ΒΙΒΛΙΟ των καθηγητών κ.κ. Γιάννη Ζαϊμάκη και Νίκου Κοταρίδη «Ποδόσφαιρο και κοινότητες οπαδών». - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΒΙΒΛΙΟ των καθηγητών κ.κ. Γιάννη Ζαϊμάκη και Νίκου Κοταρίδη «Ποδόσφαιρο και κοινότητες οπαδών».

. Στο βιβλίου αυτό παρουσιάζεται ο μικρόκοσμος του ποδοσφαίρου που συμπυκνώνει με το δικό του τρόπο κοινωνικές αντιθέσεις και αντιφάσεις.
Σήμερα το ποδόσφαιρο συνιστά σημαντική δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου, συμπυκνώνει σύνθετες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές λειτουργίες και συγκροτεί έναν ιδιαίτερο χώρο νοήματος, ταυτότητας και συλλογικής δράσης. Ο «βασιλιάς των σπορ» αποτελεί το πιο δημοφιλές άθλημα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και ένα σύνθετο κοινωνικό χώρο.
Ο μικρόκοσμος του ποδοσφαίρου συμπυκνώνει με το δικό του τρόπο κοινωνικές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Λειτουργεί από την μια πλευρά ως καταφύγιο έκφρασης πάθους, έντασης, συναισθηματικής διέγερσης και κοινοτικής δράσης και από την άλλη ως ένα πεδίο που φιλτράρει και ενσωματώνει κοινωνικές εντάσεις και αντιπαλότητες που σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν στον κοινωνικό ρατσισμό, τη ξενοφοβία, την ομοφοβία και τον εθνικισμό.
Στο βιβλίο γεφυρώνονται κριτικές αναγνώσεις και αφηγήσεις για την πολιτική οικονομία του ποδοσφαίρου, τα οπαδικά κινήματα, τις αντιπαλότητες και τις πολιτικές της ταυτότητας των οπαδών στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Στα κείμενα του βιβλίου διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί στην Ευρώπη (Gary Armstrong, Richard Giulianotti, JohnWilliams, Nicolas Hourcade, Αναστασία Τσουκαλα) και Έλληνες μελετητές ((Άλκης Αντωνιάδης, Στράτος Γεωργούλας, Δημήτρης Δρένος, Γιάννης Ζαϊμάκης, Νίκος Κοταρίδης, Παντελής Κυπριανός, Γιώργος Νικολακάκης, Μιχάλης Νικολακάκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Νίκος Σιδέρης, Θοδωρής Σπύρος, Βαγγέλης Τζούκας, Μαρία Τσιμπογιάννη, Θανάσης Τσούμας και Μανόλης Χουμεριανός) Γιάννης Ζαϊμάκης, Νίκος Κοταρίδης, Παντελής Κυπριανός, Γιώργος Νικολακάκης, Μανόλης Χουμεριανός, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Θοδωρής Σπύρος, Βαγγέλης Τζούκας κ.α.)  παρουσιάζουν σύγχρονες προσεγγίσεις για τις λαϊκές κουλτούρες και τους πολιτισμούς της καθημερινότητας των οπαδικών κόσμων,  υπερβαίνοντας προκαταλήψεις του παρελθόντος σχετικά με τη «σοβαρότητα» της επιστημονικής ενασχόλησης με τα λαϊκά αθλήματα.
Για τις νέες σχολές σκέψης η μαζικότητα του ποδοσφαίρου, η διασύνδεσή του με την κοινωνία του θεάματος και την αγορά, τα συμβολικά και αξιακά συστήματα και οι τελετουργίες που το συνοδεύουν το καθιστούν προνομιακό χώρο κοινωνικής έρευνας.
Τη Δευτέρα 1/4 η παρουσίαση του βιβλίου «Ποδόσφαιρο και κοινότητες οπαδών»
Οι εκδόσεις Πλέθρον και το βιβλιοπωλείο Αναλόγιο διοργανώνουν εκδήλωση –παρουσίαση του βιβλίου, στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, τη Δευτέρα 1 Απριλίου και ώρα 19:00.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασίλης Καρδάσης, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Νικολακάκης, Πρόεδρος Τμήματος Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου,  Κρήτης Δημήτρης Πολυχρονάκης, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου  Κρήτης και ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Κώστας Βασιλάκης, ο οποίος θα συντονίσει και τη συζήτηση.
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Δημήτρη Παπαδόπουλου και Λευτέρη Πουπάκη και εκπροσώπων οργανωμένων οπαδών. Στην εκδήλωση θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό από ελληνικά γήπεδα στη διάρκεια του 20ού αιώνα.
 



ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ