ρετρο.... - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ρετρο....

Ολυμπιακός (1982)
Ηρακλής 1983-84
Το 5ο επαγγελματικό πρωτάθλημα (με τη συμμετοχή 16 ΠΑΕ) ξεκίνησε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου του 1983. Ο Ολυμπιακός έδειχνε ανίκητος, ενώ ερωτηματικά υπήρχαν για την "Ένωση", τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Τα μεγάλα αουτσάϊντερ για τον τίτλο ήταν η Λάρισα (που το 1982-83 είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση) αλλά και ο ισχυρότατος Ηρακλής.

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ, όταν εργαζόταν
στον ΠΑΣ Γιάννινα
Στον Παναθηναϊκό είχε προσληφθεί σαν τεχνικός ο Πολωνός Γιάτσεκ Γκμοχ, μια πραγματική αλεπού των πάγκων. Δούλεψε μεθοδικά στην προετοιμασία, με αρκετούς νεαρούς παίκτες, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να απειλήσει τον πολυνίκη Ολυμπιακό. Για τους "πράσινους" φαινόταν ότι η χρονιά θα κυλούσε αναγνωριστικά, χωρίς βλέψεις πρωταθλητισμού.

Στον Πειραιά, δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα. Παρά την καλοκαιρινή "ανταρσία" των Αναστόπουλου-Μητρόπουλου που είχε προκαλέσει κάποια προβλήματα, η ομάδα διέθετε ένα πολύπειρο σύνολο, έτοιμο για μια ακόμη διάκριση.

"Διακοσμητικός" αναμένονταν να είναι ο ρόλος των υπολοίπων ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι δυο νεοφώτιστοι σύλλογοι, ο Απόλλων Καλαμαριάς με το Αιγάλεω, που θα έπαιζαν για πρώτη φορά στην Επαγγελματική Α΄ Εθνική.

Ο αείμνηστος Άλμπερτσεν
Οι ξένοι παίκτες (τότε επιτρέπονταν μόνο δύο) του πρωταθλήματος ήταν: ο συχωρεμένος πια Ρότζερ Άλμπερτσεν (Νορβηγός) και ο Δυτικογερμανός Χέρμπερτ Νόιμαν στον Ολυμπιακό, οι άγγλοι Τρέβορ Ρος και Λάνγκλεϊ (στην ΑΕΚ), ο βούλγαρος αμυντικός Δημητρόφ και ο γιουγκοσλάβος γκολκίπερ Γκεοργκίεφ στον Ηρακλή, οι γιουγκοσλάβοι Σέχιτς και Τόσιτς στον Πανσερραϊκό, ο Νόνι Λίμα (Πορτογάλος) και ο Γάλλος Λατουσέ στον Πανιώνιο, οι Βούλγαροι Βουσέκοβις-Τέοντορ Μπαρζώφ στη Δόξα Δράμας, ο Πολωνός Κάζιμιρ Κμίετσικ και ο Πέρσης Κότζι Χάσενμπουργκ στη Λάρισα, ο Αργεντινός Χουάν Ραμόν Ρότσα και ο Μολούκος Τσου Λα Λινγκ στον ΠΑΟ.

Φόρτουλα
Κι ακόμη, ο Σουδός Ουλφ Έρικσον και ο Μαγιάρος τερματοφύλακας Γκουϊντάρ στον Άρη, ο Ολλανδός Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ και ο Νορβηγός Άρνε Ντόκεν στον Απόλλωνα, ο γιουγκοσλάβος γκολκίπερ Ντράγκαν Σιμεόνοβιτς στην Καλαμαριά, ο Ρουμάνος Άνχελ Ιορντανέσκου και ο αυστριακός Χέλμουτ Κίρισιτς στον ΟΦΗ, οι Ντράγκαν Κοκότοβιτς (σέρβος) και Βιθέντε Εσταβίλιο (ουρουγουανός) στα Γιάννινα, ο Μασέγκο Ιλούνγκα (από το Ζαΐρ) και ο γιουγκοσλάβος Κοβάσεβιτς στον Εθνικό, ο Μλάντεν Φόρτουλα και ο Γερμανός Χόλγκερ Τρίμχολντ στον ΠΑΟΚ.
Μοναδική ομάδα χωρίς ξένο ποδοσφαιριστή ήταν το Αιγάλεω.
  • Χορηγοί στις φανέλες των ομάδων ήσαν οι εταιρίες FIAT (ΟΣΦΠ), SUZUKI (ΠΑΟΚ), CITROEN (ΠΑΟ), FU'S (ΟΦΗ), NEC (ΠΑΣΓ), NISSAN (ΑΕΚ), ORIENT (Δόξα Δράμας), AKAI (Πανσερραϊκός), ΑΓΝΟ (Άρης), ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (Λάρισα) και AUDI (Ηρακλής). Οι 4 "μικροί" του κέντρου (Πανιώνιος, Εθνικός, Απόλλων, Αιγάλεω) και η Καλαμαριά δε διέθεταν την πολυτέλεια να διαφημιστούν
  • http://retroballa.blogspot.com/

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ