Κριστόφ Βαζέχα - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Κριστόφ Βαζέχα

Ο Κριστόφ Βαζέχα πολωνικά: . Κσιστόφ Βαζίχα, γενν. 17 Νοεμβρίου 1964 είναι Ελληνο-Πολωνός πρώην ποδοσφαιριστής που διακρίθηκε ιδιαίτερα στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Σε ηλικία δύο ετών, οι γονείς του χώρισαν και η μητέρα του, Ελζμπιέτα, ανέλαβε και τον ρόλο του πατέρα. Εκανε δύο δουλειές για να τον μεγαλώσει. Το πρωί δούλευε σε εργοστάσιο και το απόγευμα ήταν σερβιτόρα σε εστιατόριο.

* Μεγαλώντας το μοναχοπαίδι της το προέτρεψε να γίνει μηχανικός για μηχανές εργοστασίου. Ο Κριστόφ δεν της χάλασε το χατίρι, πήρε το πτυχίο, αλλά σιχαινόταν τις βρόμικες φόρμες και τη μουντζούρα.
Αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκόξ ημερώματα της 11ης Δεκεμβρίου 1989 , από την Πολωνική Ρουχ Χουρζόφ και παρέμεινε στην ομάδα μέχρι το τέλος της καριέρας του, το 2004, συνολικά για δεκαπέντε (15) χρόνια.
 Συνολικά στο πρωτάθλημα πέτυχε 244 γκολ σε 403 αγώνες και αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ (1994, 1995, 1998), ενώ σε 63 ευρωπαϊκά ματς είχε 24 γκολ. Είχε 50 συμμετοχές στην Εθνική Πολωνίας με εννέα γκολ. Είναι ο κορυφαίος ξένος σκόρερ και δεύτερος όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά τον Θωμά Μαύρο.
Απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα το 1998. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2004, σε ηλικία 39 ετών.
Ο Βαζέχα μπήκε στην καρδιά των Ελλήνων φιλάθλων, εκτός για την δεινότητά του στο σκοράρισμα και για το ήθος του ως ποδοσφαιρίστης και ως άνθρωπος.
Το 2006 δώθηκε προς τιμήν του φιλικός αγώνας μεταξύ ομάδας παλαιμάχων του Παναθηναϊκού και της Ρουχ Χουρζόφ.
 Εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει μια νέα καριέρα, αυτή του προπονητή και από το καλοκαίρι του 2007 είναι τεχνικός διευθυντής της Arsenal Soccer School στην Ελλάδα. ,ενώ το 2008 έγινε και ένας από τους σκάουτερ του Παναθηναικού.
 Στις 8 Δεκεμβρίου 2009, μετά την λύση της συνεργασίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον Χενκ τεν Κάτε, ο Κριστόφ Βαζέχα αναλαμβάνει βοηθός του νέου προπονητή της ομάδας και παλίου του συμπαίκτη, Νίκου Νιόπλια.

Τη ζωή του Βαζέχα σημάδεψε άλλη μία γυναίκα, η Γιολάντα. Οι δυο τους γεννήθηκαν στο Κατοβίτσε στις 17 Νοεμβρίου του 1964 με δύο ώρες διαφορά και στο ίδιο μαιευτήριο!
 Μαζί πήγαν και σχολείο, αλλά στη συνέχεια χωρίζουν οι δρόμοι τους. Ο Κριστόφ την συναντάει και πάλι όταν ήταν 18 ετών και, τέσσερα χρόνια αργότερα, παντρεύονται. Από τότε είναι μαζί, ενώ απέκτησαν και έναν γιο, τον Αρκάδιους.

-Από τη Βικιπαίδεια,
-αρχείο ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
-http://archive.enet.gr/online/online_text/c=115,dt=20.04.2003

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ