O MΠΟΛΟΝΙ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

O MΠΟΛΟΝΙ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ένα φιλμ που συμμετέχει στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης σχετίζεται άμεσα με την πολύ μεγάλη επιτυχία της Στεάουα το 1986 της οποίας ηγείτο νυν τεχνικός του Δικεφάλου και στο τι ακολούθησε αυτής...

Η κατάκτηση του κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Στεάουα του Μπόλονι το 1986 ήταν μια απίστευτη επιτυχία του ρουμάνικου αθλητισμού που ζούσε υπό το "ζυγό" του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Ο κόσμος πανηγύρισε όσο ποτέ άλλοτε εκείνα τα χρόνια στους δρόμους του Βουκουρεστίου και η απήχησή του "θαύματος" αυτού γέννησε ακόμη και κινηματογραφικές ταινίες.

Μία από αυτές προβάλλεται αυτές τις ημέρες στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Στην πόλη που το μεγαλύτερο όνομα εκείνης της ομάδας, συνεχίζει την καριέρα του σαν προπονητής...

"Το όνειρο του Άνταλμπερτ" είναι μια ρουμάνικη ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σ’ ένα κομμουνιστικό εργοστάσιο της Ρουμανίας, τη δεκαετία του ’80.

Η αναπαράσταση ενός εργατικού ατυχήματος προκαλεί ένα πραγματικό ατύχημα, καθώς ο εργάτης που παίζει το ρόλο του θύματος κόβεται στο χέρι.

Η ιστορία εκτυλίσσεται το Μάιο του 1986, την επέτειο της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και μία μέρα μετά την ιστορική νίκη της Στεάουα Βουκουρεστίου στο Κύπελλο Πρωθλητριών στις 7 Μαίου.

Ο βασικός χαρακτήρας, ο Ιούλικα, είναι ένας τεχνικός που βρίσκει τον μπελά του όταν του ζητούν να προβάλει δύο προπαγανδιστικές ταινίες για την ασφάλεια στην εργασία στη γιορτή που θα γίνει στο εργοστάσιο.

Το λάθος του... Συρίγου

Ο ρόλος της Στεάουα είναι πρωταγωνιστικός όπως φαίνεται από το πρώτο δευτερόλεπτο καθώς η ταινία αρχίζει με τη μετάδοση του Ρουμάνου δημοσιογράφου στα πέναλτι.

Εκεί που ο Ντουκαντάμ έκανε το απίστευτο ρεκόρ των τεσσάρων αποκρούσεων κρατώντας το μηδέν για την ομάδα του και χαρίζοντας της το μεγάλο τρόπαιο.

Εκεί που ο σπίκερ κάνει παρόμοιο λάθος στη μετάδοση του με αυτό που έκανε ένα χρόνο μετά ο Φίλιππος Συρίγος όταν η εθνική μας κατακτούσε το Ευρωμπάσκετ.

Την ώρα που η Στεάουα κατακτά οριστικά τον τίτλο φωνάζει λέγοντας "είμαστε φιναλίστ, είμαστε φιναλίστ", πάμε στον τελικό δηλαδή και όχι πήραμε το τρόπαιο.

Όπως είχε πει και ο Φίλιππος Συρίγος "Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα" όταν εκτελούσε τις βολές στο τέλος του τελικού ο Αργύρης Καμπούρης.

Οι "Έλληνες" του τελικού

Ποια ήταν, όμως, η συμμετοχή του Λάσλο Μπόλονι σ' αυτή την επιτυχία και ποιο το ελληνικό στοιχείο αυτής;

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ο σπουδαιότερος παίκτης εκείνης της Στεάουα καθώς παίκτες όπως ο Λάκατους και ο Μπελοντέντιτσι έκαναν τότε τα πρώτα βήματά τους.

Στη Στεάουα έμεινε για τρία χρόνια και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και συνολικά 7 τίτλους με σπουδαιότερο φυσικά το κύπελλο Πρωταθλητριών (τεράστια ήταν και η προσφορά του στην εθνική με 108 συμμετοχές και 25 γκολ).

Στον τελικό χάνει το δεύτερο πέναλτι και το.. ελληνικό στοιχείο σχετίζεται με την παρουσία τριών ακόμα παικτών που μετέπειτα πέρασαν από τη χώρα μας σαν προπονητές.

Αμέσως μετά τον νυν τεχνικό του ΠΑΟΚ εκτελεί πέναλτι και το χάνει ο αδικοχαμένος Άνχελ Πεντράθα (το απέκρουσε ο επίσης αδικοχαμένος Ουρούτι) που έγινε γνωστός από το πέρασμά του από τους πάγκους του Ηρακλή και του Πανσερραϊκού ενώ με την Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε και ο Βίκτορ Μουνιόθ (αγωνίστηκε σαν αλλαγή).
Αλλαγή μπήκε στον αγώνα και ο Άνχελ Ιορντανέσκου που είχε αναλάβει την εθνική μας ομάδα.


Η ταινία που απέκτησε και αθλητικό ενδιαφέρον κυρίως για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του βραβείου του κοινού και προβλήθηκε την Τρίτη για πρώτη φορά ενώ ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να την ξαναδεί την Παρασκευή το βράδυ στις 11.

http://www.sport24.gr/football/omades/Paok/o_mpoloni_esteile_tainia_sto_festival.1488231.html

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ