Μίλος Σέστιτς, ο μάγος - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Μίλος Σέστιτς, ο μάγος

Αρχίζουμε την ιστορία μας ως εξής:

Σε αγώνα Ολυμπιακού – Ηρακλή, ο Μανώλης Μαυρομάτης  έχει ΜΕΓΆΛΑ κέφια…

«Σέστιτς λίγο πιο κάτω από τη μεσαία γραμμή.

Σέστις, πάντα Σέστιτς, περιμένει ο Αναστόπουλος. Σέστιτς περνάει τον Δανιήλ, περιμένει ο Αναστόπουλος. Σέστις, πάντα Σέστιτς, περιμένει ο Αναστόπουλος.

Σέστιιτς, Παγώνης, Βακαλόπουλος, πάντα Σέστιτς, περιμένει ο Αναστόπουλος.

Σέστιτς, ξεφεύγει ο Σέστιτς, πάντα Σέστις, περιμένει ο Αναστόπουλος. Σέστιτς, μπαίνει στη μεγάλη περιοχή, πλασάρει τον Γκιτσιούδη, υπέροχο γκολ, περιμένει ο Αναστόπουλος…»

Ποιός είναι ο Σέστιτς λοιπόν τον οποίο είναι τυχεροί όσοι πρόλαβαν να θαυμάσουν αγωνιζόμενο αλλά και εκείνοι που τον γνώρισαν αφού ήταν πάντα ένας ξεχωριστός και ιδιαίτερος άνθρωπος, ευχάριστος αλλά και γλεντζές, ατίθασος αλλά και χαρισματικός,  μπαλαδόρος αλλά και έτοιμος να δώσει τα πάντα για την ομάδα του, ένας απο τους ποδοσφαιριστές που δεν καταλάβαινες αν έπαιζαν στην αλάνα ή στο γήπεδο.




Γεννήθηκε το 1956 στην Γιουγκοσλαβία και πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής του Ερυθρού Αστέρα.

Το 1973, στα 17 του, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και μετά απο 3 χρόνια ήταν πια ένα απο τα πρώτα ονόματα του σπουδαίου Ερυθρού Αστέρα.

Σε 93 συμμετοχές είχε 17 γκολ στο ενεργητικό του μέσα σε μία τετραετία και το 1979 κλήθηκε στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας που ήταν ισχυρότατη τότε καθώς μπορούσε να στηριχθεί σε ποδοσφαιριστές απο όλα τα τμήματα της ενιαίας τότε χώρας.
Επαιξε με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας ( 2 συμμετοχές) αλλά τη σαιζόν 1982-83 έμεινε εκτός δράσης επειδή ταλαιπωρήθηκε απο τραυματισμό.
Μόλις γύρισε σε κατάσταση ετοιμότητας, το 1984, έπαιξε και πάλι με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, με προπονητή τότε τον Τόζα Βεσσελίνοβιτς που τον εμπιστεύθηκε στους αγώνες της τελικής φάσης του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος, δίπλα σε αστέρια όπως ο Στοίκοβιτς και ο Ζάετς.

Στη σαιζόν 1984-85, ο 28χρονος τότε Σέστιτς ξεκίνησε εντυπωσιακά και ήδη σε 13 παιχνίδια είχε σημειώσει 6 τέρματα με τον Ερυθρό Αστέρα. Πλέον ,είχε κλείσει τα 28 και μπορούσε πια να μετακινηθεί σε άλλη χώρα αφού ξεπερνούσε πια το ηλικιακό όριο που έβαζαν τότε τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης για τους ποδοσφαιριστές τους.

Τον Δεκέμβριο του 1984, ο Σταύρος Νταιφάς τον κάλεσε να αγωνισθεί για τον Ολυμπιακό, καθώς είχε ενθουσιασθεί απο τις εμφανίσεις του ενώ είχε πάρει και τις καλύτερες συστάσεις απο τον Βεσσελίνοβιτς όπως και απο τον αμυντικό Μάρτιν Νοβοσέλατς που ήδη είχε αγωνισθεί με τους πρωταθλητές Ελλάδος.
Παράλληλα, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Σταύρος Νταιφάς ήθελε μία εντυπωσιακή μεταγραφή ως απάντηση στον Παναθηναικό για την απόκτηση του Βέλιμιρ Ζάετς.

Η μετακίνηση του Σέστιτς στον Ολυμπιακό ήταν δαπανηρή για την εποχή αλλά ολοκληρώθηκε με σύντομες διαδικασίες ΚΑΙ ήταν έκπληξη. Εμείς ήμασταν αμάθητοι σε τέτοια αριστουργήματα. Για μια ποδοσφαιρική Ψωροκώσταινα όπως η Ελλάδα των middle 80s, η έλευση του «Σέλε» υπήρξε πολυτέλεια.Η άφιξή του, Δεκέμβρη του ’84, μνημείο. Στις 14, πρώτη προπόνηση στο Ρέντη, ρεπορτάζ των «Νέων»: «Ρεκόρ προσέλευσης στην προπόνηση! Δύο χιλιάδες περίπου θεατές κατέκλυσαν τις εγκαταστάσεις…»

Ο ύψους 1.68 μ. ακραίος επιθετικός έπαιζε κυρίως απο αριστερά αλλά είχε τη δυνατότητα να κάνει ζημιές και με το δεξί πόδι του ενώ ήταν πάρα πολύ γρήγορος και άριστος ντριμπλέρ.

Ξεσήκωνε τα πλήθη με τις εντυπωσιακές κινήσεις του ο Σέστιτς φορώντας τη φανέλλα με το νούμερο 7 στην πλάτη ενώ άλλαζε πλευρά με ευκολία.
Στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος ο Σέστιτς διέπρεψε στις 17 εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό ενώ έβαλε 2 γκολ.
 Το πρωτάθλημα όμως πήγε στον Παναθηναικό μετά απο 4 συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων απο τον Ολυμπιακό.
Την επόμενη σαιζόν, παίζοντας πια περισσότερο απο τα δεξιά, ο Σέστιτς ήταν ασταμάτητος και σε 27 εμφανίσεις του έβαλε 8 γκολ, με πιο όμορφα ίσως απο αυτά εκείνα που σημείωσε σε βάρος της Λάρισας αλλά και της Παναχαικής με απευθείας εκτέλεση φάουλ.
Ωστόσο, στο ξεκίνημα της σαιζόν 1986-87, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και σε διαδικασία διαρκών αλλαγών, έχασε απο τον Αλκέτα Παναγούλια τη θέση του στην ενδεκάδα και αρκέσθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο σε μόλις 6 συμμετοχές και 1 γκολ.

Το στυλ παιχνιδιού του ήταν θεαματικό αλλά ο Αλκέτας ζητούσε κάτι διαφορετικό και μεγαλύτερη σταθερότητα όπως και αγωνιστική πειθαρχία.
 Μετά απο 2 χρόνια συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, έφυγε στα 30 του και συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην πατρίδα του, με την Βοιβοντίνα, την Ζέμουν και την ΟΦΚ Μπέογκραντ.
 Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του σε ηλικία 35 ετών.
Πήρε 3 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας αλλά απο τον Ολυμπιακό έφυγε χωρίς να μπορέσει να πανηγυρίσει τίτλο.
Εκλαψε για τον πρόωρο χαμό της συζύγου του Σλάβιτσα, με την οποία απέκτησε 2 παιδιά ενώ ταλαιπωρήθηκε απο προβλήματα με την καρδιά του.
Παραμένει ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου ο οποίος ασχολείται σήμερα με τις υποδομές και το σκάουτινγκ στον Ερυθρό Αστέρα.
Με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας αγωνίσθηκε 21 φορές και σημείωσε 2 τέρματα.
Ο καλύτερος ντριμπλέρ που πέρασε ποτέ απο τον Ολυμπιακό αλλά και μία αναπάντητη απορία γιατί έφυγε απο το μεγάλο λιμάνι...

http://coachp.wordpress.com/2008/10/16/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B9-16-%CE%B8%CE%B5%CF%8A%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CF%82/
-http://www.woop.gr/content/21578/o-thrulikos-milos-sestits-video
-αρχείο ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
-http://www.katimagiko.gr/editorial/2876/e-valkania-psuhe-tou-sestits-video

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ