- ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Γράφοντας ένα βιβλίο με γηπεδικά συνθήματα

Γράφοντας ένα βιβλίο με γηπεδικά συνθήματα

Μια κρύα χειμωνιάτικη βραδιά, ο δρόμος με κατηύθυνε προς το κοντινότερο βιβλιοπωλείο. Ήθελα να αναζητήσω κάτι συγκεκριμένο. Εκεί μέσα, στη ζέστη του μικρού και γεμάτου από βιβλία και ιδέες χώρου, εντελώς τυχαία -
και πριν προλάβω να βρω ό,τι έψαχνα- έπεσε στα χέρια μου για πρώτη φορά ένα ελληνικό οπαδικό περιοδικό. HUMBA, ο τίτλος του

Το ξεφύλλισα σχεδόν αυτόματα, μηχανικά θα έλεγα. Μου φάνηκε ‘ψαγμένο’. Έγραφε για τους οπαδούς, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Για τις κερκίδες, για τους οργανωμένους συνδέσμους. Με ματιά κοινωνιολογική. Κάπου ανάμεσα, και η βία στα γήπεδα. Μού άρεσε πολύ, το ομολογώ.

Κοντοστάθηκα για μια στιγμή. Άλλη μια ανάλυση του χουλιγκανισμού, σκέφτομαι. Αλλά, με τα συνθήματα…Τί γίνεται με αυτά;αναρωτήθηκα. Δεν είχα, βλέπετε, ως εκείνη τη στιγμή συναντήσει ποτέ κάτι ελληνικό….κάτι που να γράφει για τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ συνθήματα. Και ήξερα καλά ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Η σκέψη μου διακόπτεται. Φευγαλέα, περνούν από το μυαλό μου θραύσματα από πασίγνωστα συνθήματα. Και μαζί τους, ‘φάσεις’ από παρέες, από φίλους μου, που τα τραγουδούσαμε έτσι αθώα, μα και συνάμα εκτονωτικά. Χωρίς άμεσο, προφανή λόγο. Πόσους ανθρώπους, σκέφτηκα μεμιας, ενώνουν αυτά τα ‘τραγούδια’; Πόσες σχέσεις σφυρηλατούν; Πόσο όμορφα νιώθουμε όταν τα τραγουδάμε; Και ακόμη πιο πολύ, μετά τη νίκη της ομάδας μας; Είναι η απάντησή μας στους Άλλους, στους αντιπάλους. Αλλά και αυτοί καραδοκούν εκεί… Έχουν έτοιμες τις δικές τουςλεκτικές‘αντιδράσεις’…Ειρωνεία, βωμολοχία, σεξ…Θα τα εκτοξεύσουν.. Δεν μπορεί. Κάποτε θα κερδίσουν κι αυτοί.

Στο ‘διά ταύτα’:γιατί να μην το κάνω, λοιπόν; Γιατί όχι, να γράψω κάτι σχετικό; Και να είναι και μακροσκελές; Οι ιδέες, εξάλλου, προυπήρχαν. Απλά σαν άτακτοι ‘λίθοι’.
Δεν πειράζει, μονολόγησα. Τώρα θα ερχόταν η ώρα να τις συναρμολογήσω. Το ‘γηπεδικό παζλ’ θα φτιαχνόταν. Και ήμουν πολύ χαρούμενος που θα το έκανα. Με το περιοδικό παραμάσχαλα, κινήθηκα γοργά μέσα στην κρύα σκοτεινή βραδιά. Ανακυκλώνοντας στη σκέψη μου τις σκέψεις. Τώρα που ήρθαν,να μην φύγουν, διέταξα τη μνήμη μου.

Επόμενος σταθμός, το πληκτρολόγιό μου. Οι ιδέες, επιτέλους, άρχισαν να βρίσκουν μια πιο επίσημη θέση, στην οθόνη του υπολογιστή μου.

Η βραδινή βόλτα δεν πήγε χαμένη…

* Ο Νάσος Κατσώχης έγραψε το βιβλίο “Οπαδοί εν χορώ”, που  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις αφων Κυριακίδη α.ε. (Θεσ/νίκη) και τιμάται 7,20 ευρώ. Στην Αθήνα είναι διαθέσιμο σε Ελευθερουδάκη, Πατάκη, Ιανό, Πρωτοπορία, Πολιτεία και στη Στοά του Βιβλίου, Κεντρικό Αρσάκειο Μέγαρο, οδ. Πεσμαζόγλου.

Νάσος Κατσώχης

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ