ατρόμητοσ-παο 1-2 - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ατρόμητοσ-παο 1-2

Ατρόμητος – Παναθηναϊκός: 1-2 | 4-3-3 vs 4-2-3-1

Οι αρχικές επιλογές των Αναστόπουλου και Φάμπρι
Οι αρχικές επιλογές των Αναστόπουλου και Φάμπρι
Η νίκη του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι συνοδεύτηκε με μια σαφώς βελτιωμένη εμφάνιση για τους πράσινους, την ώρα που το συγκρότημα του Νίκου Αναστόπουλου επιδόθηκε σε μια πιο “στείρα” εμφάνιση, προβληματίζοντας τους Περιστεριώτες. Η δήλωση αποχώρησης του κ. Σπανού από τον χώρο σαφώς και δημιουργεί ερωτηματικά αφού η παρουσία τέτοιων ανθρώπων στο ποδόσφαιρό μας κρίνεται “απαραίτητη για την επιβίωση του αθλήματος”. Στα αγωνιστικά ο “μουστάκιας” προσπάθησε να πάει το ματς πιο συντηρητικά στο πρώτο ημίχρονο με σκοπό να “τρέξει” τον ΠΑΟ στο τελευταίο μισάωρο, την ώρα που ο Φάμπρι –σκεπτόμενος με παρόμοιο τρόπο- ανέβασε τις γραμμές και την στενή διάταξη της ομάδας του στο 2ο 45λεπτο.

Το 4-3-3 του Αναστόπουλου

Ο κόουτς του Ατρόμητου επιδιώκει να μην κάνει μεγάλες τακτικές τομές στην –ήδη καλοδουλεμένη- ομάδα του και προσπαθεί να υπερκεράσει το ντεφορμάρισμα των “μπλε” με μικρές “τακτικές πινελιές”. Το 4-3-3 που κατέβασε ο Αναστό στο περιστέρι στόχευε σε αναπτύξεις από τα άκρα με συχνά ανεβάσματα των μπακ συνδυασμένα με συνεργασίες των εσωτερικών μέσων της ομάδας με τους δύο –θεωρητικούς- εξτρέμ (Εμπστάιν, Σουμπίνιο) Επιπλέον, ο Αναστόπουλος ζήτησε από τον Κούτσι να υποστηρίξει την κυκλοφορία του Ατρόμητου και να τραβά την πράσινη άμυνα ψηλά.
Με τον Ιγκλέσιας σε ρόλο κυματοθραύστη επεδίωξε (ειδικότερα στο πρώτο ημίχρονο) να κρατήσει τα αμυντικά  χαφ των πρασίνων μακριά από την εστία του Ιτάνζ, με σκοπό να ανοίξει την στενή διάταξη του ΠΑΟ από τα άκρα με τις προαναφερθείσες συνεργασίες. Η ατυχία του Γιαννούλη όμως και ο τραυματισμός του Ιγκλέσιας έθεσαν τέλος σε όποιο πλάνο του “μουστάκια” για ανατροπή.
Σχόλιο: Χαρακτηριστικό του πλάνου του Ατρόμητου είναι η κινητικότητα που επέδειξε ο Δημούτσος, κινούμενος πολύ συχνά ως “επιπλέον παίκτης” στη δεξιά πλευρά της ομάδας.

Το 4-2-3-1 του Φάμπρι

Ο κόουτς του Παναθηναϊκού δεν αποχωρίζεται τις διατάξεις με δύο αμυντικά χαφ. Στο Περιστέρι δεν άλλαξε τις συνήθειές του και τοποθέτησε τον Βιτόλο δίπλα στον Σο. Οι Καζιγιάμα, Ζέκα και Σισοκό είχαν αρκετές συνεργασίες με τον Τοτσέ που έπαιξε πολύ με “πλάτη”. Χαρακτηριστικό του 4-2-3-1 του Φάμπρι είναι η στενή διάταξη της ομάδας και οι ελάχιστες μεταφορές των τριών παικτών του άξονα προς την πλάγια γραμμή. Σκοπός του παραπάνω είναι η διατήρηση των θέσεων των παικτών και η συμπαγής συμπεριφορά των ζωνών κατά τη φάση της άμυνας.
Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, η διάταξη και η τακτική συμπεριφορά των παικτών ανάδειξαν το πλάνο του κόουτς και το pressing στη μεσαία γραμμή απέδωσε καρπούς. Βασικότατο “εργαλείο” στο παραπάνω –για άλλη μια αγωνιστική- ο Κάρλος Ζέκα. Ο Πορτογάλος με ατέλειωτα χιλιόμετρα, πρέσαρε 3 παίκτες του Ατρόμητου και κατόρθωσε να ανοίξει το σκορ και τον δρόμο της ομάδας του προς το τρίποντο.

Η “πληθωρική” εμφάνιση του Ζέκα αποτυπώνεται και στη στατιστική του. Πηγή: Galanis Sports Data
Η “πληθωρική” εμφάνιση του Ζέκα αποτυπώνεται και στη στατιστική του. Πηγή: Galanis Sports Data
Σχόλιο: Το ελαφρώς πιο επιθετικό πλάνο του Φάμπρι στην επανάληψη βρήκε πρόσφορο έδαφος στον τραυματισμό του Ιγκλέσιας. Την χρονική στιγμή που κάποιος θα περίμενε ότι οι γηπεδούχοι θα πίεζαν τους πρασίνους, ήρθε η απώλεια του στυλοβάτη της ανασταλτικής λειτουργίας του Ατρόμητου, που άνοιξε τις γραμμές της ομάδας και έδωσε χώρο στους Βιτόλο και Σο να έρθουν πιο κοντά με τους εξτρέμ του ΠΑΟ.

Συμπέρασμα

Ο Αναστό μέτρησε καλά τον Παναθηναϊκό και πήγε την ομάδα του με υπομονή να περιμένει το ατομικό λάθος που θα του έδινε το γκολ. Η πιο επιθετικογενής προσέγγιση του 2ου ημιχρόνου  κόστισε στον “μουστάκια” με την ατυχία του Γιαννούλη. Η διαχείριση της ήττας δείχνει την εμπιστοσύνη του κόουτς στους παίκτες και την ομάδα του.
Ο Φάμπρι πήρε το πρώτο τρίποντο για τον Παναθηναϊκό μετά από σχεδόν δύο μήνες. Η κοινή ποδοσφαιρική λογική λέει πως η ανάκαμψη της ψυχολογίας και το κίνητρο της πεντάδας θα φέρουν ακόμα καλύτερες εμφανίσεις για την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν κινείται στο φάσμα της λογικής… Η παρουσία του κόσμου στο ΟΑΚΑ κρίνεται απαραίτητη και η διχόνοια μπορεί να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι.
//
//

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ