Υποβιβασμοί ή Υποχθόνιες κ αταστάσεις; - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Υποβιβασμοί ή Υποχθόνιες κ αταστάσεις;

Επιμέλεια: Γρηγόρης Παπαγιαννάκης (Ρεπόρτερ Ηρακλή)
Συνεργάτης της Εκπομπής ΄΄ Αθλητική Γνώμη  ΄΄  και αρθρογράφος στο site iraklis1908.gr

Στο  ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα ήταν αρκετές οι περιπτώσεις ομάδων που υποβιβάστηκαν σε χαμηλότερες κατηγορίες αλλά όχι για αγωνιστικούς λόγους. Ομάδες που στην ιστορία τους διέπρεψαν, αλλά κάποια στιγμή βρέθηκαν σε μια καμπή.
 Θα αναφέρουμε μερικές αυτές: Η μεγάλη Γιουβέντους με τεράστιες διακρίσεις και τρόπαια Champions League- Πρωταθλήματα κλπ, βρέθηκε στην Seria B’ λόγω του σκανδάλου για στημένους αγώνες, το αποκαλούμενο ως ΄΄Calciopolis΄΄. Δεν ήταν μόνο η Γιουβέντους που πλήρωσε το μάρμαρο των στημένων αγώνων αλλά και η Λάτσιο και η Μίλαν κ.α που τους αφαιρεθηκαν βαθμοί. Τώρα η  ΄΄Μεγάλη  Κυρία ΄΄ βρίσκεται στην Seria A΄ και παλεύει για το πρωτάθλημα και όχι μόνο.
 Στην Ιταλία και η Φιορεντίνα πιο πριν από την Γιουβέντους υπέστη τον υποβιβασμό από τα πολλά  χρέη που είχε και βρέθηκε σε ερασιτεχνική κατηγορία λόγω χαμηλών οικονομικών δεδομένων.
 Πάμε λίγο πιο βόρεια στην Ευρώπη πηγαίνοντας στην Αγγλία να αναφερθούμε στην μεγάλη Λίντς.
 Η Λίντς και αυτή έχει πάνω από δέκα χρόνια που αγωνίζεται σε κατώτερες κατηγορίες καθώς και αυτή η ομάδα μεγαθήριο πλήρωσε την ατασθαλία στα οικονομικά της .

 Φτάνουμε σε ένα σημείο που μπορούμε να πούμε ότι οι υποβιβασμοί αυτών των ομάδων, συντελέστηκαν συμφωνά με τους ποδοσφαιρικούς κανόνες και νόμους και αφού υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις, πάρθηκαν και τα κατάλληλα μέτρα.
 Ο πιο παράξενος υποβιβασμός φαίνεται να είναι αυτός του Ηρακλή, καθώς οι κυανόλευκοι με την κατηγορία της πλαστογραφίας βρίσκονται αυτήν την στιγμή που μιλάμε στην Δ’ Εθνική. Η τιμωρία για  πλαστογραφία σύμφωνα με τον ΚΑΠ  είναι 50 με 100.000 ευρώ πρόστιμο, αλλά επιλέχθηκε η ποινή του υποβιβασμού για  δυσφήμηση του αθλήματος. Και εννοούμε παράξενο διότι δεν υπήρχαν αποδείξεις, δεν εφαρμόστηκαν σωστά οι ποδοσφαιρικοί κανόνες, αγνοήθηκαν ομάδες με σοβαρότερα παραπτώματα (επεισόδια, στημένα, δηλώσεις παραγόντων κλπ) και στο δικαστικό κομμάτι αρμόδιοι παράγοντες κρίνονταν αναρμόδιοι και το ίδιο και οι επιτροπές της Ομοσπονδίας. Και επίσης πρώτη φορά βλέπουμε ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να υποστηρίζει μια ομάδα σε ένα αρμόδιο δικαστήριο (βλέπε κ. Κουρίδη στο Διαιτητικό δικαστήριο). Πιθανόν οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής  Ομοσπονδίας να χρειαστούν να πάρουνε μαθήματα από τους ευρωπαίους συναδέρφους τους.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ