ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΣ GBA ΣΤΟ FACEBOOK - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΣ GBA ΣΤΟ FACEBOOK

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης «ανακρίθηκε» από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, από φιλάθλους ενώ δέχθηκε ερώτηση από τον πολύ καλό του φίλο, Λάζαρο Παπαδόπουλο μέσω του λογαριασμού της Greek Basketball Academy στο facebook (www.facebook.com/GBAcademy.gr). 
Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει και τα επόμενα χρόνια στους πράσινους, ξεκαθάρισε πως το κεφάλαιο «Εθνική ομάδα» έχει κλείσει γι’ αυτόν ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα πολλά θέματα, απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν. 
Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του ενός εκ των τεσσάρων ιδρυτών της GBA.
Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να κάνετε «κλικ» στη σελίδα της GBA στο Facebook. Σας ευχαριστούμε όλους για την πολύ μεγάλη σας συμμετοχή!   

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε. ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-Είσαι άνθρωπος συγκρατημένος, χαμηλών τόνων όμως σε είδαμε μετά το τέλος του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζεις έξαλλα την κατάκτηση του μαζί με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ήταν μια απάντηση σε όλους αυτούς που σε αμφισβήτησαν τις τελευταίες βδομάδες, λέγοντας πως τελειώνουν τα ψωμιά σου; Πανηγύρισες με τον κ. Γιαννακόπουλο γιατί με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεις τη μεγάλη προσπάθεια και την τεράστια οικονομική θυσία που κάνει το για το χτίσιμο μιας ομάδας που θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί;
«Ήταν ο πρώτος τίτλος της χρονιάς. Υπήρχε πίεση και άγχος γιατί χάσαμε δυο φορές φέτος στο πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό.  Θέλαμε πολύ να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Πανηγύρισα έξαλλα γιατί έτσι μου βγήκε εκείνη τη στιγμή. Ήταν κάτι το αυθόρμητο. Πανηγύρισα μαζί με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο γιατί βάζει πολλά λεφτά στην ομάδα σε καιρούς δύσκολους για όλους και ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας ανήκει σ’ αυτόν. Το χαρήκαμε όλοι κι εγώ κι αυτός και τα υπόλοιπα παιδιά.
Όσο για το αν τελείωσαν τα ψωμιά μου, δεν έχω να πω κάτι γι’ αυτό. Ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει. Εγώ αυτό που θέλω είναι να βελτιώνεται η ομάδα κι εγώ από την πλευρά μου να την βοηθάω όσο περισσότερο μπορώ».  

- Πολλοί από το «σινάφι» μας λένε πως δεν επιστρέφεις στην Εθνική ομάδα γιατί δεν μπορείς να κρατήσεις δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και γιατί διαπιστώνεις πως  λόγω σωματοδομής και λόγω κόπωσης θα πρέπει πλέον να προσέξεις τον εαυτό σου για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στον δύσκολο ρόλο του ηγέτη του Παναθηναϊκού. Τι ισχύει τελικά;
«Έχω πει ότι το κεφάλαιο «Εθνική ομάδα» έχει τελειώσει για μένα. Δεν μπορώ να αγωνίζομαι και το χειμώνα και το καλοκαίρι. Δεν θέλω να αναφερθώ ξανά σε αυτό το θέμα. Το έχω κάνει πολλές φορές. Αυτοί που ανακινούν αυτό το θέμα κάνουν κακό όχι μόνο σε μένα αλλά και στα παιδιά που παίζουν κάθε καλοκαίρι και κάνουν μεγάλη προσπάθεια. Θα πρέπει όλοι να ασχολούνται μ’ αυτούς και όχι με τους απόντες γιατί η αυτή η ομάδα έχει χαρίσει σε όλους πολύ μεγάλες χαρές». 

- Ποιον θεωρείς πιο χαρισματικό από τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκες;
«Ο πιο χαρισματικός προπονητής κατά τη δική μου άποψη αλλά και κατά γενική ομολογία είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς»

- Περιέγραψε μας τη σχέση σου με τον Αργύρη Πεδουλάκη και ποια θεωρείς τα δυνατά του σημεία ως προπονητή;
«Η σχέση μου με τον κόουτς είναι όπως κάθε σχέση παίκτη-προπονητή. Ανέλαβε την ομάδα σε ένα δύσκολο σημείο και προσπαθούμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τον Παναθηναϊκό στο υψηλότερο επίπεδο. Όσο για το ποια είναι τα δυνατά του σημεία, δεν είμαι προπονητής και δεν μπορώ να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση».  

- Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου συμπαίκτης;
«Δεν έχω κάποιον αγαπημένο συμπαίκτη. Δόξα τω Θεώ είχα την τιμή να συνεργαστώ και να παίξω στην ίδια ομάδα με πολύ μεγάλους παίκτες που ήταν και εξαιρετικοί χαρακτήρες. Αυτό είναι που έχει σημασία και νιώθω τυχερός που συνεργάστηκα με παίκτες υψηλού επιπέδου».  

- Ποια είναι η γνώμη σου για τον προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη;     
«Με τον κ. Γιαννάκη συνεργάστηκα αρκετά χρόνια στην Εθνική ομάδα και φέραμε πολλές επιτυχίες. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής που έχει δώσει πολλές χαρές στον κόσμο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια ως παίκτης και προπονητής το φανερώνει αυτό. Δεν χρειάζεται να πω κάτι εγώ για τη διαδρομή του. Η πορεία του δείχνει ποιος είναι».
Πάρις Καλημερίδης, ΕΤ-3

-Έχεις πάρει την απόφαση να μην ξαναπαίξεις στην Εθνική ομάδα. Δεν υπήρξε κάποια στιγμή στο μεσοδιάστημα που να έπιασες τον εαυτό σου να το ξανασκέφτεται. Αν ναι, πότε;
«Όχι, δεν υπήρξε καμία στιγμή»

-Ποιο είναι το ελάχιστο που θα έβαζε θετικό πρόσημο στην εφετινή χρόνια του Παναθηναϊκού; Μόνο το Κύπελλο είναι αρκετό;
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση γιατί είναι σε εξέλιξη η χρονιά. Είναι θετικό που κατακτήσαμε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς και θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι στα καινούργια δεδομένα που έχει αυτή η σεζόν για την ομάδα. Είμαστε μέσα σε όλους τους στόχους. Στο πρωτάθλημα έχουμε μείνει λίγο πίσω αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη. Στην Ευρωλίγκα θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προκριθούμε στην επόμενη φάση». 
Λεωνίδας Μενεγακης, ΕΡΤ

-Πώς είναι για έναν αθλητή αυτό το μεταβατικό στάδιο της αλλαγής προπονητή (σ.σ. έλευση Αργύρη Πεδουλάκη), έχοντας για οκτώ χρόνια τον ίδιο τεχνικό (σ.σ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς); Είναι κάτι που επηρεάζει;
«Σαφώς είναι κάτι που επηρεάζει γιατί έχεις μάθει να συνεργάζεσαι για οκτώ χρόνια με έναν προπονητή που δουλεύει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Στην ομάδα μείναμε εγώ και ο Κώστας (σ.σ. Τσαρτσαρής) και σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό για όλους καθώς ήρθαν στην ομάδα αρκετοί νέοι παίκτες. Κοινός στόχος όμως όλων, παικτών και προπονητών είναι να προσαρμοστούμε απόλυτα σ’ αυτή τη νέα κατάσταση και να κρατήσουμε την ομάδα σε καλό αγωνιστικό επίπεδο». 
Τάκης Ευσταθίου ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΟΣ», www.basketnews.gr

- Ποιος θεωρείς ότι ήταν ο λόγος που καθυστέρησες να αναδειχθείς όταν έπαιζες στις ομάδες μικρότερων ηλικιών;
Ο λόγος είναι απλός. Σωματικά και μπασκετικά δεν ήμουν έτοιμος να παίξω στο επίπεδο που απαιτούνταν».

-Τι κάνει τον Ομπράντοβιτς ξεχωριστό; Οι  προπονητικές του γνώσεις ή ο χαρακτήρας του;
«Και τα δυο».

-Τι θα μπορούσε να σε κάνει να φύγεις από τον Παναθηναϊκό;
«Δεν το σκέφτομαι αυτό το πράγμα. Εγώ θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό».
Γιάννης Ντεντόπουλος, ΕΡΤ, «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»

-Γιατί ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει τόσα πολλά «σκαμπανεβάσματα» στην απόδοσή του;
«Γιατί είναι μια ομάδα που έχει κάνει πολλές αλλαγές πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Είχε αρκετούς τραυματισμούς και είναι λογικό να μην παρουσιάζεται όπως θα θέλαμε. Η ομάδα πάντως δείχνει να συνέρχεται και να παίζει καλύτερα όσο περνά ο χρόνος».
Νίκος Βαγγέλης,  www.basketworld.gr

-Αγωνιζόσουν υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπραντοβιτς για οκτώ χρόνια. Επίσης, από την περσινή ομάδα του Παναθηναϊκού, μόνο εσύ και ο Κώστας Τσαρτσαρής παραμείνατε και φέτος στο «τριφύλλι». Αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα...  προσαρμογής στις απαιτήσεις και τα «θέλω» του Αργύρη Πεδουλάκη;
«Σίγουρα όταν γίνεται μια αλλαγή και έρχεται ένας νέος προπονητής αντιμετωπίζεις πρόβλημα… προσαρμογής. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει να βάλει κάποια νέα πράγματα απ’ αυτά που γνώριζες και θεωρούσες δεδομένα. Είναι θέμα προσαρμογής στα καινούργια πράγματα που ζητάει. Προσπαθούμε όλοι να αφομοιώσουμε τη φιλοσοφία και τον τρόπο δουλειάς του προπονητή».  

-Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες και ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που αντιμετώπισες όλα αυτά τα χρόνια; «Έπαιξα με πολλούς σπουδαίους συμπαίκτες. Επίσης ήταν αρκετοί και οι δύσκολοι αντίπαλοι. Δεν μπορώ να αναφέρω κάποιον».

-Ξεχωρίζεις κάποιον τίτλο που κατέκτησες;
Όχι, ο κάθε τίτλος είναι ξεχωριστός διότι έρχεται μετά από μεγάλη πίεση και προσπάθεια. Όλοι οι τίτλοι σε κάνουν να νιώσεις περήφανος όπως για παράδειγμα αυτοί που κατακτήσαμε με την Εθνική ομάδα αλλά και με τον Παναθηναϊκό. Σου δίνουν ένα αίσθημα χαράς και ικανοποίησης και δικαίωσης των κόπων και των προσπαθειών σου. Αισθάνεσαι περήφανος που τα κατάφερες και όταν πετυχαίνεις να τους κατακτήσεις αισθάνεσαι απελευθερωμένος και νιώθεις πραγματικά πολύ όμορφα». 
Χρήστος Μιχαηλίδης, www.superbasket.gr

-Yπάρχει περίπτωση να κλείσεις την καριέρα σου σε άλλη ομάδα πλην του Παναθηναϊκού.
«Εγώ από την μεριά μου θέλω να κλείσω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό και ήθελα πολύ να συμβεί αυτό».
Nίκη Μπάκουλη, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «SPORTDAY», www.eurohoops.net

-Ποια είναι η καλύτερη ομάδα που είχε ο Παναθηναϊκός;
«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Όλες οι ομάδες στις οποίες αγωνίστηκα από την ημέρα που ήρθα στον Παναθηναϊκό ήταν πολύ δυνατές και φτιάχτηκαν για να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν τίτλους. Νιώθω τυχερός που ήμουν μέλος τους και γεύτηκα τη χαρά της κατάκτησης τόσων τίτλων». 

-Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος σου απ' όλους τους συμπαίκτες με τους οποίους έπαιξες μαζί τόσα χρόνια και ποιος σου λείπει περισσότερο;
«Όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές δυνατές φιλίες που κρατούν ακόμη. Αισθάνομαι τυχερός γιατί έκανα αρκετούς φίλους σε όλες τις ομάδες που έπαιξα».
Βασίλης Παπανδρέου, www.gazzetta.gr

-Δημήτρη, μόλις έληξε ο τελικός του κυπέλλου, αγκάλιασες αμέσως τον πρόεδρο της ομάδας, κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο. ήταν μια επιβράβευση και για εκείνον στο δικό του ξεκίνημα που κάνει φέτος;
«Σίγουρα όταν ένας άνθρωπος έχει αναλάβει για πρώτη χρονιά μια ομάδα και την στηρίζει οικονομικά για να τη διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο είναι επιβράβευση και γι’ αυτόν. Χάρη σ’ αυτόν είμαστε εμείς εκεί».
Μαρίνος Πρίντεζης, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «SPORTDAY»

-Το ευρωπαϊκό τρόπαιο στη Βαρκελώνη το 2011 και το Κύπελλο Ελλάδος το 2013 είναι τα τρόπαια που έδειξες να πανηγυρίζεις περισσότερο από όλους τους τίτλους που έχεις κατακτήσει με τον Παναθηναϊκό. Κατά σύμπτωση και στις δύο περιπτώσεις αμφισβητήθηκε η κυριαρχία σου. Γι’ αυτό το πήρες προσωπικά, γι’ αυτό ξεπέρασες τον εαυτό σου; Και για αυτό σου βγήκε αυτή η έκρηξη στους πανηγυρισμούς στο τέλος;
Όχι σε καμία περίπτωση. Δεν θεωρώ πως αμφισβητήθηκε η κυριαρχία μου γιατί το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα. Παίζουν πέντε εναντίον πέντε, υπάρχουν άλλοι επτά στον πάγκο και τρεις-τέσσερις προπονητές. Δεν συμφωνώ μ’ αυτόν τον τρόπο σκέψης. Εγώ δεν σκέφτομαι έτσι».
Κώστας Σωτηρίου,  ΕΡΤ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΒΗΜΑ»

-Δεδομένων των συντριπτικών αλλαγών που έλαβαν χώρα στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι, σου πέρασε από το μυαλό η σκέψη της αποχώρησής σου από την ομάδα (;) ή αντιμετώπισες την όλη κατάσταση ως μια καινούργια πρόκληση;
«Προβληματιζόμουν με την κατάσταση, με τις αποχωρήσεις παικτών και προπονητών. Ήθελα να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά δεν είχα στο μυαλό μου να φύγω. Υπήρξε μόνο κάποιος προβληματισμός με όσα συνέβησαν το καλοκαίρι. Τώρα είμαστε εδώ πέρα, συμμετέχουμε σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια και προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο».

-Είναι αδιαμφισβήτητη η προσφορά σου στην Εθνική ομάδα, πήρες όμως μια απόφαση για την οποία δέχθηκες έντονη κριτική. Κυρίως γιατί παίκτες όπως οι Νοβίτσκι, Γκασόλ, Καλντερόν, Ρούντι Φερνάντεζ, Ναβάρο (και άλλοι) με τους ίδιους ή και περισσότερους αγώνες στη διάρκεια μιας σεζόν, συνέχισαν να αγωνίζονται στις Εθνικές ομάδες των χωρών τους. Μετάνιωσες γι' αυτή την απόφασή σου;
«Όχι, δεν μετάνιωσα καθόλου. Ήταν μια συνειδητή απόφαση»
Βασίλης Βλαχόπουλος, «LIBERO 107,4»


-Περίμενες ερχόμενος στον Παναθηναϊκό πως θα αποτελούσες σύμβολο για την ομάδα και τον κόσμο της, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη;
«Δεν θεωρώ ότι αποτελώ σύμβολο για τον κόσμο. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είναι κάτι ξεχωριστό για την ομάδα. Ήταν ο μοναδικός που έπαιξε τόσα χρόνια, προσέφερε πολλά, κατέκτησε τίτλους. Είμαι χαρούμενος που ήμασταν συμπαίκτες τα προηγούμενα χρόνια. Με τη στήριξη της διοίκησης, εμείς και οι προπονητές, προσπαθούμε τώρα να δίνουμε το 100% για να έρθουν κι άλλες επιτυχίες. Είμαι χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Έζησα απίστευτες στιγμές  και νιώθω τυχερός και χαρούμενος που παίζω σ’ αυτή την ομάδα».   

-Θεωρείς ότι έκανες λάθος που σταμάτησες από την Εθνική ομάδα σε ηλικία που θα μπορούσες να συνεχίσεις να προσφέρεις τα ίδια αλλά και περισσότερα;
«Όχι, δεν θεωρώ πως έκανα λάθος. Ό,τι είχα να προσφέρω στην Εθνική το προσέφερα».
Γιάννης Πάλλας, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ», www.basketnet.gr

-Τι είναι πιο δύσκολο: Να βάζεις το τρίποντο της νίκης ή να δίνεις συνέντευξη;
«Να βάζεις το τρίποντο της νίκης».

-Αν έπρεπε να πεις σε έναν μόνο άνθρωπο «ευχαριστώ» για την πορεία σου στο μπάσκετ, ποιος θα ήταν αυτός;
«Δεν μπορώ να πω ευχαριστώ μόνο σε έναν αλλά σε αρκετούς ανθρώπους».
Διαμαντίδης ή Γκάλης;
«Ο Νίκος Γκάλης ήταν, είναι και θα είναι ένας και μοναδικός. Μαζί και οι άλλοι παίκτες που είχαμε την τύχη να τους παρακολουθούμε και μας έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθούμε με το μπάσκετ».
Νίκος Συρίγος, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ», www.basketnet.gr

-Πιστεύεις ότι αν ο Ηρακλής του 2000 (με σένα, τον Χατζηβρέττα, τον Παπαδόπουλο, τον Σχορτσανίτη, τους λοιπούς Έλληνες και την προσθήκη κάποιων ξένων) έμενε «αναλλοίωτος» για 3-4 χρόνια θα μπορούσε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα;
«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να πετύχουμε κάτι τέτοιο».
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
-Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είχε προτείνει κάποτε ως λύση την αποχώρηση των ομάδων από το γήπεδο σε περίπτωση επεισοδίων. Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας ως απάντηση για τη βία στα γήπεδα και αν ναι, γιατί δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη; «Το θέμα αυτό σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση. Τα έχουμε πει 100.000 φορές. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να εξετάζουμε μέτρα τύπου να φύγουμε οι παίκτες από το γήπεδο. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει πράξη.  Θα πρέπει όλοι οι φορείς που ασχολούνται με το μπάσκετ να κάνουν αυτό που πρέπει για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας ώστε να παίζονται σε αθλητικά πλαίσια τα ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και όχι μόνο». 
Αντώνης Γκάτζιος, www.basketplus.gr

-Θα μπορούσε να παίζει ο φετινός (και πάντα γνωστός για τις ικανότητές του) Λάζαρος Παπαδόπουλος στον φετινό Παναθηναϊκό, όπου είχατε πάρει τον Άρμστρονγκ και τον έδιωξε η ομάδα κακήν κακώς;
«Ρωτήστε τον Λάζαρο».
Κώστας Χαλβατσιώτης ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ», ALPHA

-Δημήτρη συγχαρητήρια για έναν ακόμη τίτλο και για την σπουδαία εμφάνιση σου. Όλοι λένε και οι περισσότεροι καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί ομάδα με τα 12/14 της να είναι νέοι παίκτες και με νέο προπονητικό τιμ. Για εσένα προσωπικά -και προφανώς τον Κώστα Τσαρτσαρή που είστε οι μόνοι που παραμείνατε- πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή στην νέα κατάσταση. Όσο να'ναι αλλιώς είχατε μάθει τόσα χρόνια κι αλλιώς πρέπει να είναι τώρα. Ήταν οι πρώτοι μήνες δύσκολοι μόνο για τους νέους ή και για εσάς είχαν δυσκολίες; «Όταν δημιουργείται μια νέα ομάδα, είναι δύσκολο για όλους μας, εμάς που μείναμε στην ομάδα, τους προπονητές, τους παίκτες που ήρθαν. Οι πρώτοι μήνες είναι πιο δύσκολοι γιατί πρέπει να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Μαθαίνει ο ένας το παιχνίδι του άλλου, αρχίζεις να συνηθίζεις κάποια πράγματα και να εμπεδώνεις αυτά που θέλει ο προπονητής πιο γρήγορα».

- Ο Παναθηναϊκός βγάζει τον τελευταίο καιρό να νιώθει ένα αίσθημα αδικίας. Νιώθεις πως του έχει γίνει πόλεμος κι αν ναι πως τον εισπράττεις αυτόν τον πόλεμο και πως τον περιγράφεις;
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
«Προσωπικά δεν νιώθω κανένα αίσθημα αδικίας ούτε εισπράττω κάποιον πόλεμο εναντίον του Παναθηναϊκού. Αυτό που κοιτάω και με απασχολεί είναι να βελτιώνεται η ομάδα και να κάνει βήματα μπροστά. Να προσπαθήσουμε όλοι να δίνουμε το 100% μέσα στο γήπεδο και να παίζουμε καλό μπάσκετ».

- Επειδή είσαι άνθρωπος χαμηλών τόνων, δίχως έντονες αντιδράσεις οι ελάχιστες σου σχολιάζονται. Όπως συνέβη με την αγκαλιά με τον Ομπράντοβιτς στον τελικό της Βαρκελώνης. Σε αυτόν τον τελικό έγινε αντικείμενο συζήτησης η αφιέρωση σου στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Τι σε έκανε να του αφιερώσεις το κύπελλο;
«Κι εγώ άνθρωπος είμαι! Δεν είμαι σίγουρα άτομο των ακραίων αντιδράσεων όμως κάποιες στιγμές ξεσπάς. Χάρηκα γιατί κατακτήσαμε έναν τίτλο και το πανηγύρισα με έναν άνθρωπο που είναι πρόεδρος της ομάδας και κάνει ότι μπορεί για να την βοηθήσει. Πιστεύω πω ς δεν είναι κακό ούτε περίεργο».

- Είναι βέβαιο ότι οι μεγάλοι παίκτες, όπως εσύ, φτάνετε πολύ ψηλά γιατί δεν βλέπετε το άθλημα σας ως επάγγελμα, δεν κοιτάτε μόνο τα συμβόλαια σας αλλά αγαπάτε το άθλημα. Προσωπικά πιστεύω ότι σ' αυτό είσαι από τα πλέον πιστά παραδείγματα και για αυτό εκτιμώ ότι η αποχή σου από την Εθνική δεν έχει κάνει με τη κόπωση αλλά με το γεγονός ότι κάτι σε χάλασε. Θα το αποκαλύψεις κάποτε σε όλους εμάς που θα θέλαμε να σε βλέπουμε με τη φανέλα της Εθνικής;
«Όχι, δεν με χάλασε τίποτα. Ίσα –ίσα που στην Εθνική ομάδα πέρασα πολύ ωραίες και μεγάλες στιγμές. Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό κι αν δεν υπήρχε αυτό δεν θα φτάναμε σε αυτές τις μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις. Στον αθλητισμό βέβαια υπάρχουν και οι αποτυχίες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συνέβη κάτι στην ομάδα».
Σωτήρης Βετάκης, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»

- Αν ερχόταν ο Ομπράντοβιτς το καλοκαίρι και σου ζητούσε να τον ακολουθήσεις στην καινούρια του ομάδα, θα πήγαινες;
«Δεν θέλω να φύγω από τον Παναθηναϊκό. Επιθυμία μου είναι να μείνω εδώ».
Δημήτρης Χρυσάνθης, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», www.basketnews.gr

-Δημήτρη, εγώ στην θέση σου θα έλεγα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να σταματήσει να βρίζει τον Σπανούλη. Αυτό περίμενα από τον κορυφαίο γκαρντ της Ευρώπης. Εσύ όμως δεν το έκανες. Γιατί; Κάνω λάθος;
«Την ώρα του παιχνιδιού δεν βλέπω τι γίνεται εκτός γηπέδου. Η δουλειά μου είναι να ασχολούμαι με όσα συμβαίνουν εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου».
Περικλής Στέλλας, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «GOAL NEWS»

-Σκέφτηκες ποτέ όταν ξεκινούσες να παίζεις μπάσκετ ότι θα έφταναν στο σημείο να σε συγκρίνουν με τον Γκάλη. Θα ήθελες να παίξεις εναντίον του;
«Δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα έφτανα στο σημείο να αγωνίζομαι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη με συμπαίκτες αθλητές τόσο μεγάλης εμβέλειας. Ούτε πως θα έχω τη δυνατότητα και την ευκαιρία να είμαι μέλος μιας Εθνικής ομάδας που θα κατακτούσε τίτλους, γνωρίζοντας όλα αυτά τα χρόνια και παίζοντας μαζί με παίκτες και προπονητές με τρομερή εμπειρία. Νιώθω ευλογημένος που έχω ζήσει αυτές τις στιγμές και τις ζω ακόμα. Θεωρώ μεγάλη ιεροσυλία και «βλακεία»  να συγκριθώ με έναν άνθρωπο που για μας είναι κάτι ιερό. Ο Γκάλης μαζί με τον Γιαννάκη, τον οποίο είχα προπονητή,  τον Φασούλα, τον Χριστοδούλου και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας του 1987 ήταν αυτοί που ώθησαν χιλιάδες παιδιά να ασχοληθούν από το μπάσκετ». 

-Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά το μπάσκετ;
«Δεν ξέρω, δεν μπορώ να τον φανταστώ αυτή τη στιγμή γιατί είμαι εν ενεργεία. Κάνω αυτό που αγαπώ και είμαι πολύ χαρούμενος. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή θα δούμε». 

-Μήπως είπες νωρίς το "αντίο" στην Εθνική Ομάδα;
«Όχι». 

-Ποιος είναι ο δυσκολότερος επιθετικός που σκέφτηκες ότι αποκλείεται να τον σταματήσω;
«Το είπα και πριν πως είναι πολλοί οι παίκτες που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Δεν μπαίνεις ωστόσο στη λογική να τον σταματήσεις επειδή έχεις αναλάβει το μαρκάρισμα του. Και στην άμυνα και στην επίθεση χρειάζεται ομαδική προσπάθεια για να πετύχεις αυτό που θέλεις». 

-Το σουτ εναντίον της Γαλλίας, ο ημιτελικός με τις ΗΠΑ, ή κάποιο από τα τέσσερα τρόπαια της Ευρωλίγκας που κατέκτησες θεωρείς την καλύτερη στιγμή της καριέρας σου (μέχρι τώρα);
«Την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου με την Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας».
Γιάννης Φιλέρης, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ», www.sport24.gr

-Τι θυμάσαι από την παρουσία σου τον πρώτο χρόνο στη Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή;
«Τον φίλο μου τον Μπάμπη, το «Γυροδικείο» και όλη την παρέα εκεί. Ο πρώτος χρόνος στον Ηρακλή θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη μου γιατί γνώρισα πολύ καλούς φίλους με τους οποίους έχω άριστη σχέση μέχρι σήμερα όπως ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και ο Νίκος Χατζηβρέττας. Και σίγουρα ήταν μια τεράστια αλλαγή και σπουδαία εμπειρία το ότι πήγα από μια ομάδα Γ’ Εθνικής (σ.σ. Καστοριά) σε μια ομάδα Α1».  
Γιάννης Δέλκος, ΕΤ-3

-Σου έχει περάσει από το μυαλό με όλα τα επεισόδια που έχεις ζήσει στα ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού να πεις ότι δεν παίζεις και να φύγεις από το γήπεδο;
«Σίγουρα μου έχει περάσει από το μυαλό αλλά από το να σου περάσει μέχρι να το κάνεις η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι τόσο εύκολο και απλό από το να το λες μέχρι να το κάνεις».  

-Στο ίδιο πλαίσιο έχεις σκεφτεί ποτέ να παίξεις εκτός Ελλάδας για τον συγκεκριμένο λόγο;
«Όχι».

-Πώς φαντάζεται ο Δημήτρης Διαμαντίδης τον εαυτό του μετά από 15-20 χρόνια; Εντός ή εκτός μπάσκετ; Αν είναι εντός με ποια ιδιότητα;
«Δεν ξέρω πως θα είμαι σε 15 χρόνια. Αυτό που θέλω είναι να είμαι καλά στην υγεία μου». 
Γιώργος Συρίδης, ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ  "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

-Ευχήθηκες πρόσφατα να συνεχίσεις την καριέρα σου στον Παναθηναϊκό. Το καλοκαίρι όμως είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις ένα σοβαρό δίλημμα, αν ο Ομπράντοβιτς αναλάβει π.χ. την Αρμάνι ή τη Ρεάλ και σου προτείνει να τον ακολουθήσεις με ένα συμβόλαιο ανάλογο ή μεγαλύτερο του φετινού σου. Σε μια τέτοια περίπτωση ποιο κριτήριο θα υπερισχύσει για σένα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα της κρίσης μοιάζει δύσκολο ο Παναθηναϊκός να σου ξαναπροτείνει τις ίδιες αποδοχές;
«Το έχω πει 100 φορές πως θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό!»
Δημήτρης Μπουμπουγιατζής, ΕΤ3

-Είναι για σένα ο Στεφάν Λάσμε ο νέος Μάικ Μπατίστ; Σε ότι αφορά τη συνεργασία που επιφέρει και την αποτελεσματικότητα που αυτή εμφανίζει στο παρκέ;
«Οι δυο παίκτες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο κάθε παίκτης έχει τα δικά του στοιχεία και χαρακτηριστικά. Σίγουρα ο Στεφάν είναι πολύ καλός παίκτης, μας βοηθάει και βοηθάει και μένα με τον τρόπο που αγωνίζεται».
Γιάννης Νάτου, ΕΡΤ

-Ποια ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έχεις πάρει στην ζωή σου, είτε επαγγελματικά είτε σε προσωπικό επίπεδο;
«Μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει κάποια απόφαση τόσο πολύ μεγάλη που να εξαρτάται κάτι μεγάλο. Έχω πάρει αποφάσεις αλλά δεν θεωρώ πως ήταν τόσο κρίσιμες και σημαντικές».
Θόδωρος Φελάνης, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «GOAL NEWS»

-Μετά τα όσα έγιναν στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και όσα δήλωσες πριν το παιχνίδι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου νιώθεις «δικαιωμένος» ή πικραμένος; 
«Καταρχήν σ’ αυτή τη συνέντευξη τύπου είπα και άλλα πράγματα αλλά για το θέμα των επεισοδίων και των φαινομένων βίας ειπώθηκαν για μια ακόμη φορά τα ίδια πράγματα και δεν έχει δοθεί κάποια λύση για να σταματήσουν. Δεν αισθάνομαι «δικαιωμένος» γι’ αυτό που είπα πως κάποιοι έρχονται στο γήπεδο μόνο για να πετάξουν πέτρες. Πικρία υπάρχει για όσα έγιναν αλλά το άσχημο είναι πως τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση. Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να γίνει κάτι για να σταματήσει αυτή η κατάσταση».
Θόδωρος Χατζηπαντελής, ΕΤ-3

-Από την στιγμή που ανακοίνωσες την αποχώρησή σου από την Εθνική ομάδα, σου έχει περάσει από το μυαλό η σκέψη ότι θες να βάλεις ξανά την φανέλα, πως σου λείπει η αίσθηση να αγωνίζεσαι για αυτή την ομάδα; Ο λόγος που ρωτάω είναι ότι πολύς κόσμος έχει στενοχωρηθεί ή αντιτεθεί με την απόφασή σου το 2010 και είναι σημαντικό να μοιραστείς τις σκέψεις σου για αυτό το ζήτημα. Όσοι κρίνουν, να γνωρίζουν τουλάχιστον, πως νιώθει ο ίδιος ο Δημήτρης Διαμαντίδης.
«Δεν θα την βάλω ξανά. Έζησα πολύ ωραίες και μεγάλες στιγμές με την Εθνική ομάδα αλλά ήταν μια συνειδητή απόφαση, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει. Κάποιος μπορεί να στεναχωρεθεί, άλλος να το επικρίνει. Είναι σεβαστό αυτό αλλά έχω πάρει την απόφαση μου».
Νίκος Βαρλάς, www.eurohoops.net

Σε πρόσφατη συνέντευξη του Ζόραν Σάβιτς στο sentragoal.gr, είπε ότι δεν ήθελες να το κουνήσεις ρούπι από τον Παναθηναϊκό, αν και εκείνος σου είχε ασκήσει μεγάλη πίεση να πας στη Μπαρτσελόνα την εποχή που ήταν τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας. Το ερχόμενο καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό σου και θέλω να σε ρωτήσω τα εξής: Σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο και θα ανανεώσεις το συμβόλαιό σου με τον Παναθηναϊκό αφού δεν θέλεις να το κουνήσεις ρούπι από την ομάδα; Το οικονομικό θα παίξει το μεγαλύτερο ρόλο στην παραμονή σου; Τι θα μπορούσε να σε ωθήσει στην έξοδο;
«Δεν θέλω να φύγω από τον Παναθηναϊκό. Θέλω να μείνω εδώ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι άλλο».
Γιώργος Κούβαρης ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΟΣ», www.sentragoal.gr

-Πολλοί λένε ότι θέλατε περισσότερο εσείς αυτό το τρόπαιο από τον Ολυμπιακό. Ισχύει επειδή είστε μια νέα ομάδα και αισθανόσασταν -όχι εσύ αλλά σαν ομάδα-κάτι ανάλογο σαν νέα ομάδα; Ό,τι θέλατε να δώσετε και απαντήσεις όπως λέμε;
«Δεν θέλαμε να δώσουμε καμία απάντηση. Χάσαμε δυο παιχνίδια από τον Ολυμπιακό. Είδαμε τα λάθη μας, τα αναλύσαμε, δουλέψαμε πάρα πολύ και παρουσιαστήκαμε πολύ συγκεντρωμένοι και πειθαρχημένοι στον τελικό Κυπέλλου. Πιστεύω πω ς δίκαια καταφέραμε και κερδίσαμε. Δεν έχουμε στο μυαλό μας να δώσουμε απαντήσεις. Ξέρουμε τι ομάδα έχουμε και προσπαθούμε από κει και πέτρα να είμαστε καλοί και αν αξίζουμε να κερδίζουμε τα παιχνίδια». 
Σωτήρης Γεωργίου, ΕΡΑ ΣΠΟΡ

-Πού μπορεί να φτάσει ο φετινός Παναθηναϊκός σε Ευρώπη και Ελλάδα;
«Στην Ελλάδα έχουμε χάσει έδαφος σε ότι αφορά την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Θα πρέπει να δούμε σε ποια θέση θα τερματίσουμε. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Στην Ευρωλίγκα, ο στόχος είναι να πάρουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Τα πράγματα είναι δύσκολα και στο τέλος θα δούμε τι έχουμε πετύχει».  

-Έχεις μιλήσει με τον Αντρέα Τρινκιέρι; Και τι του είπες όταν σου ζήτησε να επιστρέψεις στην Εθνική;
«Όχι, δεν έχω μιλήσει μαζί του».
Δαμιανός Παπαχατζής, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ALL STAR BASKET», www.pamesports.gr

-Τον Μάιο κλείνεις τα 33. Έχεις ορίσει ημερομηνία λήξης στην καριέρα σου. Κι αν όχι, βλέπεις να αργεί ή να πλησιάζει η συγκεκριμένη μέρα;
«Πάνω κάτω ξέρεις μέχρι που σου λέει το σώμα σου ότι μπορεί να φτάσεις και να αντέξεις. Προσπαθώ να συντηρώ το σώμα μου για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις. Πλέον όμως πιο πολύ θα μας παίρνει προς το κάτω παρά προς τα πάνω». 
Χρήστος Ρομπόλης, www.sport-fm.gr

-Έχεις κατακτήσει τα πάντα από τίτλους, τι είναι αυτό που σε κρατάει παθιασμένο για νέους στόχους και μέχρι πότε θα παραμείνεις ενεργός στο μπασκετ;
«Αγωνίζομαι σε μια ομάδα που μου δίνει τη δυνατότητα να κατακτώ τίτλους. Από μόνο του αυτό είναι ένα μεγάλο δέλεαρ. Δεν ξέρω μέχρι πότε θα αγωνίζομαι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι υγιής».

-Υπάρχει περίπτωση να σε πείσει ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός να επιστρέψεις στην Εθνική Ελλάδος ή θα παραμείνεις στην αρχική σου απόφαση;
Την απόφαση μου την έχω πάρει και δεν χρειάζεται να μπούμε σε μια τέτοια λογική που δεν κάνει καλό στην Εθνική ομάδα».

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ