- ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) καλεί τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2012 να ενημερωθούν για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ουκρανία πριν από την έναρξη των αγώνων την Παρασκευή 8 Ιουνίου.
Η Ομοσπονδία έχει ετοιμάσει ένα δισέλιδο ενημερωτικό έντυπο, στο οποίο υπενθυμίζονται περιπτώσεις ανεξιχνίαστων δολοφονιών και εξαφανίσεων δημοσιογράφων στην Ουκρανία, καθώς και παραδείγματα ξαφνικής διακοπής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών ή παρενόχλησης δημοσιογράφων εξαιτίας της εργασίας τους.
Το έντυπο περιλαμβάνει το χρονικό της υπόθεσης Γκεόργκι Γκονγκάτζε, εκδότη του διαδικτυακού περιοδικού Ukrainska Pravda, ο οποίος εξαφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2000, και αργότερα βρέθηκε το πτώμα του αποκεφαλισμένο. Ο δημοσιογράφος διερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς σε ανώτερα κλιμάκια της ουκρανικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου Λεονίντ Κούτσμα. Η αποκάλυψη μαγνητοφωνημένων μυστικών συνομιλιών του Κούτσμα,  στις οποίες δίνει εντολή σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Υπουργείου Εσωτερικών να σκοτώσουν  τον Γκονγκάτζε πυροδότησε τις κατηγορίες της συμμετοχής του πρώην προέδρου στη δολοφονία. Σήμερα, δώδεκα χρόνια αργότερα, η δίκη του δράστη της δολοφονίας, στρατηγού Alexei Pukach, βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.
Ο πρόεδρος της ΕΟΔ  Άρνε Κένιγκ  δήλωσε: «Η υπόθεση Γκονγκάτζε είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας στην Ουκρανία. Η μυστική δίκη διακωμωδεί τις δηλώσεις  των αρχών ότι είναι αποφασισμένες να βρουν όσους διέταξαν τη δολοφονία του και να καταπολεμήσουν την ατιμωρησία».
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), η παγκόσμια οργάνωση της οποίας η ΕΟΔ αποτελεί το ευρωπαϊκό τμήμα,  επίσης στηρίζει  την εκστρατεία να χρησιμοποιηθεί το Euro 2012 ως μια ευκαιρία να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς τις ουκρανικές αρχές.
Ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα δήλωσε: «Καλώ όλους τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν το  Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012 να σκεφτούν τους συναδέλφους τους στην Ουκρανία που εδώ και χρόνια υπομένουν απειλές, σωματική βία και λογοκρισία.  Για πάνω από μια δεκαετία, οι εισαγγελικές αρχές σέρνουν τα πόδια τους κατά τις έρευνές τους για τη δολοφονία του Γκεόργκι Γκονγκάτζε και την εξαφάνιση του Βασίλ Κλιμέντιεφ. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Προέδρου Γιανούκοβιτς να διασφαλισθεί η δικαιοσύνη, η τακτική της κυβέρνησής του είναι η φίμωση των δημοσιογράφων και η καταπάτηση του δικαιώματός τους στην παροχή ενημέρωσης».

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ