- ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη τύπου με θέμα το οικονομικό έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης.

Η συνέντευξη είχε έναν απολογιστικό (και απολογητικό θα έλεγα) χαρακτήρα για την τετραετία που μας πέρασε οπότε κι είχε τα ηνία της ΠΑΕ ο Θοδωρής. Σε μικρότερο βαθμό μας είπε ο Θοδωρής τι να περιμένουμε για το μέλλον.

Το ρεζουμέ που βγάζω εγώ είναι το εξής: Εξυγίανση στην πραγματικότητα δεν έγινε, αφού το τελικό σύνολο της τετραετίας δείχνει -2.7 εκ € παρά τις πωλήσεις παικτών που έγιναν στις αρχές (Μελίσσης, Χριστοδουλόπουλος), παρά τα αυξημένα έσοδα πέρσι από τα πολλά παιχνίδια στο Europa League και την συμμετοχή στους ομίλους και τη φάση των 32. Υπάρχουν βέβαια και τα ελαφρυντικά του τύπου "βάλαμε πολλά λεφτά στο γήπεδο" (τότε που μας πούλησε ο ΟΠΑΠ), τα πολλά πρόστιμα κλπ, αλλά το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Έχουμε περισσότερα χρέη απ' ότι πριν 4 χρόνια σε ιδιώτες και τα χρέη στο Δημόσιο δεν έχουν ρυθμιστεί.

Ο Θοδωρής μας προϊδέασε σήμερα για σφικτό μπάτζετ, αρχής γενομένης άμεσα. Ήδη κάποια συμβόλαια τα ξεφορτωθήκαμε και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Το μπάτζετ της ομάδας θα μειωθεί, αλλά πρέπει να βρεθούν και τρόποι να ενισχυθούν τα έσοδα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω πωλήσεων παικτών είτε μέσω της αύξησης της εμπορικότητας του ΠΑΟΚ και της καλύτερης διαχείρισης της δυναμικής και της τρέλας που έχουμε σαν κόσμος του ΠΑΟΚ.

Προσωπικά δεν μου είπε απολύτως τίποτα η σημερινή συνέντευξη. Δεν μάθαμε κάτι που δεν ξέραμε ήδη. Το μόνο είναι ότι ίσως ακούσαμε ξεκάθαρα πράγματα που υποπτευόμασταν. Ότι δηλαδή το μπάτζετ θα πέσει κι ότι θα στραφούμε σε νέους παίκτες από τις μικρότερες ομάδες μας. Ο Ζαγοράκης υποσχέθηκε μείωση του μπάτζετ με ταυτόχρονη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ομάδας, αλλά αυτό μένει να το δούμε στην πράξη.

Αυτό που για μένα είναι ξεκάθαρο πάντως είναι ότι πρέπει να έχουμε έναν σοβαρό οικονομικό διευθυντή που να ξέρει να προϋπολογίσει και να ξέρει που πηγαίνει το κάθε Ευρώ. Για μένα είναι αδιανόητο να έχεις 2 σερί σαιζόν, που η ομάδα έχει γράψει -2.3 και -2.8 εκ €, και ουσιαστικά να μην ξέρεις που πήγαν τα λεφτά και γιατί μας ξέφυγε έτσι το μπάτζετ... Το επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας της ομάδας για μένα απλά δεν μπορεί να λέγεται. Ούτε να λέγεται ότι πληρώσαμε πολλά πριμ Ευρώπης για την περσινή πορεία.

Αυτά που για μένα είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρα, είναι τα εξής 2:
1ον Είναι αδύνατον να πορευτούμε χωρίς οικονομικό διευθυντή μεγάλης κλάσης που να έχει τον έλεγχο και να βάζει φρένο στη διοίκηση όταν κάνει υπερβολές-υπερβάσεις. Τόσο απλά και κατανοητά. Σε εποχές που η ΟΥΕΦΑ σφίγγει τα λουριά, δεν είναι να κάνουμε νέα χρέη. Με τα χρέη στο Δημόσιο να είναι αρρύθμιστα. Ο Ζαγοράκης πρέπει να καταλάβει ότι εκεί που δεν καταλαβαίνει τι παίζει, πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήνει τους ειδικούς να δρουν.

2ον Πρέπει να αναβαθμιστεί το εμπορικό τμήμα. Η μπουτικ μας είναι για κλάματα, η συνεργασία με την Puma το ίδιο. Ο Θοδωρής τα ξέρει αυτά και είπε ότι οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν από το Μάιο, οπότε και λήγει (επιτέλους) η συνεργασία με την Puma. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αρρώστια του κόσμου για την ομάδα και να είμαστε σε θέση να πουλήσουμε διάφορα είδη στο πάνω από 1 εκ. κόσμου του ΠΑΟΚ. Το να έχεις έσοδα της τάξης των 300.000 € από την μπουτίκ είναι τουλάχιστον θλιβερό. Αντιστοιχεί σε κάτω από 30 λεπτά ανά οπαδό...

Προσωπικά θα επαναλάβω ότι έχω εμπιστοσύνη και στηρίζω το Ζαγοράκη. Αλλά πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί μόνος του κι ότι πλέον ο κόσμος δεν είναι 100% στοιχισμένος πίσω του. Υπάρχουν πολλοί που πλέον τον αμφισβητούν. Δεν είμαστε στο 2007 πλέον...

Περιμένω να δω και την τοποθέτηση των Βρύζα-Σβούρα την Πέμπτη για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι.
http://paoki.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ