Kαι τώρα τρέχουμε - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Kαι τώρα τρέχουμε

του ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
Δημοσιογραφου

Το φετινό καλοκαίρι σίγουρα περιμέναμε τέτοιες εξελίξεις σχετικά με το θέμα των αδειοδοτήσεων. Παρατηρούμε μεν για ακόμα μια φορά τον Αστέρα Τρίπολης να κερδίζει τις εντυπώσεις και την έξοδο στην Ευρώπη, καθώς δεν θα χορηγηθεί άδεια στην ΑΕΚ λόγω χρεών.
 Τώρα πολλές ομάδες από την Σούπερλιγκα δεν παίρνουν αδειοδότηση και μιλάνε για αδικία και για μη τήρηση των νόμων! Πέρσι όμως τι λέγανε; Ας; κάνουμε λοιπόν μια μικρή αναδρομή:
  Ο περσινός νόμος της ΕΠΟ για το θέμα των αδειοδοτήσεων ανέφερε ότι οι ομάδες που δεν πληρούν το φάκελο αδειοδότησης τιμωρούνται με κάθοδο στην επόμενη κατηγορία και πρόστιμο. Τώρα για χάρη ορισμένων, υπήρξε τροποποίηση του προαναφερθέντος νόμου και πλέον ανεξάρτητα από τους ελλειπτικούς φακέλους οι ομάδες παίζουν κανονικά στην κατηγορία που βρίσκονται, με μόνη επιβάρυνση κάποια πρόστιμα και απαγόρευση μεταγραφών κ.α . Βάση του τροποποιημένου νόμου δεν υφίστανται κυρώσεις αυτοί που θα έπρεπε και στην αντίθετη πλευρά η ομάδα του Ηρακλή  υποβιβάστηκε λόγω πλαστογραφίας και κατηγορήθηκε για δυσφήμηση του αθλήματος παρόλο που υπήρχαν πολλοί ακόμα που είχαν πρόβλημα με τους φακέλους τους. Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά διαπιστώνουμε βέβαια ότι η ομάδα του Ηρακλή άλλο νόμο παρενέβη και με άλλο νόμο τιμωρήθηκε. Αναλυτικά: Ο νόμος περί πλαστογραφίας με τον οποίον κατηγορήθηκαν οι κυανόλευκοι έλεγε ανάκληση δελτίων και πρόστιμο, αλλά τιμωρήθηκε βάσει του άρθρου 20 που ήταν η αιτία για να τον υποβιβάσει σε κατώτερες κατηγορίες.
   Ύστερα από όλα αυτά τα περσινά καθέκαστα της ΕΠΟ, όχι μόνο από το θέμα των αδειοδοτήσεων αλλά και με την υπόθεση «Koriopolis» βιώσαμε την πλήρη κωμωδία σε όλο της το μεγαλείο, καθώς στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών κάποιοι  διαφεύγουν ακόμα της τιμωρίας τους.
  Η προνοητική ΕΠΟ εξαρχής έβλεπε το πρόβλημα των ομάδων λόγω των χρεών μπορούσε να διογκωθεί και έτσι βλέπουμε φέτος ότι αρκετές ομάδες δεν πήραν άδεια. Αρκετές ομάδες αντέδρασαν με την μη έπαρση άδειας στον νέο πρωτάθλημα και κατηγορούν τους ανθρώπους της ΕΠΟ για επιλεκτική μεταχείριση. Περιμένουμε να δούμε μεγαλύτερο κομφούζιο καθότι η μια ομάδα ρίχνει βέλη κατά της άλλης και αντίστροφα. Και περισσότερο σε αυτές τις ομάδες που αδειοδοτήθηκαν. Οι ομάδες που δεν αδειοδοτήθηκαν είναι: Άρης, ΑΕΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, Κέρκυρα, Πανιώνιος, ΟΦΗ.
 Η τιμωρία των ομάδων που δεν πήραν άδεια στο νέο πρωτάθλημα είναι:

1) Μπορούν να προχωρήσουν στις επόμενες δύο μεταγραφικές περιόδους μόνο σε απόκτηση Ελλήνων παικτών κάτω των 22 ετών (λογίζονται όσοι είναι γεννηθέντες από 1/1/1990 και μετά). Απαγορεύονται οποιεσδήποτε άλλες μεταγραφικές κινήσεις.
2) Θα υπάρξει παρακράτηση 20% επί των τηλεοπτικών και λοιπών δικαιωμάτων, θα γίνεται αναφορικά με ήδη εκδοθείσες αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, επί τη βάσει των οποίων δεν εδόθη άδεια σε συγκεκριμένη ΠΑΕ.
3) Απαγορεύονται οι ανανεώσεις και οι τροποποιήσεις συμβολαίων, πλην τροποποιήσεων με τις οποίες δεν αυξάνονται οι αποδοχές των παικτών ή η διάρκεια των συμβολαίων.
4) Αν ΠΑΕ, η οποία δε θα αδειοδοτηθεί, προβεί σε ανανέωση  / τροποποίηση συμβολαίου, κατά παράβαση των παραπάνω, τότε για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές, θα ανακαλούνται τα δελτία (ωστόσο η εν λόγω ΠΑΕ θα υποχρεούται να σεβαστεί τις οικείες οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του εν λόγω ποδοσφαιριστή).
   Την προηγούμενη χρονιά ο Ηρακλής νομικά καταψηφίστηκε, ραδιοτηλεοπτικά χλευάστηκε και ψυχικά υπέφερε. Τώρα οι ρόλοι αντιστράφηκαν αν και πάλι υπάρχει το γενικό αίσθημα ότι το παιχνίδι δεν παίζεται με ίσους όρους. Είναι και προεκλογική περίοδος και τι άλλο θα δούμε. Ο νοών νοείτω.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ