BIBLIO 2 - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

BIBLIO 2








Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου, Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Bibliocosmos
Είχα υποσχεθεί σε μια προηγούμενη παρουσίαση, όταν είχα γράψει για το βιβλίο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, ότι θα επανερχόμουν στο θέμα του ποδοσφαίρου.Το βιβλίο/λεύκωμα του Γιώργου Μελετίου ‘Κυπριακό ποδόσφαιρο 1900-1960’ είναι κάτι που περιμέναμε να γίνει εδώ και καιρό.  Πρόκειται για ένα καταπληκτικό λεύκωμα, πλούσιο σε φωτογραφίες και πληροφορίες για τα ινδάλματα του ποδοσφαίρου μιας διαφορετικής εποχής.
Οι ποδοσφαιρόφιλοι σίγουρα θα θέλουν να το έχουν στην βιβλιοθήκη τους αφού το βιβλίο μας παρουσιάζει το ποδόσφαιρο του τόπου μας μέσα από 6 δεκαετίες: από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα γήπεδα/χωράφια μέχρι το πιό ‘επαγγελματικό’ ποδόσφαιρο του 1960. Αναφέρονται μεγάλες μορφές του ποδοσφαίρου της τότε εποχής, που ίσως να ήταν και αδικημένοι, αφού εάν έπαιζαν σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα ίσως να είχαν διακριθεί. Ορισμένοι σκαλιώτες θα βρείτε τους συγγενείς σας που έπαιζαν τότε ποδόσφαιρο. Προσωπικά βρήκα φωτογραφίες του παππού μου και των θείων μου που έπαιζαν τις δεκαετίες του 1930 και του 1940 στον Πεζοπορικό. Αλλά και να μην ξέρετε κάποιο, πραγματικά αξίζει να το έχετε σαν φωτογραφικό λεύκωμα.
Το βιβλίο προσφέρει κι ένα ρομαντισμό της τότε εποχής. Μια από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες παρουσιάζει ένα ψηλό δέντρο ακριβώς δίπλα από τον εξωτερικό τοίχο του ΓΣΖ (του παλιού ΓΣΖ) το οποίο είναι γεμάτο με άτομα. Ο κορμός και κάθε κλαδί του δέντρουφιλοξενεί άτομα που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν δωρεάν τον αγώνα. Μια πραγματικά υπέροχη φωτογραφία.
Το βιβλίο πιθανώς να σας προσφέρει ένα ‘ποδοσφαιρικό πολιτισμό’ και ρομαντισμό μιας πιο αθώας και αγνής εποχής.  Ίσως…  Όμως, μην εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι ακόμα και τότε υπήρχαν παράπονα κατά της διετησίας. Ακόμα και τότε υπήρχαν επεισόδια οπαδών. Ακόμα και τότε υπήρχε ένταση μεταξύ των παικτών. Χαρακτηριστική είναι μια φωτογραφία με εκατοντάδες σπασμένα ποδήλατα, από συμπλοκές των οπαδών.  Δυστιχώς ορισμένα πράγματα απλά δεν αλλάζουν ποτέ και δυστιχώς, πλέον, γίνονται και χειρότερα όπως βλέπουμε εβδομαδιαία στα γήπεδα.
Παρουσιάζονται επίσης σημαντικά γεγονότα που είχαν συμβεί όταν για παράδειγμα ο σπουδαίος Φέρενς Πούσχας είχε έρθει, μετά από πρόσκληση του Πεζοπορικού, στην Κύπρο για ένα φιλικό μάτς το οποίο προσέλκησε κόσμο από όλες τις πόλεις για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο αυτό ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται.
Στην παρουσίαση που έγινε πριν λίγους μήνες, την παρουσίαση προλόγησε ο κ. Ουράνιος Ιωαννίδης. Ευχήθηκε στον Γιώργο Μελετίου να γράψει και την υπόλοιπη ιστορία του Κυπριακου ποδοσφαίρου. Κοιτάζοντας την παρούσα έκδοση, το εύχομαι κι εγώ ολόψυχα να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ