Ορθοδοξία,Χαλκιδική,επένδυση - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ορθοδοξία,Χαλκιδική,επένδυση

Το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC αναφέρεται εκτενώς στο "μπάσιμο" Ρώσων επιχειρηματιών για αγορά ελληνικής γης και φυσικά στην επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ.
Ενδιαφέρον ρεπορτάζ με θέμα τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα φιλοξενείται στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC και αναδημοσιεύται στο σπορ24.

"Η Ελλάδα μπορεί να μοιάζει με τον άρρωστο άντρα της Ευρώπης για τους εταίρους της Ευρωζώνης, αλλά στους πλούσιους Ρώσους εξακολουθεί να προσφέρει πολλές χάρες", σημειώνεται αρχικά.



"Η παραλία Ζέπκο είναι μία ειδυλλιακή, ανεκμετάλλευτη περιοχή στην ανατολική γωνιά της Χαλκιδικής, της ευλογημένης χερσονήσου της βόρειας Ελλάδας, με τιρκουάζ νερά και πευκοδάση. Όταν οι ιδιοκτήτες της Ζέπκο, όλοι συνταξιούχοι αξιωματούχοι στρατιωτικοί, άρχισαν να ψάχνουν για αγοραστή, δύο ρωσικές εταιρείες κατέυθεσαν προσφορά", αποκαλύπτεται στη συνέχεια και αμέσως μετά επισημαίνεται:

"Σε μια εποχή όπου τα ξένα και εγχώρια κεφάλαια φεύγουν από την Ελλάδα, εταιρείες με βάση την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη υπέβαλαν προσφορές ύψους 200 εκ. ευρώ η κάθε μία για να αποκτήσει τη γη και να την μετατρέψει σε θέρετρο πολυτελείας. Οι αξιωματικοί θα μπορούσαν να βάλουν στην τσέπη τους 40 εκ. ευρώ για τη γη μόνο αν η συμφωνία προχωρήσει".

Ο Σαββίδης

Φυσικά, από το ρεπορτάζ δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην επένδυση του Σαββίδη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. "Νωρίτερα αυτό το μήνα ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μόνο να δώσει το πράσινο φως και από εκεί και πέρα θα έρθουν τα ρωσικά χρήματα", τονίζεται και φιλοξενείται η σχετική δήλωση του μεγαλομετόχου του "Δικεφάλου".

Σημειώνεται, ακόμη, πως: "Τον Αύγουστο ο κ. Σαββίδης έγινε ο κύριος μέτοχος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, την κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα στην Θεσσαλονίκη και δύναμη στο ελληνικό πρωτάθλημα, η οποία, όμως, βασανίζεται από οικονομικά προβλήματα".

Η Χαλκιδική στο επίκεντρο

Τα ρωσικά χρήματα που πέφτουν σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής και οι δεσμοί των Ρώσων με το Αγιο ορος κατέχουν περίοπτη θέση στο ρεπορτάζ του BBC. "Οι ρωσικές επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική παρέχει "ανέσεις" σε μια περιοχή που επλήγη ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Οι επενδύσεις έχουν να κάνουν με πολυτελείς βίλες, αλλά και πιο λιτά σπίτια, ξενοδοχεία, γαλακτοκομεία, λιμάνια και υποδομές ενέργειας".

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, λέει σχετικά ότι: "υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη Ρωσία για την αγορά γης, επιχειρήσεις, εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία". Από το 2008, οκτώ ξενοδοχεία στη Χαλκιδική έχουν αποκτηθεί από ρωσικά κεφάλαια και Ελληνορωσικές κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο, το 7% των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα ενδιαφέρονται για την αγορά εξοχικής κατοικίας, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 31.000 πωλήσεις ετησίως.

Η Ορθοδοξία και το Αγιο Ορος

Ο κ. Τάσιος δηλώνει, επίσης, ότι: "Η Ορθοδοξία και το Άγιο Όρος, οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, η εγγύτητα της Θεσσαλονίκης και η μακρόχρονη παρουσία των Ελλήνων του Πόντου στη Ρωσία, όλα αυτά συμβάλλουν σε αυτή την τάση". Αλλά οι Ρώσοι είναι σκληροί διαπραγματευτές, προσθέτει: "Ξέρουν ότι η αγορά είναι σε ύφεση και ως εκ τούτου ζητούν εκπτώσεις 30% σε ό,τι προσελκύει το ενδιαφέρον τους".

"Το Άγιο Όρος είναι πόλος έλξης για τους Ρώσους. Είναι ένας από τους ιερότερους τόπους της Ορθοδοξίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε προσκύνημα εκεί το 2005", γράφεται στο κείμενο. Ο Ελευθέριος Μελετλίδης, ξενοδόχος κοντά στο Άγιο Όρος, τονίζει πως οι Ρώσοι επισκέπτες έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2002 και μετά. "Η ρωσική αγορά είναι τεράστια. Είναι Ορθόδοξοι που αγαπούν την Ελλάδα. Το Άγιο Όρος είναι το κλειδί, δεδομένου ότι οι Ρώσοι είναι πολύ αφοσιωμένοι, πολύ περισσότερο απ΄ότι οι Έλληνες", είπε συγκεκριμένα.

Εκτός από τον τουρισμό, οι Ρώσοι, άλλωστε, όπως αποκαλύπτεται, ήταν υποψήφιοι αγοραστές του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της υπό κρατικό έλεγχο γαλακτοβιομαχανίας, Δωδώνη. Επίσης, οι Ρώσοι "γίγαντες" ενδιαφέρονται για την ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου, ενώ λέγεται ότι υφίσταται ρωσικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον σιδηρόδρομο.

Τέλος, φιλοξενούνται δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη για την σχέση Ελλάδας-Ρωσίας: "Πριν από δύο χρόνια, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η ρωσική πλευρά ήταν έτοιμη να βοηθήσει, αλλά η Αθήνα δεν είχε θέσει το ζήτημα". Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη η Ελλάδα έχασε μια ιστορική ευκαιρία, όταν ξέσπασε η κρίση, για να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία διάσωσης από αυτήν που υπάρχει τώρα με την τρόικα.

Πιστεύει ότι η βοήθεια της Ρωσίας θα είχε γλιτώσει την Ελλάδα από την "απώλεια της ελευθερίας και της κυριαρχίας" της. Είναι όμως αισιόδοξος ότι η νέα κυβέρνηση θα οικοδομήσει στενότερη σχέση με τη Μόσχα.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ