θέατρο to Ψάρι στα χείλη» δεν χρειάζετε μακέτα,θα παίξουμε το σποτάκι - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

θέατρο to Ψάρι στα χείλη» δεν χρειάζετε μακέτα,θα παίξουμε το σποτάκι

Vasilis TsikarasΒασιλης Τσικαρας
Το πρωί δημοσιογράφος, το απόγευμα ηθοποιός και το βράδυ συγγραφέας. Τις μικρές ώρες της νύχτας έγραψε και το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Ψάρι στα χείλη» που θα ανεβεί από την Παρασκευή στο Θέατρο Αθήναιον.
 Ο λόγος για τον Βασίλη Τσικάρα. «Πράγματα που αγαπάς προλαβαίνεις να τα κάνεις. ‘Ενδεχομένως κάποια στιγμή να χρειαστεί να θυσιάσεις κάτι», δήλωσε ο ίδιος στον «Τ.Θ.». Έτσι και έγινε προκειμένου να μας φέρει αυτή την γλυκόπικρη κωμωδία για τις σχέσεις των νέων ζευγαριών.
«Μέσα από κόντρες και καβγάδες που είναι ένα καθημερινό φαινόμενο σε ένα ζευγάρι, ο κόσμος προβληματίζεται και παράλληλα ψυχαγωγείται», μας εξήγησε. Τα υπόλοιπα επί σκηνής!
Πώς εμπνευστήκατε το έργο;
-Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισα σιγά σιγά να γράφω κάποια σενάρια για τον κινηματογράφο. Μετά την παραγωγή της ιστορικής ταινίας «Φρυκτωρία» μου έρχονταν διάφορες εικόνες και σκέψεις, πάνω βέβαια σε μια κεντρική ιδέα, για ένα θεατρικό έργο. Αυτό το πράγμα όσο περνούσε ο καιρός άρχισε να γιγαντώνεται και μετά από πολλά ξενύχτια, γιατί κάποιες ιδέες όπου συνδέεις το ένα γεγονός με το άλλο σου έρχονται σε άστατες ώρες, έγραψα το «Ψάρι στα χείλη». Η ιδέα ξεκίνησε πριν 10 περίπου μήνες και πριν από ένα μήνα το ολοκλήρωσα, αλλά ποτέ δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα γράψω ένα θεατρικό έργο. Είχα ξεκινήσει να γράφω σενάρια για τον κινηματογράφο και στο τέλος βρέθηκα να γράφω και για το θέατρο.

-Γιατί στραφήκατε στο θέατρο; Σας επηρέασε το γεγονός ότι ασχολείστε και με την υποκριτική σε θεατρικές ομάδες της πόλης μας;
-Ναι ενδεχομένως να έγραψα θεατρικό έργο επειδή παίζω σε ομάδες. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την υποκριτική και τη σκηνοθεσία. Σκηνοθετικά βέβαια ακόμη δεν είχα περάσει στο θέατρο, αλλά μόνο στον κινηματογράφο. Κάνω λίγο από όλα: λίγο ηθοποιός, λίγο σκηνοθέτης, λίγο σεναριογράφος, λίγο συγγραφέας, και έφτασα σε ένα επίπεδο που, εκτός από την υποκριτική, το πώς παίζεις για τον κινηματογράφο και το θέατρο, κάποια στιγμή ήθελα ορισμένες σκέψεις μου να τις καταθέσω, να τις γράψω πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Τελικά αυτό το κομμάτι χαρτί ήταν λίγο μεγάλο… και έτσι έγραψα αυτό το έργο που το έδωσα σε κάποιους ειδικούς του χώρου να το διαβάσουν. Υπήρξε ενθουσιασμός και ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος μου πρότεινε να το σκηνοθετήσει. Έτσι ξεκινήσαμε τη συνεργασία για να ανεβάσουμε το «Ψάρι στα χείλη».

-Η πρώτη παράσταση έγινε στην Αριδαία. Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος;
-Το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο ήταν κατάμεστο και τις δύο μέρες, είχαμε πολύ θερμή υποδοχή, πολύ ζεστό χειροκρότημα και πολύ θετικές κριτικές. Πήγαμε να ανεβάσουμε το έργο εκεί χωρίς εκπτώσεις. Ό,τι θα δει ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις, το είδε και στην Αριδαία. Και οφείλω να ομολογήσω ότι το έργο πήγε περισσότερο καλά από ό,τι περιμέναμε και εκεί έσβησαν και κάποια ερωτηματικά που είχα πχ Ο κόσμος θα γελάσει; Θα του αρέσει το έργο; Ήταν η πρώτη δοκιμή και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από αυτήν. Περιμένω τώρα την ανταπόκριση του κοινού στη Θεσσαλονίκη...

-Τι είναι το «Ψάρι στα χείλη»;
-Είναι μια γλυκόπικρη κωμωδία. Θα γελάσεις, αλλά και θα προβληματιστείς. Δεν είναι ένα έργο απλά για να περάσεις καλά. Θέλουμε να μιλήσουμε για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τις σχέσεις των νέων ζευγαριών, πόσο εύκολα μπορούν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και σε ένα οριστικό τέλος. Δημιουργούμε καταστάσεις, βάζουμε προβληματισμούς και λέμε: «Δες αυτή την κατάσταση. Μήπως την έχεις δημιουργήσει κι εσύ ελαφρά τη καρδία;».
Έτσι λοιπόν μέσα από κόντρες και καβγάδες που είναι ένα καθημερινό φαινόμενο σε ένα ζευγάρι, που σε τελική ανάλυση δεν ξέρει τι του φταίει, ο κόσμος προβληματίζεται και παράλληλα ψυχαγωγείται.
Και κάποια στιγμή μέσα στο έργο έχουμε τους λεγόμενους «από μηχανής θεούς» μας οι οποίοι είναι μικροί, αλλά λειτουργικοί, και προσπαθούν να βοηθήσουν. Τη λύση όμως θα τη δώσουν ή θα τη δώσει ο ίδιος ο κόσμος που θα κληθεί να συμμετάσχει στην παράσταση με το δικό του τρόπο; Αυτό είναι ένα από τα μυστικά του έργου, όπως και οι χαρακτήρες του. Δεν θα τα αποκαλύψουμε παρά μόνο επί σκηνής!

-Και η δημοσιογραφία; Πώς τα προλαβαίνετε;
-Αν δεν υπήρχε η δημοσιογραφία δεν θα μου δινόταν η δυνατότητα να μπορέσω να καταθέσω πράγματα που είχα στο μυαλό μου. Η δημοσιογραφία με βοήθησε στη συγγραφή ενός έργου. Πράγματα που αγαπάς προλαβαίνεις να τα κάνεις. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να χρειαστεί να θυσιάσεις κάτι - εγώ ήδη το έχω κάνει...
Από τη μία λοιπόν έχουμε τη δημοσιογραφία, από την άλλη τη συγγραφή έργων, σεναρίων, την υποκριτική και τη σκηνοθεσία. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα βρω την ισορροπία μου και θα μπορέσω να τα καταφέρνω όλα σε καλύτερο επίπεδο (γέλια).

-Η ζυγαριά τώρα δεν κλίνει προς κάποια μεριά;
-Όχι όχι… Τα αγαπώ όλα εξίσου! Απλά το θέατρο είναι ένα παιδικό όνειρο, ενώ η δημοσιογραφία είναι μια αγάπη που ήρθε σε μεγαλύτερη ηλικία. Καμιά φορά τα όνειρα υπερισχύουν λίγο περισσότερο.

-Μετά τις παραστάσεις τι ετοιμάζετε;
-Το Φεβρουάριο ετοιμάζω μια ταινία εποχής, σε δικό μου σενάριο και σκηνοθεσία, και το καλοκαίρι έρχεται μια ταινία μεγάλου μήκους που, αν πάνε καλά τα πράγματα και αποδώσουν καρπούς οι επαφές που κάνω αυτή την περίοδο, πιστεύω ότι θα συζητηθεί πάρα πολύ.

-Τι θα είναι;
-Θα είναι και αυτή ταινία με ιστορικό περιεχόμενο.

Χρήσιμα
Το «Ψάρι στα χείλη» που έγραψε ο Βασίλης Τσικάρας και σκηνοθετεί ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος ανεβαίνει από τις 9 Δεκεμβρίου και ώρα 21.15 στο Θέατρο Αθήναιον (Βασ. Όλγας 35). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Θεατρικής Ομάδας Άρατος και της Θεατρικής Έρευνας. Παραστάσεις θα δίνονται από Πέμπτη έως Κυριακή. Τηλ κρατήσεων – πληροφοριών 2310-832060.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ