοντας παράλληλα και ποδόσφαιρο. Το γεγονός, ωστόσο, ότι όταν εντάχθηκε στον Πανιώνιο πήγαινε πολύ καλά τον έκανε να αλλάξει πλεύση και να εγκαταλείψει τις σπουδές του.

Ο τότε τεχνικός του Πανιωνίου, ο Βρετανός Τζο Μάλετ, εισηγήθηκε την απόκτησή του και παρά την πρόταση της Καλαμάτας, η οποία έπαιζε επίσης στην Α’ εθνική, έγινε κάτοικος Νέας Σμύρνης. Βασικός, μάλιστα, έπαιξε για πρώτη φορά απέναντι στην «μαύρη θύελλα», όπου πέτυχε και γκολ και βοήθησε τον Πανιώνιο να κερδίσει με 3-1. Ακολούθως μαζί με τον Χρήστο Εμβολιάδη, τον κολλητό του, αποτέλεσαν τους «Διόσκουρους» των κυανέρυθρων γιατί ουσιαστικά μαζί ξεκίνησαν και σταμάτησαν την καριέρα τους (1987). Μαζί, επίσης, πανηγύρισαν και τα δύο κύπελλα Ελλάδας που κατέκτησε ο Πανιώνιος, αφού το 1998 ο Εμβολιάδης ήταν προπονητής της ομάδας…

Ο Μήτσος Μαυρίκης μπορεί να μην είχε υψηλή τεχνική κατάρτιση, αλλά κάλυπτε τις όποιες αδυναμίες στον τομέα αυτό με το πάθος και τον τσαμπουκά του.
Σημαντική ήταν η συνεισφορά του και στις νίκες του Πανιωνίου στα μπαράζ παραμονής , το 1983 στον Βόλο με αντίπαλο τον Μακεδονικό (3-2) και το 1984 στη Λάρισα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (2-0 στην παράταση).

Φόρεσε 352 φορές την φανέλα του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα πετυχαίνοντας 58 γκολ, ενώ έπαιξε και τέσσερα ευρωπαϊκά ματς του κυπέλλου κυπελλούχων την περίοδο 1979-1980, όπου οι κυανέρυθροι πέρασαν το εμπόδιο της Τβέντε, αλλά αποκλείστηκαν στη συνέχεια από την Γκέτεμποργκ. Στην εθνική αν και είχε κληθεί κάποιες φορές δεν αγωνίστηκε ποτέ ούτε σε φιλικό παιχνίδι και συχνά οι δημοσιογράφοι εκείνης της εποχής τον αποκαλούσαν ως τον καλύτερο Έλληνα μη διεθνή ποδοσφαιριστή.   

Από παίκτης, παράγοντας…

Το 1989, δηλαδή, δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, η διοίκηση που είχε βάλει ο Γιώργος Κοσκωτάς στον Πανιώνιο με σκοπό να ελέγχει την ομάδα παράλληλα με τον Ολυμπιακό, του έκανε πρόταση να αναλάβει γενικός αρχηγός και εκείνος την αποδέχτηκε. Εφυγε το 1992 όταν ανέλαβε ο Τσολακάκης για να επανέλθει στο ίδιο πόστο το 1996 που οι κυανέρυθροι πήγαν στα χέρια του δήμου Νέας Σμύρνης.   

image 
Ο ανεκπλήρωτος έρωτας…

Μαζί με τον «αδελφό» του, όπως αποκαλεί ο Μαυρίκης τον Εμβολιάδη, άνοιξαν δύο καφέ μπαρ στη Νέα Σμύρνη στα μέσα τις δεκαετίας και πήγαιναν πολύ καλά.
Οταν ο δεύτερος, όμως, έκανε την δική του οικογένεια, αποφάσισαν να τα χωρίσουν γιατί έμπαιναν κι άλλοι στο παιχνίδι. Από το 1997 λειτούργησε μόνος του πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στην πλατεία, το οποίο κράτησε μέχρι το 2007 και από τότε προσπαθεί να μεταφέρει την άδεια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Μελιγαλά.

cup_79_1.jpgΜετά τον θάνατο του πατέρα του, άλλωστε, βρίσκεται συχνότερα στο πατρικό του για να είναι δίπλα στην ηλικιωμένη μητέρα του, αφού και ο ίδιος δεν έκανε την δική του οικογένεια, μιας και ο έρωτας της ζωής του παρέμεινε ανεκπλήρωτος.
Η σχέση που είχε από το 1979 και για 15 χρόνια με μία γυναίκα ήταν γνωστή εκείνα τα χρόνια και πολλοί ομιλούσαν για το ωραιότερο ζευγάρι της Νέας Σμύρνης, όμως δεν προχώρησε σε γάμο έπειτα από λάθη και του ιδίου με αποτέλεσμα να παραμείνει ανύπαντρος μέχρι σήμερα. Η επί χρόνια σύντροφός του, ωστόσο, παντρεύτηκε άλλον άντρα, ίσως και από αντίδραση μετά το ναυάγιο της σχέσης της με τον Μαυρίκη.

Παραμένει «βαμμένος»

Ακόμα και σήμερα, στα 56 του χρόνια, ο αγαπημένος «Μήτσος» της πλατείας παραμένει «βαμμένος» στα κυανέρυθρα χρώματα.
Αγοράζει κάθε χρόνο εισιτήριο διαρκείας στα επίσημα του Πανιωνίου και βλέπει από κοντά όλα τα παιχνίδια παρέα με τον Εμβολιάδη, με τον οποίο διατηρούν ακόμα στενές σχέσεις, όπως και τους υπόλοιπους παλαιμάχους της ομάδας. Πολλές φορές, μάλιστα, βγαίνουν όλοι μαζί και πηγαίνουν σε μία καφετέρια στο Φάληρο για να θυμηθούν τα παλιά και να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις που κάθε τόσο συμβαίνουν στον σύλλογο και γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

-http://artoskaitheamata.blogspot.com/2011/04/blog-post_28.html
-τη Βικιπαίδεια
-αρχείο ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ