ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟ

Οπαδοί εν χορω: το πρώτο βιβλίο της γηπεδικής συνθηματολογίας των Ελλήνων οπαδών

Προστέθηκε από
βιβλιοπαρουσίαση
Ο Αθανάσιος Κατσώχης

εξέδωσε το νέο του βιβλίο ΟΠΑΔΟΙ ΕΝ ΧΟΡΩ: προσέγγιση στα συνθήματα των Ελλήνων οπαδών. Εκδοτικός οίκος Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, σελ. 90.


Πρόκειται για την πρώτη στην ελληνική βιβιβλιογραφία πραγμάτευση της (γηπεδικής) συνθηματολογίας των Ελλήνων οπαδών.



Εν είδει εισαγωγής, γίνεται μια σύντομη αναφορά σε εξωγλωσσικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λεκτική συμπεριφορά των οπαδών, κυρίως υπό το πρίσμα της ένταξής των τελευταίων σε ένα πλήθος ανθρώπων που ενεργεί μαζικά και συντονισμένα.
Στο πρώτο μέρος του δοκιμίου, παρουσιάζεται μια πληθώρα συνθημάτων που ακούγονται από οπαδούς στα γήπεδα, αλλά και έξω απ’ αυτά. Τα παρατιθένα συνθήματα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το κεντρικό αντικείμενο αναφοράς τους (π.χ. συνθήματα για παίκτες, για ομάδες, για διοικήσεις ομάδων, για γεωγραφικούς χώρους, για την Αστυνομία, για προπονητές ομάδων κτλ.). Στόχος δεν είναι φυσικά η εξαντλητική καταγραφή των ελληνικών οπαδικών συνθημάτων. Μετά από την παράθεση συνθημάτων για κάθε κατηγορία, ακολουθεί σύντομη ανάλυση και συστηματοποίησή τους.
Στο δεύτερο μέρος του δοκιμίου, αρχικά προτείνονται επιμέρους πραγματώσεις συνθημάτων ως ειδική εκδοχή της ‘μαγικής’ χρήσης της γλώσσας, αυτής δηλ. που σε οριακές και φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές (π.χ. κατά την επίτευξη ενός γκολ ή σε μια κρίσιμη φάση του αγώνα) αποδομεί κάποτε την αναλυτική προτασιακή γλώσσα σε ελάχιστα συστατικά που παύουν να φέρουν σημασία (π.χ. σε συλλαβές ή φωνήματα) εξωθώντας την στα δομικά όριά της.
Έπειτα, παρουσιάζονται εν συντομία διάφορα στερεότυπα των γηπεδικών συνθημάτων, όπως είναι π.χ. οι ύβρεις που συνήθως ενέχονται στα σχετικά εκφωνήματα, σεξιστικά στερεότυπα, σεξουαλικές αναφορές κ.τ.λ.
Τέλος, σε παράρτημα, παρατίθενται οι μελωδίες και οι ρυθμοί ( από το ελληνικό ή ξένο μουσικό ρεπερτόριο) στους οποίους δομούνται συνήθως –και διαχρονικά- τα συνθήματα των Ελλήνων οπαδών

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ