Παναγιώτης Κερμανίδης.ο ""Γύψος"" - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Παναγιώτης Κερμανίδης.ο ""Γύψος""

Ένας από τους παίκτες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στον ανυπέρβλητο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70 και σε εκείνον του ’80 είναι ο Παναγιώτης Κερμανίδης. Το πλούσιο ταλέντο του οποίου έκανε τις εξέδρες να ξεσηκώνονται και να τον επευφημούν!

Όλη η γνώση και η εμπειρία που αποκόμισε από τη μακρά πορεία του στα γήπεδά μας σήμερα διοχετεύεται στα νέα παιδιά. Ο Παναγιώτης Κερμανίδης έχει δημιουργήσει τη δική του ακαδημία ποδοσφαίρου, που ονομάζεται Bebides 2000. Μέσω αυτής, χτίζει τους νεαρούς παίκτες, που με τη σειρά τους μαθαίνουν τα μυστικά της μπάλας από έναν, αν μη τι άλλο, κατάλληλο δάσκαλο!

Πολλά χρόνια πριν, νεαρός τότε κι αυτός, ο Παναγιώτης Κερμανίδης έφευγε με την οικογένειά του από την Πολωνία (όπου γεννήθηκε) μεταναστεύοντας στην Ουγγαρία. Στην τελευταία τον ανακάλυψαν ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και τον διεκδίκησαν. Άλλος τον κέρδισε τελικά, όμως! Αυτός ήταν ο ΠΑΟΚ, οι έξυπνοι χειρισμοί της διοίκησης του οποίου ήταν η αιτία που ο ταλαντούχος άσος ντύθηκε στα μελανόλευκα!

Από το 1973 ως το 1981 ο Κερμανίδης αγωνίστηκε στην Τούμπα. Είχε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ήταν ικανότατος στην κατοχή της μπάλας και στο να τη μεταβιβάζει, και έγινε βασικός στον μεγάλο ΠΑΟΚ που τότε χτιζόταν και θα απέδιδε εξαιρετικό ποδόσφαιρο στη συνέχεια. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλο επίτευγμα ήταν γι’ αυτόν να ξεκινά στη βασική ενδεκάδα εκείνης της ομάδας (κλέβοντας πολλές φορές την παράσταση!), δείτε ποιοι τότε έπαιζαν στο «Δικέφαλο»: Κούδας, Σαράφης, Τερζανίδης, Ασλανίδης, Ιωσηφίδης, Παρίδης… Ιερά τέρατα!!!

Με τις περίτεχνες και θεαματικές ενέργειές του ήταν χρησιμότατος. Παίζοντας ως μέσος, μεσοεπιθετικός, σέντερ φορ και ακραίος επιθετικός, σημείωσε 59 ομορφότατα (όσο και σημαντικά) τέρματα στους 233 αγώνες που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Στέφθηκε μαζί του κυπελλούχος Ελλάδας (1974) και πρωταθλητής (1976). Αυτοί ήταν οι μόνοι τίτλοι της ένδοξης καριέρας του… Ήταν γραφτό του να φύγει ηττημένος από δύο ακόμη τελικούς Κυπέλλου ως παίκτης του «Δικεφάλου» (1977-78).

Ο Κερμανίδης επίσης δημιούργησε έξοχη παράδοση στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των Θεσσαλονικέων, αφού σ’ αυτά η απόδοσή του ήταν υψηλή. Όπως με τη Μίλαν στο Σαν Σίρο και τη Μπαρτσελόνα στην Τούμπα, επί παραδείγματι. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο στην καριέρα του εξαίσιου άσου ήταν ότι δεν απασχόλησε τη δημοσιότητα με δηλώσεις του, δε δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα.

Στα 31 του, μετεγγράφηκε στο Μακεδονικό, και από εκεί πήγε στη Νάουσα, με τη φανέλα της οποίας, στα 36 του, αποχώρησε από τα γήπεδα. Αναμίχθηκε ξανά με τον ΠΑΟΚ ως διοικητικό στέλεχος, αλλά κατά κύριο λόγο ασχολήθηκε με την προπονητική μετά το τέλος της καριέρας του.

Και σήμερα, ο σπουδαίος Παναγιώτης Κερμανίδης συνεχίζει να προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο οικοδομώντας τους μελλοντικούς αστέρες των γηπέδων στην ακαδημία του!!!

Πηγή: www.balleto.gr

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ