ΠΑΣ Γιάννινα – Παναθηναϊκός: 0-0 | - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΣ Γιάννινα – Παναθηναϊκός: 0-0 |





ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός: 0-0 | Η άμυνα του Φάμπρι, οι – μετά το ματς- παρατηρήσεις του και ο… Ντε ΒιντσέντιΟι αρχικές διατάξεις των δύο κόουτς
Για άλλο ένα ματς ο ΠΑΟ δεν κατάφερε να αποδώσει τα… αναμενόμενα, μένοντας στο 0-0 με τον μαχητικό ΠΑΣ σε έναν αγωνιστικό χώρο που κανονικά δεν έπρεπε να διεξαχθεί ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Οι γηπεδούχοι διατήρησαν πρωτοβουλία κινήσεων κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού και ήταν αυτοί που κυνήγησαν τη νίκη μέχρι τέλους αναγκάζοντας τους φιλοξενούμενους σε σαφώς πιο παθητικό ρόλο, με τον Ντε Βιντσέντι να… “βγάζει μάτια” στο χωράφι των Ζωσιμάδων.
Ο Φάμπρι επέλεξε να διαφυλάξει το μηδέν στην άμυνα και επικέντρωσε την προσοχή των παικτών του στην ορθότητα της αμυντικής λειτουργία του ΠΑΟ. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχουν οι δηλώσεις στην συνέντευξη τύπου του νέου κόουτς του ΠΑΟ, αφού ο Ισπανός στάθηκε στη γενικότερη νοοτροπία των αποδυτηρίων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ομάδα οι ποδοσφαιριστές της. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα πλάνα των δύο προπονητών.

Το πλάνο Χριστόπουλου

Ο κόουτς του “Άγιαξ της ηπείρου” δεν ξέφυγε από τα πεπραγμένα. Δεν φοβήθηκε το όνομα του ΠΑΟ (γιατί να το κάνει άλλωστε), πίεσε τις μεσοαμυντικές γραμμές του τριφυλλιού και έδωσε στον πολύ δραστήριο Ντε Βιντσέντι ελεύθερο ρόλο, ανάμεσα στις γραμμές των πρασίνων. Επιπλέον το πλάνο του κόουτς των Ιωαννίνων περιελάμβανε:
  • Σχετικά περιορισμένες αναπτύξεις των ακραίων αμυντικών με σκοπό τον περιορισμό του –όποιου- επιθετικού πλάνου του Φάμπρι από τα άκρα
  • Αναμονή του αντιπάλου στο μισό γήπεδο
  • Συνεχείς αλληλοκαλύψεις στον άξονα κατά τη φάση της αμυντικής λειτουργίας
  • Μεγάλη κινητικότητα και ελευθερία κινήσεων στους τρεις παίκτες που κινήθηκαν πίσω από το σέντερ φορ
  • “Ντουμπλαρίσματα” των αμυντικών χαφ στους παίκτες που βρέθηκαν στην μεγάλη περιοχή του Φεγκρούς
Επιπλέον ο κόουτς των γηπεδούχων ζήτησε από τους παίκτες του να δείξουν αυξημένο πάθος και δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες. Αποτέλεσμα ήταν ο “τρακαρισμένος” Παναθηναϊκός να πατήσει ελάχιστα στην περιοχή του Φεγκρούς και ο Τοτσέ να τροφοδοτηθεί “με το σταγονόμετρο”.
Η στατιστική εικόνα του ματς αναδεικνύει την ανωτερότητα του ΠΑΣ
Η στατιστική εικόνα του ματς αναδεικνύει την ανωτερότητα του ΠΑΣ

Το πλάνο Φάμπρι

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα δήλωσε ξεκάθαρα πως είναι λάτρης του αμυντικού ποδόσφαιρού. Το τελευταίο φάνηκε με το παραπάνω στους “Ζωσιμάδες” αφού η τοποθέτηση δύο αμυντικών χαφ με μειωμένες επιθετικές πρωτοβουλίες ήταν το πλάνο που στήριξε το παιχνίδι του ο κόουτς του τριφυλλιού. Η τακτική που επέλεξε ο Φάμπρι στο 4-2-3-1 που κατέβασε στα Γιάννενα περιείχε:
  • Ελάχιστα “μέτρα” στους Βιτόλο και Σο με τον τελευταίο να έχει περισσότερες ελευθερίες
  • Συχνές επιστροφές των ακραίων μεσοεπιθετικών (Μαυρίας, Κουίνσι) με τον Γκανέζο να εμφανίζεται αρκετά… ασυνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα
  • Πλάνο ανάπτυξης από τα άκρα, με αργό τέμπο
Το παραπάνω δεν στέφθηκε ποτέ με επιτυχία, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να πλησιάσει την περιοχή του ”Άγιαξ” και οι ατομικές προσπάθειες της μεσοεπιθετικής γραμμής δεν βρήκαν ποτέ στηρίγματα αφού οι αποστάσεις των γραμμών στη φάση της ανάπτυξης ήταν αυξημένες.
Σχόλιο: Η απουσία παίκτη που θα αναλάβει το τέμπο στην ομάδα είναι παραπάνω από εμφανής και δυστυχώς ο Σισοκό δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Επιπλέον, η είσοδος του Ζέκα έδωσε τα τρεξίματα που έλειψαν από τον Κουίνσι με αποτέλεσμα η ομάδα να πάρει μερικά μέτρα στο γήπεδο.

Συμπέρασμα

Ο Γιάννης Χριστόπουλος πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος από την απόδοση της ομάδας του αλλά και άτυχος αφού αν κάποιος έπρεπε να πάρει τους 3 βαθμούς, αυτός ήταν σίγουρα ο ΠΑΣ. Η παρουσία του Ντε Βιντσέντι προσδίδει ποιότητα και βελτιώνει το passing game της ομάδας.
Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Φάμπρι, πρέπει οι παίκτες να παίζουν περισσότερο για την ομάδα και λιγότερο για τον εαυτό τους. Η κάκιστη ψυχολογία των παικτών φρενάρει ακόμη περισσότερο την ομάδα και ο Παναθηναϊκός καλείται να ανεβεί πλέον τον δικό του Γολγοθά. Η παρουσία του κόσμου στα επόμενα παιχνίδια της ομάδας κρίνεται αναγκαία…

apo ovelap.gr

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ