Ο προπονητής Γιουσκόβιακ Ο ΣΚΟΡΕΡ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ο προπονητής Γιουσκόβιακ Ο ΣΚΟΡΕΡ

Πέρασε από την χώρα μας μόλις για μια σεζόν (1995-96) όμως πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού τον θυμούνται. Μόλις ένα χρόνο έμεινε εδώ αλλά οι επιδόσεις του ήταν αξιοζήλευτες. Το δυστύχημα για τον Αντρέι Γιουσκόβιακ (περί ου ο λόγος) είναι πως… έπεσε στα «πέτρινα» χρόνια του Ολυμπιακού, συγκεκριμένα στην τελευταία «μαύρη» σεζόν και δεν κατέκτησε κανένα τίτλο.

Ο Γιουσκόβιακ ξεκίνησε την καριέρα του το 1987 από τη Λεχ Πόζναν και γρήγορα αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς στην χώρα. Μετά από τετραετή παρουσία (95 συμμετοχές, 43 γκολ) πήρε μεταγραφή για την Πορτογαλία και τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας.
Ηταν βασικότατος και στις τρεις σεζόν που παρέμεινε στην Πορτογαλία (συνολικά 74 παρουσίες και 25 τέρματα) όμως το καλοκαίρι του ‘95 η διοίκηση των «λιονταριών» των παραχώρησε ως δανεικό στον Ολυμπιακό.

Ο Πολωνός σκόραρε 12 φορές σε 25 ματς στην Α’ Εθνική και 3 σε 6 ματς στην Ευρώπη και άφησε το στίγμα του στο Καραϊσκάκη.
Για να τον αποκτήσουν, οι «ερυθρόλευκοι» κατέβαλλαν 120 εκατ. δραχμές στη Σπόρτινγκ και 100 εκατ. στον ποδοσφαιριστή ωστόσο ο νέος τεχνικός τους (!), Ντούσαν Μπάγεβιτς, είπε «όχι» στην περαιτέρω παραμονή του.
Ο Γιουσκόβιακ συνέχισε την καριέρα του στην Γκλάντμπαχ και δύο χρόνια (52 ματς, 12 γκολ) και, έπειτα, για τέσσερα χρόνια στη Βόλφσμπουργκ.

Με τους «λύκους» σκόραρε 39 φορές σε 108 παιχνίδια. Το καλοκαίρι του 2002 αποχώρησε, υπό την πικρία του παραγκωνισμού του στα τελευταία ματς που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από την 23άδα της Πολωνίας που έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τότε προέκυψε μεταγραφικό ενδιαφέρον από την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς (!) όμως η υπόθεση δεν προχώρησε… Τελικά έπαιξε για ένα πεντάμηνο στην Ενεργκί Κότμπους (24 συμμετοχές, 5 γκολ) και στο υπόλοιπο της σεζόν αγωνίστηκε στην Major League Soccer των ΗΠΑ με τη φανέλα των Μέτροσταρς (νυν Red Bulls) της Νέας Υόρκης.
Το καλοκαίρι του 2004 ο Γιουσκόβιακ επέστρεψε στη Γερμανία για λογαριασμό της Αουε, έχοντας συνολικά 33 γκολ σε 110 ματς ως το 2007.
Σήμερα ο Γιουσκόβιακ ήδη μπαίνει στα… μυστικά της προπονητικής, όντας στο πόστο του βοηθού στην αγαπημένη του Λεχ Πόζναν. Ως… δεξί χέρι του Γιάτσεκ Ζιελίνσκι βίωσε την πορεία ως την κορυφή πρόπερσι, της Λεχ, ύστερα από 17 χρόνια.


http://pounasetora.blogs.sportnet.gr/archives/488#more-488

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ