προταση θέατρο:Τα αόρατα γηρατειά του Βαλεντίνο Μπομπιάνι - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

προταση θέατρο:Τα αόρατα γηρατειά του Βαλεντίνο Μπομπιάνι
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα αόρατα γηρατειά
του Βαλεντίνο Μπομπιάνι

με τη Μάγια Λυμπεροπούλου


Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 21.00
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πότε ξεκινούν τα γηρατειά;
Πως λειτουργούν μυαλό και συνείδηση αφού γεράσουμε;
Πως αντιμετωπίζει η ανθρώπινη φύση το επερχόμενο τέλος;

Ο συγγραφέας Βαλεντίνο Μπομπιάνι μέσα από την εμπειρία του δίνει τις δικές του απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Ίσως σκληρές, αλλά πέρα για πέρα αληθινές. Τα γηρατειά, είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολεί πάντα, καθώς όλοι θέλουμε να φτάσουμε σε εκείνη την ηλικία, χωρίς όμως την κατάρρευση που την ακολουθεί.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας έχει την τιμή να φιλοξενεί στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου, τη σπουδαία ηθοποιό και σκηνοθέτη Μάγια Λυμπεροπούλου.

Για μία και μοναδική βραδιά, η μεγάλη αυτή καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τη συλλογή κειμένων του Βαλεντίνο Μπομπιάνι Τα αόρατα γηρατειά, σε μετάφραση Παναγιώτη Τσιαμούρα. τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 21.00.

Μια ξεχωριστή στιγμή για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και το κοινό της Καβάλας, καθώς η Μάγια Λυμπεροπούλου θα βρεθεί για πρώτη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου.


Τα Αόρατα Γηρατειά
του Βαλεντίνο Μπομπιάνι
με τη Μάγια Λυμπεροπούλου

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στις 9 το βράδυ

Γενική είσοδος - 5 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔHMOTIKO ΠEPIΦEPEIAKO ΘEATPO KABAΛAΣ
                                        ΦΙΛΙΠΠΟΥ 4, Τ.Κ.654 03–ΤΗΛ. 2510/220876-7, FAX 220878 e-mail: thkavala@otenet.gr

«ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΟΣ, ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΟΡΑΤΟΣ : σε μια αίθουσα αναμονής, όλοι στη σειρά, μπαίνει μια κοπέλα ψάχνοντας κάποιον. Κοιτάζει τριγύρω και όταν φτάνει σ’ εσένα σε προσπερνά λες και είσαι κολονάκι στην εθνική οδό. Τότε ξεκινούν τα γηρατειά. (...)
Όταν κάποιος σταματά να εργάζεται, η ζωή του κλυδωνίζεται : ο χρόνος χάνει το αντίβαρο, το στήριγμα, τον αντίπαλο και το όριο. (...)
Άμα περάσεις τα ογδόντα σου λένε : «Μια χαρά κρατιέσαι, φαίνεσαι νέος». Λόγια γλυκά για όποιον τα λέει, αλλά για εκείνον που τα ακούει ανοίγουν τη δίνη του χρόνου όπου βυθίζεται σαν να έπεσε σε κινούμενη άμμο. Τα γηρατειά προχωρούν στο σκοτάδι, με το αθόρυβο βήμα των συμπτωμάτων, εκπαιδευμένων ομάδων καταστροφής που βάζουν μπρος την απρόσμενη, απρόσδεκτη και αυξανόμενη ομοιότητα με τους ξένους. Με μια σουβλιά στα νεφρά ή με την εξασθένηση της ακοής, ακόμη και ο εχθρός γίνεται συγγενής. Ο χώρος και τα πράγματα αμβλύνονται : τα γηρατειά μοιάζουν με τους τσιγγάνους, ζουν με τις ελεημοσύνες. (...)
Το φθινόπωρο, όταν τα λουλούδια γέρνουν το κεφάλι τους, τα κόβω (και ασφαλώς δεν είμαι ο μόνος που το κάνω) και στη συνέχεια τα βάζω κλεφτά στις τσέπες, για να κρύψω την απρέπεια του επικείμενου τέλους.»

Στοχασμοί για τα γηρατειά από έναν μεγάλο Ιταλό εκδότη.
Valentino BompianiΓια περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Προπώληση εισιτηρίων από την Παρασκευή 8 Μαρτίου καθημερινά 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).


ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα

Ο Valentino Bompiani (1898 – 1992) υπήρξε εκδότης, ζωγράφος και γλύπτης. Το 1929 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο που φέρει το όνομά του και τον οποίο διηύθυνε έως το 1972. Το σημαντικότερο εκδοτικό του εγχείρημα ήταν το Λεξικό Μπομπιάνι, το οποίο περιλάμβανε έργα και προσωπικότητες από όλες τις εποχές και όλες τις λογοτεχνίες. Για την εκδοτική του δραστηριότητα έγραψε τρία βιβλία με τις αναμνήσεις του : Vita private (Ιδιωτική ζωή, 1971), Dialoghi a distanza (Εξ’ αποστάσεως διάλογοι, 1986), II mestiere delleditore (Το επάγγελμα του εκδότη, 1988).
Υπήρξε επίσης πολύ δραστήριος στον θεατρικό χώρο. Έκανε το ντεμπούτο του ως δραματουργός το 1931, με το έργο Lamante virtuosa (Ο βιρτουόζος εραστής), ενώ από το 1953 έως το 1971 διηύθυνε τη θεατρική επιθεώρηση Sipario. Τα θεατρικά του έργα κυκλοφορούν σε μια συγκεντρωτική έκδοση των εκδόσεων Cappelli, που περιλαμβάνει τρεις ερωτικές κωμωδίες, τρεις μη ερωτικές κωμωδίες και τρεις κωμωδίες παρεξηγήσεων.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ