βιβλιο - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

βιβλιο



Ο κ. Σπύρος Χριστοφορίδης, νομικός συνεργάτης του Άρη Θεσσαλονίκης έγραψε και επιμελήθηκε ένα βιβλίο χρήσιμο για όσους ασχολούνται με το αθλητικό δίκαιο.
Το βιβλίο του με τίτλο “Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, Θεωρία – Νομολογία – Υποδείγματα


παρουσιάστηκε στο Aris Sports Café παρουσία αρκετών φίλων αλλά και ανθρώπων από την οικογένεια του ΑΡΗ όπως ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Αντώνης Ζαμπέτας, ο Πρόεδρος του Α.Σ Νίκος Παπαδόπουλος και της ΚΜΑ Αγγελος Γρόλλιος, τα μέλη του Δ.Σ της ΚΜΑ Τάσος Δεσύπρης, Αριστοτέλης Ναούμ και Σήμης Ηλιάδης καθώς και ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης.
Το βιβλίο το οποίο προλόγισε ο επίσης έγκριτος νομικός Χρήστος Γρόλλιος έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στο αθλητικό δίκαιο, που παραμένει «ο φτωχός συγγενής» από πλευράς βιβλιογραφίας. Ο Σπύρος Χριστοφορίδης, αντλεί το υλικό του από την εμπειρία του στο χώρο με στόχο την πληροφόρηση των συναδέλφων του.
Μέσα σε 80 σελίδες προβαίνει στην περιγραφή-σύντομη παρουσίαση πολλών επιμέρους θεμάτων, κατανέμοντας την ύλη του σε 6 κεφάλαια: Στο 1ο κεφάλαιο, με τον τίτλο «οι συμβάσεις ανά κατηγορία εργαζομένων στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου» καταγράφει τις ιδιαιτερότητες των συμβατικών μορφωμάτων με αθλητές, προπονητές, βοηθούς προπονητών, φυσικοθεραπευτές και γιατρούς, μάνατζερς-διαμεσολαβητές, και εταιρίες αθλητικών ειδών.
Στο 2ο κεφάλαιο καταπιάνεται με τη σημασία των άυλων δικαιωμάτων μιας ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας, αναλύοντας το δικαίωμα εκμετάλλευσης του σήματος, τη σύναψη χορηγίας, τη διαφήμιση, και την εκμετάλλευση ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων, ως μορφές αξιοποίησης των δικαιωμάτων των ΠΑΕ. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι ακόμη η συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων ανεξάρτητων αρχών που διαφεντεύουν τις τύχες του επαγγελματικού αθλητισμού, άρα και του ποδοσφαίρου, η οποία λαμβάνει χώρα στο 3ο κεφάλαιο [σελ. 25 επ.]. Σ’ ένα πραγματικά δαιδαλώδες για το μέσο νομικό / δικηγόρο τοπίο, ο συγγραφέας καταφέρνει να σταχυολογήσει διάσπαρτες στο νόμο αρχές, και να τις συμπυκνώσει σε 15 περίπου μεστές σελίδες. Ο λόγος για την επαγγελματική επιτροπή αθλητισμού, το εθνικό συμβούλιο καταπολέμησης του ντόπινγκ, τη διαρκή επιτροπή αντιμετώπισης το ελεγκτικό συμβούλιο, και το ανώτατο συμβούλιο επίλυσης αθλητικών διαφορών.
Τα θέματα διεκδίκησης ανείσπρακτων απαιτήσεων μέσω χρεογράφων επεξεργάζεται στο 4ο κεφάλαιο. Εδώ ο αναγνώστης θα εντοπίσει προτάσεις, οδηγίες και λύσεις σε προβλήματα του δικαίου της αναγκαστικής εκτέλεσης, με ειδικό βάρος στη διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, χωρίς να λείπουν αναφορές στο ασφαλιστικό μέτρο της συντηρητικής κατάσχεσης, την προσωποκράτηση, και τέλος την εκχώρηση απαιτήσεων ΠΑΕ, πάντοτε βέβαια από τη σκοπιά του αντικειμένου που εξετάζεται.
Ως συμπλήρωμα του προηγούμενου κεφαλαίου έρχεται το επόμενο, 5ο κεφάλαιο [σελ. 61 επ.], με αντικείμενο τη διεκδίκηση απαιτήσεων μέσω οικονομικών επιτροπών που έχουν συσταθεί νομοθετικά. Εδώ ο συγγραφέας επικεντρώνει την προσοχή του σε τρεις ενότητες: Την προσφυγή ενώπιον της πρωτοβάθμιας επιτροπής επίλυσης οικονομικών διαφορών του άρθρου 95 ν. 2725/1999, τις δυνατότητες είσπραξης μέσω εκτελεστού τίτλου στη βάση απόφασης της επιτροπής επίλυσης οικονομικών διαφορών, και τέλος, στο μέσο πίεσης της μη χορήγησης πιστοποιητικού συμμετοχής στο επικείμενο πρωτάθλημα.
Στο 6ο και τελευταίο κεφάλαιο [σελ. 75 επ.], ο συγγραφέας προσδιορίζει το νομικό καθεστώς των πειθαρχικών επιτροπών σε όλους τους αγώνες (εθνικούς / διεθνείς, πρωταθλήματος / κυπέλλου), καθώς και το status λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων.
Τέλος ο συγγραφέας προσφέρει σε παράρτημα τριάντα ένα υποδείγματα για όλα τα ζητήματα της πράξης του αντικειμένου: από ιδιωτικά συμφωνητικά και εξώδικα, μέχρι συμβάσεις χορηγίας και τηλεοπτικής διαχείρισης, αλλά και δικόγραφα ανακοπών και κατασχετηρίων. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα συμπίλημα νομολογίας αποφάσεων της ΕΠΟ και αδημοσίευτων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δικαστηρίων.
Μοιραστείτε το!

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ