ARIS-AEK 1-1 - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ARIS-AEK 1-1

Άρης – ΑΕΚ: 1-1 | Ο Λίνεν μπλόκαρε το πλάνο του Αλκαράθ

Οι διατάξεις των δύο ομάδων
Οι διατάξεις των δύο ομάδων
Παρότι ο Κάκος φρόντισε να κλέψει την παράσταση, η αναμέτρηση των κιτρινόμαυρων Βορρά και Νότου επεφύλασσε χρήσιμα τακτικά συμπεράσματα. Σε ένα παιχνίδι που «φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη», ο Λίνεν πέτυχε τον σκοπό του κλέβοντας τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας. Αντίθετα, ο Αλκαράθ εκτέθηκε για ακόμα μία φορά από τις επιλογές του αποδεικνύοντας ότι είναι λάτρης της «εμμονής» και όχι της αγωνιστικής βελτίωσης. Η εμμονή του να προσαρμόζει το σύστημα στους παίκτες και όχι τους παίκτες στο σύστημα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ομάδα και ξεγυμνώνει το (ούτως ή άλλως) περιορισμένο ποιοτικό υπόβαθρο του roster.

Ο Λίνεν κέρδισε στη σκακιέρα των προπονητών

Ο προπονητής της Ένωσης γνώριζε εξ’ αρχής ότι ενδεχόμενη ήττα θα ισοδυναμούσε με ηχηρό χαστούκι στη μάχη της παραμονής. Φρόντισε, επομένως, να «παίξει για την ισοπαλία» παρατάσσοντας ένα αμυντικογενές αγωνιστικό σύνολο με πρωταρχικό στόχο τη διαφύλαξη της συνοχής μεταξύ των μεσοαμυντικών γραμμών.
Παρά το γεγονός ότι το σύστημα που επέλεξε (4-4-2 σε ρόμβο) παραπέμπει θεωρητικά σε επιθετικό ποδόσφαιρο, εντούτοις ο Λίνεν «κλείδωσε» την ανάπτυξη των γηπεδούχων καθώς:
  • έδωσε εντολή στα «φτερά του ρόμβου» (μέσα αριστερά και μέσα δεξιά) να προβαίνουν σε περιορισμένες προωθήσεις, δίνοντας έμφαση κυρίως στα ανασταλτικά τους καθήκοντα
  • ζήτησε από τον Μητρόπουλο να «καθαρίζει» με κάθε τρόπο τις επικίνδυνες φάσεις και να προσφέρει βοήθειες στους άπειρους κεντρικούς αμυντικούς
  • δεν επέτρεψε στα ακραία μπακ να προωθούνται συχνά για να μη δημιουργηθούν κενοί χώροι στα μετόπισθεν.
Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι ο Αγκάνθο αντιμετωπίστηκε με προσαρμοσμένο man-to-man στο χώρο από τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή που βρισκόταν στο πεδίο δράσης του. Τέλος, ο ταχύς Γιαννιώτας εγκλωβίστηκε από τη «στενή άμυνα» χωρίς τη μπάλα με αποτέλεσμα να γίνει αποδέκτης τροφοδοτήσεων ελάχιστες φορές.
Το επιθετικό πλάνο του Γερμανού είχε ως κύριο εκφραστή τον επιτελικό χαφ Γκερέιρο, ο οποίος θα έπρεπε θεωρητικά να τροφοδοτεί «με τη μία» τους προωθημένους επιθετικούς ώστε να εκμεταλλευτούν το αργό αμυντικό δίδυμο του Άρη. Ωστόσο, η κακή εμφάνιση του έμπειρου μέσου δεν επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να απειλήσουν την εστία του Βελλίδη.
Τα στατιστικά του αγώνα από το superleaguegreece.net
Τα στατιστικά του αγώνα από το superleaguegreece.net

Η εμμονή του Αλκαράθ

Ο Ισπανός ξεκίνησε για ακόμα ένα παιχνίδι με σύστημα 4-4-2 σε ευθεία, παρά το γεγονός ότι οι απουσίες δεν προοιώνιζαν την επιτυχημένη εφαρμογή του. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γηπεδούχοι έχασαν τη μάχη του κέντρου καθώς υπήρχε αριθμητική υπεραριθμία υπέρ της Ένωσης και δεν κατάφεραν να επιτεθούν ορθολογικά. Είναι σαφές ότι οι Παπαστεριανός-Οικονομόπουλος δε διαθέτουν τα απαιτούμενα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και την ποδοσφαιρική ωριμότητα ώστε να ανταπεξέλθουν σε σύνθετο ρόλο απέναντι σε περισσότερους αντιπάλους. Αναγκάζονται, επομένως, να περιοριστούν στα ανασταλτικά τους καθήκοντα διότι δεν έχουν την ποιότητα ώστε να «ανεβάσουν» την ομάδα, να «πάρουν μέτρα», να τροφοδοτήσουν κάθετα τους συμπαίκτες τους και να «πατήσουν» την αντίπαλη περιοχή.
Μοιραία, λοιπόν, οι κεντρικοί αμυντικοί αναγκάστηκαν να προωθήσουν τη μπάλα με «βαθιές μπαλιές» καθιστώντας εύκολο το έργο των αντίπαλων ανασταλτικών. Κατ’ αυτό τον τρόπο, απομονώθηκαν τα «επιθετικά ατού» του Άρη και δημιουργήθηκαν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των μεσοεπιθετικών γραμμών.
Απορία προκαλεί, ακόμα, η επιλογή του Κοέλιο σε θέση δεξιού μπακ με δεδομένο ότι:
  • δε γνωρίζει τα μυστικά της θέσης και δεν ξέρει να αμύνεται σωστά «στη γραμμή» απέναντι σε ταχείς αντιπάλους
  • δε διαθέτει την απαραίτητη ταχύτητα και ποιότητα με τη μπάλα στα πόδια, ώστε να προωθείται και να συνδυάζεται με το εξτρέμ της πλευράς του
  • δε φημίζεται για τις ευθύβολες σέντρες του και την ακρίβεια στις διαγώνιες μεταβιβάσεις.
Ως αποτέλεσμα, ο Άρης είχε σημαντικό πρόβλημα στη δεξιά πλευρά καθώς οι Γιαννιώτας / Καραγιάννης αντιμετώπιζαν μονίμως καταστάσεις 2vs1 και δεν έλαβαν τις βοήθειες που έπρεπε να τους προσφέρει το ακραίο μπακ. Εξ΄ αιτίας των επιλογών του προπονητή, το επιθετικό πλάνο των γηπεδούχων κατέστη μονοδιάστατο και απολύτως προβλέψιμο.
Σχόλιο: Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Αλκαράθ τροποποίησε το σύστημα σε 4-3-3 και 4-5-1 αλλάζοντας πλευρά τα εξτρέμ. Οι εσωτερικές αλλαγές, όμως, δεν επέφεραν θετικό αποτέλεσμα καθώς οι ποδοσφαιριστές δε διαθέτουν τακτική παιδεία για να τις αφομοιώσουν γρήγορα.

Συμπέρασμα

Το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε από μία στημένη φάση και ένα αντικανονικό γκολ στο 96ο λεπτό. Δηλαδή, δεν ήταν απόρροια οργανωμένων επιθετικών ενεργειών που σχεδιάστηκαν από τους προπονητές. Είναι σαφές ότι οι δύο ομάδες αλληλοεξουδετερώθηκαν σε αγωνιστικό επίπεδο, με τον Λίνεν να κρίνεται «νικητής» διότι πέτυχε το σκοπό του. Η ΑΕΚ μοιάζει να ανακτά σταδιακά τη χαμένη αυτοπεποίθησή της και ευελπιστεί σε αγωνιστική ανάταση, μέσω της μεθοδικότητας του έμπειρου Γερμανού προπονητή της ο οποίος διαθέτει παραστάσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αντίθετα, ο Άρης προβλημάτισε για ακόμα ένα παιχνίδι διότι δεν κατάφερε να παρουσιάσει την πολυπόθητη αγωνιστική βελτίωση. Το ανορθόδοξο για τα δεδομένα του roster σχήμα που επιλέγει ο Αλκαράθ «κόβει την ομάδα στα δύο» και προσφέρει ήρεμες αμυντικές στιγμές ακόμα και σε ομάδες με την ποιότητα της ΑΕΚ. Κρίνεται, επομένως, επιβεβλημένη η αλλαγή της αγωνιστικής τακτικής και της εν γένει διοικητικής στρατηγικής προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο. Η έλλειψη ρεαλισμού προκαλεί τραύματα που δύσκολα επουλώνονται…

 http://www.overlap.gr/aris-aek-1-1-

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ