τηλεφωνική Παρασκευή - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

τηλεφωνική Παρασκευή

στην αυριανή εκπομπή, στις πολιτιστικές προτασεις θα συνομιλήσουμε με την συγγραφέα
Ελένη Χωρεάνθη
1450
Γεννήθηκε στην Αγ. Βαρβάρα Τριχωνίδας Αιτω/νίας το 1936. Σπούδασε Παιδαγωγικά στη P. Π. Aκαδημία Πειραιώς και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Iνστιτούτο και στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Ασχολείται με ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, κριτική μελέτη, μετάφραση και διασκευή αρχαιοελληνικών κειμένων, παρουσίαση βιβλίων και με παρεμβάσεις λογοτεχνικού, κοινωνικού, πολιτικού και παιδαγωγικού προβληματισμού. Ποιήματα της έχουν δημοσιευτεί στην Νέα Εποχή, ενώ κείμενά της ποιητικά και πεζά έχουν συμπεριληφθεί στα βιβλία του Δημοτικού, Η Γλώσσα μου. Συνεργάζεται με παιδαγωγικά και λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες της Αθήνας και της επαρχίας. Είναι τακτικό μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.). Έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο «Μάρκου Αυγέρη», από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και από το Δήμο Μεσολογγίου, για το ιστορικό μυθιστόρημα Μεσολόγγι, Η πολιτεία του νερού. Έχει πάρει Βραβείο πεζογραφίας από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων το 2000, για το έργο της Η σκοτεινή αποθήκη και έχει διακριθεί από το Πνευματικό Κέντρο Μεσολογγίου, Κατερίνης, Αγρινίου, Παραβόλας και από άλλους πολιτιστικούς φορείς, για την προσφορά της στα Γράμματα και στον πολιτισμό. 

Περισσότερα:



Διασκευές:


Μεταφράσεις


Για ενήλικες







Στον κύκλο του φωτός των Αναμνήσεων
Εκδόσεις: Ιδεόγραμμα,2009

Νέα  ποιητική συλλογή.  Περιλαμβάνει τρία πολύστιχα ποιήματα, λυρικές μνήμες οικείων προσώπων της ποιήτριας. Της μητέρας και του συντρόφου της.

«…Έφυγε η μάνα ολομόναχη όπως πορεύτηκε μια ολόκληρη ζωή / με τους αγιάτρευτους καημούς / τα βάσανα της σέρνονται στους δρόμους του κενού / όλους μας αποχαιρετώντας που αγάπησε, που αγαπήσαμε / που την πληγώσαμε, που την πονέσαμε. Έδραμε προς μιαν άλλη διάσταση.»
«…Ήσουν γενναίος, ωραίος γιατί ήσουν «άνθρωπος» κι έφυγες νέος, ανδρειωμένος χαρωπός.»
«…Δεν θέλω να γεράσω σκυθρωπός / το μαρασμό του σώματος δεν θ’ αντέξω / καλύτερα η σιωπή / σε μια καμπή του βίου σου είχες πει είσαι εδώ ή εκεί ή κάπου αλλού / σημασία δεν έχει /το χέρι σου πάντα κρατώ / τη ζεστασιά της τρυφερής σου παλάμης….»
«…Κι όμως εκείνος ήταν ο αγαπημένος, ο απών / έφευγε, όπως τότε τα πρωινά της ματαιότητας. Όπως πάντα μετακόμισε κάθε πρωί στην άλλη διάσταση του πεπρωμένου του….»



Άρωμα μαστίχας
Εκδόσεις: Άγκυρα, 2009
http://www.biblionet.gr/images/covers/b144638.jpg


Η Μυρτώ και η Κλειώ θέλουν  τόσο πολύ να περάσουν το καλοκαίρι στη Χίο. Γιατί όμως; Θέλουν μονάχα να εκπληρώσουν το τάμα τους; Ή μήπως υπάρχει και κάτι άλλο… Οι διακοπές στο νησί της μαστίχας κρύβουν πολλές εκπλήξεις για τις δυο μικρές ηρωίδες. Το μυστηριώδες άσπρο σπίτι και ο ερχομός της οικογένειας με τα πολλά παιδιά περιπλέκουν ευχάριστα την ιστορία. Τελικά η Μυρτώ η Κλειώ, ο Άγγελος, ο Αλέξανδρος, η Δεσποινούλα και η Ελένη, θα ανακαλύψουν σταδιακάτη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων και ταυτόχρονα, την ομορφιά και την ιστορία του νησιού. Μια ιστορία που  ενώνει  νοσταλγικά το χτες με το σήμερα γεμίζοντας την ψυχή με ελπίδα για το αύριο.


12 Δώρα για τα Χριστούγεννα  Συλλογικό έργο
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος,2008
http://www.biblionet.gr/images/covers/b136460.jpg 

Παραμονή Χριστουγέννων και μεσάνυχτα! Ενώ ο Άγιος Βασίλης κλεισμένος στο εργαστήριό του ετοιμάζεται για το ταξίδι του πάνω από τις στέγες μας, 12 αγαπημένοι συγγραφείς γράφουν ο καθένας το δικό του παραμύθι για τα Χριστούγεννα, ενώ 12 εικονογράφοι αντίστοιχα ζωγραφίζουν τις σελίδες τους.
Το αποτέλεσμα;  Ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο γιορτινό πνεύμα, φαντασία, και εκπλήξεις.
Συγγραφείς: Αγγελική Βαρελλά, Χαρά Γιαννακοπούλου,  Αργυρώ Κοκορέλη,  Μάνος Κοντολέων,  Φίλιππος Μανδηλαράς,  Σοφία Μαντουβάλου, Αντώνης Παπαθεοδούλου,  Βασίλης Παπατσαρούχας,  Αργυρώ Πιπίνη,  Τασούλα Δ. Τσιλιμένη, Κώστας Χαραλάς, Ελένη Χωρεάνθη.
Εικονογράφοι: Κατερίνα Βερούτσου, Μυρτώ Δεληβοριά,  Μάρια Μπαχά,  Πέτρος Μπουλούμπασης,  Βασίλης Παπατσαρούχας,  Ίρις Σαμαρτζή,  Βασίλεβ Σβετλίν,  Ντανιέλα Σταματιάδη,  Φωτεινή Στεφανίδη, Σοφία Τουλιάτου,  Μάρα Τσαφαντάκη,  Λήδα Τσουχνικά.


Ένας ξένος στην οικογένειά μας.
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2005

http://www.biblionet.gr/images/covers/b103123.jpg


Ο Μίλιτσα είναι ένα παιδί του πολέμου, ορφανό, από την Σερβία, όπου βρέθηκε ξαφνικά στην Ελλάδα μέσα σε μια οικογένεια που είχε ήδη τρία παιδιά. Θα καταφέρει ο Μίλιτσα να παραμείνει στην οικογένεια και να’ ναι αγαπητός;

Ο ύπνος των μεσηβρινών ωρών.
Εκδόσεις:  Φιλιππότης, 2004.


Ποίηση.
«…Με ακρωτηριασμένα όνειρα πώς να σ αγγίξω μνήμη. Πληγή στον ουρανό ή λαμπηδόνα του φωτός...»


Ένα μοναχικό ποδήλατο στο Χάμερσμιθ
Εκδόσεις: Φιλιππότης, 2003.




Όλα τα μεγάλα ονόματα της διανόησης, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής παρευρέθηκαν στην κηδεία του. Τι ύφος και τι πένθος, από επισήμους και άσημους ομότεχνούς του ποιητές, πρυτάνεις, κυβερνητικούς, βουλευτές... Όλοι θρηνούσαν «το δεινό δημοσιογράφο, τον έξοχο διανοούμενο, τον ποιητή, τον υποψήφιο πολιτευτή, τον ΑΝΘΡΩΠΟ!» …


Εκεί που τελειώνει ο ουρανός.
Εκδόσεις: Περίπλους, 2000
            b45578



Δεκατέσσερα υπέροχα διηγήματα για παιδιά από 8 ετών και άνω. Πως μπορούν δύο τεμπέλικα γατιά  να οργώσουν ένα κήπο; Τι νιώθει ένας αρχαιολόγος όταν ξεθάβει ένα άγαλμα; Πως γίνεται ο γύρος του σύμπαντος μ'ένα μπαλόνι; Πως μπορεί ένας παππούς που έχει ζήσει όλη του την ζωή στην φύση, να μείνει  σ'  ένα διαμέρισμα-κλουβί; Τι ξέρει ένα παιδί της πόλης για το φυσικό περιβάλλον; Τι υπάρχει εκεί που τελειώνει ο ουρανός;


Τραγούδια της γης και του ουρανού
Εκδόσεις: Πατάκης, 1999

http://www.biblionet.gr/images/covers/b15276.jpg


Ένα βιβλίο με ποιήματα για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Η Περιπέτεια ενός βιβλίου
Εκδόσεις:Στιγμή,1999

Η ιστορία ενός βιβλίου.


Το κορίτσι που μιλούσε στο φεγγάρι
Εκδόσεις: Φυτράκης, 1997





Ένα κορίτσι  μιλάει στο φεγγάρι, το βλέπει ζωντανό, και το καλεί να ξαναγυρίσει στον ουρανό, πίσω στην αθωότητα…


Εκδόσεις: Φυτράκης, 1997


Η Υακίνθη, είναι ένα κορίτσι που βλέπει τον κόσμο με ένα άλλο βλέμμα. Τον βλέπει  με τα μάτια της αθωότητας. Τον  ζωγραφίζει με λουλούδια, δίνοντας  στη ζωή, μια άλλη διάσταση γεμάτη χρώμα και φως.



Τ' αστέρια χαμηλώνουν κάποτε
Εκδόσεις:  Πατάκης, 1997,2005
http://www.biblionet.gr/images/covers/b92482.jpg



Η Μυρτώ είναι ένα κορίτσι αλλιώτικο. Τα βάζει με όλους και με τον εαυτό της. Τίποτα δεν της αρέσει. Θα χαμηλώσει άραγε κανένα αστεράκι για χάρη της;Σταδιακά όμως ξεπερνά τα προβλήματα της εφηβείας. Άλλωστε δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει προβλήματα. Είναι και ο Χάρης η Σοφία, η Κορίνα, ο Αλέξης. Είναι και... το Πρόσωπο…



Η ζωή είναι το θαύμα
Εργασία: Φυτράκης, 1997.


Η ζωή δεν μπορεί παρά να είναι από μόνη της  ένα θαύμα. Πόσο μάλλον όταν παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια των παιδιών.



Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή, 1995


Η ηρωίδα του βιβλίου, η Μαρία είναι ένα κορίτσι που οι  γονείς της αντιμετωπίζουν  προβλήματα με την εργασία τους. Η Μαρία μαζί με την γιαγιά προσέχει τον μικρότερο αδελφό της και τον βοηθάει στα μαθήματα στο σχολείου.  Το άγχος του σχολείου προκαλεί στη Μαρία τον "Αναποδιάρη", ένα νευρικό πονοκέφαλο που βασανίζει την ίδια και τους ανθρώπους που είναι γύρω της. Θα μπορέσει τελικά η Μαρία να τα βγάλει πέρα;


Οι ώρες του ερωδιού
Εκδόσεις:  Πλέθρον, 1993


http://www.biblionet.gr/images/covers/b66881.jpg


Ένα υπέροχο πεζογράφημα που κινείται ανάμεσα στην εφηβική λογοτεχνία και στην λογοτεχνία για ενήλικες. 


Ο βατραχοποντικοπόλεμος.
Εκδόσεις:  Σμυρνιωτάκης, 1990,  Περίπλους, 2000

 Περίπλους - Βατραχοποντικοπόλεμος        http://www.biblionet.gr/images/covers/b45577.jpg



Μια διασκεδαστική ιστορία, που  πολλοί υποστηρίζουν πως  την έχει γράψει  ο Όμηρος. Ένας φοβερός και βίαιος πόλεμος, που κράτησε μια ολόκληρη μέρα,  ξέσπασε μεταξύ των ποντικών και των βατράχων, επειδή ο Φουσκομπούκας, ο βασιλιάς των βατράχων, θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον πνιγμό του Ψιχουλαρπάχτη του γιου του βασιλιά των ποντικών. Μα ξαφνικά εμφανίστηκε ο Δίας….


Μεσολόγγι, η πολιτεία του νερού
Εκδόσεις:  Καλέντης, 1989
http://www.biblionet.gr/images/covers/b63004.jpg


Το βιβλίο αναφέρεται, στην πόλη του Μεσολογγίου από τη γέννησή της μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της. Τα γεγονότα τα εξιστορεί ένας ερευνητής-επισκέπτης κάποιου μοναστηριού, στηριζόμενος στις γραπτές μαρτυρίες του μοναχού Ειρηναίου. Αναφέρεται στην ιστορία της πόλης και τις επιθέσεις που δέχτηκε από τους Τούρκους. Το Μεσολόγγι είναι το "μικρό αλωνάκι", όπου ο απλός λαός, σε μια ιστορική στιγμή, ξεπέρασε τον εαυτό του κι έδωσε ένα μοναδικό σύμβολο θυσίας. Η θάλασσα που το περιβάλλει είναι ο λόγος και η μοίρα της ύπαρξής του. «…Ο Εύηνος ακούραστος κουβαλητής, κατέβαζεν ανέκαθεν χώματα και κροκάλες από τα βουνά και τ' άφηνε στο μυχό του κόλπου και με τον καιρό γίνηκαν τα ρηχά και έπειτα οι στεριές και τα νησόπουλα που τράβηξαν τους ψαράδες και τους Δαλμάτες πειρατές και στέριωσαν την Πολιτεία στο νερό…».Το μυθιστόρημά διαρθρώνεται σε τρία διαδοχικά επίπεδα και η συγγραφέας, μας μεταφέρει σε ένα  ιστορικό μοναστήρι, όπου ζούμε ανεπανάληπτες στιγμές μυστηρίου αφού το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο… Το βιβλίο τελειώνει με μια εικόνα από τη σημερινή ζωή του Μεσολογγίου δείχνοντας έτσι την εξέλιξή του στο πέρασμα των χρόνων.

Ο άλλος κόσμος
Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή Α΄έκδοση 1986 Β΄έκδοση 1988

Ένα βιβλίο με διηγήματα, στα οποία μεταξύ άλλων, διαβάζουμε για την ζωή ενός ηλικιωμένου στην φύση,  για την προσπάθεια δύο μικρών φίλων να χρησιμοποιήσουν γάτες για το όργωμα, για την παιδική φιλία, για  το φανταστικό ταξίδι των παιδιών στον ουρανό κλπ.

Οι εποχές της Εύας.
Εκδόσεις: Ωρίων, 1985.


Μυρρίνη.
Εκδόσεις:  Καραβίας 1980.


Ποιήματα.


Στο περιβόλι του Θεού.
Εκδόσεις: Δίπτυχο, 1979.
Ποιήματα για παιδιά.


Ένθεα νεκύων. 
Εκδόσεις: Ίκαρος, 1976.

Ποιητική συλλογή.

Λίγα λουλούδια.
Εκδόσεις: Χαρτοτυπογραφικαί Τέχναι, 1963.

Ποιητική συλλογή.

ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ
Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων
Εκδόσεις:  Άγκυρα, 2006.

http://www.biblionet.gr/images/covers/b106504.jpg



Το βιβλίο  ανήκει στη σειρά βιβλίων "Διαβάζω μόνος μου" και περιέχει διασκεδαστικές εικονογραφημένες ιστορίες, ιδανικές για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού.


Οι άθλοι του Θησέα.
Εκδόσεις:  Άγκυρα, 2006.

http://www.biblionet.gr/images/covers/b106505.jpg


Ένα βιβλίο με ευκολοδιάβαστες εικονογραφημένες ιστορίες που απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Οι γνωστοί άθλοι του Θησέα δοσμένοι με το πιο διασκεδαστικό τρόπο από την Ελένη Χωρεάνθη


Ο Τρωικός πόλεμος.
Εκδόσεις: Άγκυρα, 2006.
http://www.biblionet.gr/images/covers/b109376.jpg
Η γνωστή ιστορία του Τρωικού πολέμου. Ο Πάρης, ο γιος του βασιλιά της Τροίας, έκλεψε την Ωραία Ελένη της Σπάρτης. Ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες κι έγινε ο Τρωικός Πόλεμος. Άραγε άξιζε να χυθεί τόσο αίμα για την όμορφη Ελένη..


Ο ήλιος και οι βάτραχοι και άλλοι 6 μύθοι
Εκδόσεις: Κέδρος, 2005

http://www.biblionet.gr/images/covers/b95541.jpg




Επτά μύθοι του ανεπανάληπτου παραμυθά Αισώπου, δοσμένους  από την Ελένη Χωρεάνθη με το πιο καλαίσθητο τρόπο.


Η καλιακούδα και τα περιστέρια και άλλοι 6 μύθοι
Εκδόσεις: Κέδρος, 2005
b95540



Μια υπέροχη διασκευή γνωστών παραμυθιών του   Αισώπου, όπου μέσα από τις ιστορίες που πρωταγωνιστούν  ζώα και άνθρωποι, αναβλύζουν  μηνύματα για τη ζωή, τις ηθικές αξίες, τα ανθρώπινα προτερήματα και ελαττώματα.


Αισώπου μύθοι - Ο αετός και η αλεπού
Εκδόσεις: Κέδρος, 2004
http://www.biblionet.gr/images/covers/b86044.jpg


Το βιβλίο περιέχει επτά  από τους πιο απολαυστικούς μύθους του Αισώπου ερμηνευμένους με ένα μοναδικό τρόπο από την συγγραφέα.



Αισώπου μύθοι - Ο σκύλος, ο κόκορας και η αλεπού
Εκδόσεις: Κέδρος, 2004
http://www.biblionet.gr/images/covers/b86043.jpg

Επτά  διασκεδαστικοί και απολαυστικοί μύθοι του Αισώπου, άλλοι γνωστοί και άλλοι λιγότερο γνωστοί που ξαναζωντανεύουν με τρόπο μοναδικό από την συγγραφέα.


Ελληνική μυθολογία.
Εκδόσεις: Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., 2002

http://www.biblionet.gr/images/covers/b75802.jpg

Ένα βιβλίο το οποίο αφήνει στον αναγνώστη μια αίσθηση πολιτισμικού πλούτου. Η Ελληνική Μυθολογία αποτελεί μια προσπάθεια του ανθρώπου, να ερμηνεύσει το σύμπαν, να απομακρύνει το δέος που προκαλούσαν τα φυσικά φαινόμενα, να δικαιολογήσει την εξάρτηση από τους θεούς, να απαλύνει την ανθρώπινη μοίρα.


Εκδόσεις: Σμυρνιωτάκης,1995


Η γνωστή ιστορία του Ιάσονα ο οποίος ξεκινά με εντολή του βασιλιά της Ιωλκού Πελία, να φέρει το "Χρυσόμαλλο δέρας". Με  πλοίο την Αργώ, με πλήρωμα γενναίους ναύτες και με την βοήθεια της κόρης του βασιλιά Αιήτη, Μήδεια, μετά από πολλές περιπέτειες θα πραγματοποιήσει το μεγάλο του στόχο.

Η χελώνα και ο αϊτός και άλλοι Αισώπου μύθοι.
Εκδόσεις: Καμπανάς, 1987

Οι γνωστοί διασκεδαστικοί μύθοι του Αισώπου σε μια διασκευή από την Ελένη Χωρεάνθη.


Ο γάιδαρος και τα τζιτζίκια και Άλλοι Αισώπου μύθοι.
Εκδόσεις: Καμπανάς, 1987

Μύθοι του Αισώπου, δοσμένοι με το πιο διασκεδαστικό και απολαυστικό τρόπο.


Το τριαντάφυλλο και ο αμάραντος και άλλοι Αισώπου μύθοι.
Εκδόσεις: Καμπανάς, 1987.

Διασκεδαστικοί  μύθοι του Αισώπου,  διασκευασμένοι από την συγγραφέα της   Ελένης Χωρεάνθη.

Η αλεπού και ο ξυλοκόπος και άλλοι Αισώπου μύθοι.
Εκδόσεις: Καμπανάς, 1987

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει σε διασκευή, γνωστούς μύθους του ανεπανάληπτου παραμυθά Αίσωπου.

Το λιοντάρι και το αγριογούρουνο και άλλοι . . . Αισώπου Μύθοι
Εκδόσεις: Καμπανάς, 1985


Επτά μύθοι του Αισώπου ερμηνευμένοι  με το πιο απολαυστικό τρόπο: Το λιοντάρι και το αγριογούρουνο, το λιοντάρι τον αητό και το σκαθάρι, το χειμώνα και την άνοιξη, τον παπαγάλο και τη γάτα, τους βατράχους που ζητούν βασιλιά, το Δία και τη χελώνα και το λιοντάρι το λύκο και την αλεπού.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

Η Τοσοδούλα
Εκδόσεις:
Άγκυρα, 2003

http://www.biblionet.gr/images/covers/b81543.jpg



Κλασικό παραμύθι με πανέμορφες εικόνες που θα κρατήσει συντροφιά όλους τους μικρούς αναγνώστες!



Εκδόσεις : Ψυχογιός, 1988
b12612

Ένα βιβλίο με όμορφες ιστοριούλες και ζωγραφιές για γλυκά όνειρα!

Έκδοση:: Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., 1988
http://www.biblionet.gr/images/covers/b43058.jpg


Ο Γιαννάκης έκανε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Έβλεπε συνέχεια τα ίδια πράγματα. Βαρέθηκε πια! Μπήκε λοιπόν μέσα σε μια μαγική σαπουνόφουσκα και πέταξε μακριά. Ταξίδεψε εκεί που ζούσαν οι χορτοβάτραχοι... αλλά τι περίεργο! Έγινε κι αυτός χορτοβάτραχος! Και θα έμενε για πάντα εκεί, αν δεν τον έβρισκε ένας παλιατζής, που γύριζε ψάχνοντας για παλιά και περίεργα πράγματα……


Ο φίλος μου το πιθηκάκι.
s43062

Ο φίλος μας το πιθηκάκι, είναι ένας κούκλος που στην διάρκεια μιας φοβερής καταιγίδας, περιπλανήθηκε εδώ και εκεί. Τελικά κατάφερε να γυρίσει πίσω γεμάτο εμπειρίες και αναμνήσεις από την περιπέτεια του….
Πίσω στα έργα

Ο κιτρινομύτης θαλασσινός
 Έκδοση: Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., 1988
s43055

Ο Κιτρινομύτης, είναι ένα κοράκι που βαρέθηκε να ζει τα ίδια και τα ίδια. Έτσι τρύπωσε στο δωμάτιο του Γιαννάκη και χώθηκε μέσα σ' ένα σωρό παιχνίδια. Όμως δεν του έφτανε αυτό. Έτσι αποφάσισε να μπει στο λουτρό ν ’ανοίξει την βρύση και να γίνει θαλασσινός.Άραγε θ' αντέξει το πλεούμενο του;

Ο Καπετάν Φασαρίας
http://www.biblionet.gr/images/covers/b43061.jpg
Ο καπετάν φασαρίας είναι ο μικρός Λουκάς. Ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών της γειτονιάς, κάθε ημέρα. Την νύχτα μαζεύονται στο δωμάτιο του Λουκά τα καλικαντζαράκια και τον κοροϊδεύουν και δεν τον αφήνουν να ξεκουραστεί.  Θα καταφέρει άραγε, η  καλή και σοφή γιαγιά με  τα έξυπνα κόλπα της, ν’ απαλλάξει τον Λουκά από τα τερατάκια;

Η Μαρία και ο κροκόδειλος
http://www.biblionet.gr/images/covers/b43059.jpg



Οι αστείες και απίθανες περιπέτειες της Μικρής Μαρίας με ένα φανταστικό κροκόδειλο. Στόχος του Βιβλίου είναι να συμφιλιώσει τα παιδιά με τα ακίνδυνα πλάσματα που ζουν στη φαντασία τους.

Έκδοση:  Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.,1988
http://www.biblionet.gr/images/covers/b43057.jpg



Η Μαργαρίτα φοβόταν τη μικροσκοπική μάγισσα, την Ποδαρού και για αυτό δε βούρτσιζε τα δόντια της. Τελικά όμως, ανακάλυψε πως η μαγισσούλα είναι συμπαθητική και ας έχει μεγάλα πόδια. Έτσι έπαψε να τη φοβάται. Αλλά κι η Ποδαρού βρήκε τη Μαργαρίτα όμορφη κι ας είχε …. μεγάλα αφτιά. Άλλωστε ….τι πειράζει αν έχεις μεγάλα αφτιά ή μεγάλα πόδια;

  Έκδοση:  Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.,1988
http://images.e-shop.gr/images/BKS/BKS.0220030.jpg

Ο μικρός Αδάμ στεναχωριέται που ζει μες σ' έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους, θόρυβο και μόλυνση. Γι' αυτό τον πετάει στο σκουπιδοντενεκέ. Στη συνέχεια,  παίρνει τις μπογιές του και φτιάχνει ένα, δικό του κόσμο, όπως τον είχε ονειρευτεί...  Στοχαστική ιστορία, και  πλούσια εικονογράφηση, που φέρνει τους μικρούς αντιμέτωπους με τους μεγάλους, να συζητούν για τα σύγχρονα προβλήματα , να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο και να σκέφτονται πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Για ενήλικες
Η ερωμένη του Αλί Αμπά
Εκδόσεις: Άγκυρα, 2002


http://www.biblionet.gr/images/covers/b66859.jpg

Μυθιστόρημα με συναρπαστική πλοκή, ανατροπές, και παράλληλα καταπληκτικές  περιγραφές φυσικών και ανθρώπινων τοπίων. Η ιστορική πορεία της Ναυπάκτου (Λεπάντο) από την αρχαιότητα μέχρι τη συμμετοχή της στη μεγάλη ναυμαχία, όπου χριστιανοί σκλάβοι και κρυφοί, οι "σημαδεμένοι" και Ενωμένες Χριστιανικές Δυνάμεις (ο Σταυρός), υπό τον Δον Ζουάν τον Αυστριακό, κατατρόπωσε τον τουρκικό στόλο του Μουεζίν Ζαδέ Αλί.



Γυναίκες σε υαλοπωλείο. 
Εκδόσεις: Φυτράκη, 2002.

http://www.biblionet.gr/images/covers/b75549.jpg


Η Εύα, είναι μια ανύπαντρη εργαζόμενη μητέρα, που για λόγους υγείας πηγαίνει συχνά με τρένο στο Λονδίνο Μια μέρα, στο σιδηροδρομικό σταθμό ένας ηλικιωμένος κύριος της κινεί την περιέργεια. Η Εύα αποφασίζει  να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Έτσι  ταξιδεύει νοερά στο παρελθόν, και βλέπει τη ζωή της να ξετυλίγεται, όπου αναβιώνουν τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ή και ασήμαντο ρόλο και ανέτρεψαν τα σχέδια και τις προοπτικές ενός ευτυχισμένου ζευγαριού. Είναι ο Άλκης, ο άντρας της ζωής της, ο μεγάλος έρωτας που τον λάτρεψε και την απάτησε. Είναι ο Άλεξ, που παρουσιάστηκε ως ο από μηχανής θεός στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής της. Είναι η Μαργαρίτα που μπήκε στη ζωή του "μοντέρνου" ζευγαριού, αλλά και η Χαρά, μια νέα γυναίκα, που παίζει τους άντρες σαν τα ζάρια. Ώσπου αναπάντεχα τα κύρια πρόσωπα αυτής της ιστορίας συναντιούνται σ' αυτό το μοιραίο ταξίδι…




Η σκοτεινή αποθήκη. 
Εκδόσεις: Δόμος, 2000


b40959



«…Κινήσαμε για την κορφή και μείναμε μεσοστρατίς ανίδεοι, αξημέρωτοι και γελασμένοι. Είναι άπιαστο πουλί το όνειρο κι η λευτεριά μιά χούφτα τέφρα: ό,τι απόμεινε από την ορμή και δε χωράει σε τούτη την υγρή σπηλιά να στεγαστεί…»

Ιστορίες από το αρχαίο δράμα -Μήδεια. Ιππόλυτος. Άλκηστη  Εκδόσεις:Φυτράκης, 2005
http://www.biblionet.gr/images/covers/b98869.jpg


Ιστορίες από το αρχαίο δράμα σε ελεύθερη απόδοση-διασκευή. Γράφει χαρακτηριστικά η κ. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου: Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Παν. Αθηνών: Η έκδοση αρχαίων τραγωδιών σε ελεύθερη απόδοση-διασκευή θεωρώ ότι αποτελεί σημαντική συμβολή τόσο στην πολιτισμική καλλιέργεια όσο και στην αισθητική, ηθική και κοινωνική ευαισθητοποίηση του ανθρώπου κάθε ηλικίας. Στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς η αρχαία τραγωδία, ένα από τα τελειότερα, μαζί με τον Όμηρο, πνευματικά δημιουργήματα της κλασικής Ελλάδας, μας προσφέρει έναν κόσμο ιδεών και αξιών, μια κοινωνία που διαμορφώνεται μέσα από αντιθέσεις και συγκρούσεις και στο τέλος ισορροπεί. Οι Ιστορίες από το Αρχαίο Δράμα των Εκδόσεων Φυτράκη, δίνουν αφορμή στους σημερινούς αναγνώστες, όχι μόνο να γοητευθούν από τον αρχαίο μύθο, αλλά και να καλλιεργηθούν με ηθικά πρότυπα που μπορούν να επηρεάσουν το σημερινό πλαίσιο αξιών της κοινωνίας στην οποία ζουν.

Πίσω στα έργα

Ιστορίες από το αρχαίο δράμα - Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα. Ηλέκτρα. Η Ιφιγένεια στην Ταυρίδα. Ελένη
Εκδόσεις: Φυτράκης, 2005
http://www.biblionet.gr/images/covers/b98870.jpg

Αρχαία  τραγωδία  σε ελεύθερη απόδοση-διασκευή που γοητεύει τον αναγνώστη συμβάλλοντας  στην πολιτισμική αισθητική, ηθική και κοινωνική καλλιέργεια και ευαισθητοποίηση του ανθρώπου κάθε ηλικίας.
Πίσω στα έργα

Ιστορίες από το αρχαίο δράμα - Βάκχες. Αίαντας. Ιχνευτές- Ευριπίδης, Σοφοκλής
Εκδόσεις: Φυτράκης, 2005
http://www.biblionet.gr/images/covers/b98872.jpg

Αρχαία τραγωδία  σε ελεύθερη απόδοση-διασκευή.





ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ