Τραινός Δέλλας, ο κολοσσός - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τραινός Δέλλας, ο κολοσσός


Ο Τραϊανός Δέλλας γεννήθηκε (στις 31/1/1976) και μεγάλωσε στο Μικρό Μοναστήρι, ένα χωριό που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του ομάδα ήταν η ακαδημία ποδοσφαίρου του Αρη σε ηλικία 11 ετών. Η πρώτη θέση στην οποία χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτή του δεξιού εξτρέμ. Σε ένα καλοκαίρι όμως, εκεί γύρω στο ’90, γύρισε από τις θερινές διακοπές όντας 20 πόντους ψηλότερος, με συνέπεια να καθιερωθεί στο κέντρο της άμυνας. Πέρασε από όλες τις μικρές ομάδες της ακαδημίας του Αρη.





Εκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική σε ηλικία 17 ετών, την περίοδο ’93-’94 με την φανέλα του Άρη. Επαιξε για δύο χρόνια στον Πανσερραϊκό ως δανεικός και το καλοκαίρι του ’96 επέστρεψε στον Άρη.
Ως μέλος μιας χρυσής εθνικής Ελπίδων, με συμπαίκτες τους Ελευθρόπουλο, Μαυρογενίδη, Καραγκούνη, Μπασινά, Σωτήρη Κωνσταντινίδη, Παντελή Κωνσταντινίδη, Λυμπερόπουλο, Γκούμα, Λάκη έκανε τα πρώτα διεθνή βήματα. Το καλοκαίρι του ’97 ο Άρης τον παραχώρησε στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και ξεκίνησε την διεθνή καριέρα του.


Το καλοκαίρι του ’99 μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, στην οποία έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2001. Επόμενος σταθμός ήταν η Περούτζια. Και οκτώ παιχνίδια στο καμπιονάτο ήταν αρκετά για να βάλουν το όνομά του στην μεταγραφική λίστα των Ρόμα, Μίλαν, Γιουβέντους, Ιντερ.
Τον Μάιο του 2002 ο «Τράι» αποδεσμεύτηκε από την Περούτζια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια και επέλεξε τη Ρόμα. Εμεινε στη Ρώμη μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Εκανε 45 συμμετοχές στο καμπιονάτο με τη φανέλα της Ρόμα και πέτυχε δύο γκολ. Συμμετείχε δύο φορές στο Champions League. (3 συμμετοχές την περίοδο '02-'03 και 4 συμμετοχές την περίοδο '04-'05). Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2005, ο Τραϊανός επέστρεψε στην ΑΕΚ, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι πέρυσι με συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα και το Champions League.


Το κεφάλαιο «Εθνική Ανδρών» άνοιξε για τον Δέλλα τον Απρίλιο του 2001, μετά από πρόσκληση του Βασίλη Δανιήλ. Αυτός όμως που τον καθιέρωσε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας ήταν ο Οτο Ρεχάγκελ, που τον προσκάλεσε για πρώτη φορά στις 21/8/2002 για ένα φιλικό παιχνίδι με τη Ρουμανία. Η κορυφαία προσωπική στιγμή του ήταν το χρυσό γκολ που πέτυχε στον ημιτελικό του Euro 2004 απέναντι στην Τσεχία την 1η Ιουλίου και η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στις 4 Ιουλίου.
Σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει δύο κύπελλα Ελλάδας με την ΑΕΚ (2000 και 2009).

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ