ΟΦΗ-ΠΑΟΚ: 1-1 | Τα συμπεράσματα μίας… αναμενόμενης γκέλας - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΟΦΗ-ΠΑΟΚ: 1-1 | Τα συμπεράσματα μίας… αναμενόμενης γκέλας


Οι διατάξεις του ΟΦΗ (4-2-3-1) και ΠΑΟΚ (4-2-3-1)
Οι διατάξεις του ΟΦΗ (4-2-3-1) και ΠΑΟΚ (4-2-3-1)
ΟΦΗ και ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1 στην Κρήτη σε μία αναμέτρηση που για πολλούς είχε χαρακτηρισθεί ως «τεστ τίτλου» για τον δικέφαλο, αφού μόνο αν μπορείς να περάσεις από έδρες όπως ο ΟΦΗ μπορείς να συγκαταλέγεσαι, ρεαλιστικά, στους διεκδικητές του πρωταθλήματος. Ο δικέφαλος απέτυχε στο τεστ της Κρήτης επιδεικνύοντας για ακόμα ένα παιχνίδι τα γνωστά του αγωνστικά προβλήματα επιτρέποντας την ασφαλέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων για το φετινό του αγωνιστικό προφίλ.
ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 1-1
Μπορεί ο ΠΑΟΚ να αντιμετωπίσει την αντίπαλη επιθετικότητα;
Για άλλο ένα παιχνίδι ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι έχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας των αντιπάλων. Ο ΟΦΗ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, έδωσε γρήγορο ρυθμό και πίεσε την πρώτη πάσα του δικεφάλου με τους Περογαμβράκη, Κουτσιανικούλη και Παπάζογλου να πιέζουν τους αμυτνικούς του ΠΑΟΚ και τον Ζε Εντουάρντο να κυνηγά τον Τζιόλη σε κάθε επαφή με την μπάλα. Η πίεση του ΟΦΗ αποσυντόνισε τον ΠΑΟΚ που δεν μπορούσε να διατηρήσει την μπάλα στην κατοχή του, υπέπεσε σε αβίαστα λάθη και δεν παρουσίασε καμία συνοχή στις γραμμές του. Η επιθετικότητα του ΟΦΗ δημιούργησε ρήγματα και αποδιοργάνωση της αμυντικής γραμμής του ΠΑΟΚ – το γκολ του Περογαμβράκη ήρθε ως φυσικό αποτέλεσμα των παραπάνω.
Ο ΠΑΟΚ σε set παιχνίδι
Μετά το 1-0 ο ΟΦΗ, ως ένα σημείο αδικαιολόγητα, οπισθοχώρησε, έδωσε χώρο στον ΠΑΟΚ, παρουσίασε παίκτες πίσω από την μπάλα και προσπάθησε να επιδοθεί σε αντεπιθέσεις με μακρινές μπαλιές είτε στους χώρους που λειτουργούσαν οι Κούτσια και Περογαμβράκης, είτε στον Παπάζογλου. Ο ΠΑΟΚ βρήκε χώρο, χρόνο και τρόπο να επιδοθεί στο αγαπημένο του set παιχνίδι με πολλούς παίκτες στις αγωνιστικές γραμμές του αντιπάλου, κατοχή της μπάλας, πίεση ψηλά και προωθήσεις των πλάγιων μπακ. Η απουσία του Λούκας, η τοποθέτηση του Βούκιτς σε ρόλο «10» (πολύ πιο μακρικά από την περιοχή) και η κακή μέρα των Στοχ, Λάζαρ, Κίτσιου δεν έδωσαν στον ΠΑΟΚ την απαραίτητη δυναμική παρά τα παραπάνω τακτικά δεδομένα. Εν τέλει, το γκολ αλλά και οι ευκαιρίες προήλθαν από τα στημένα που κέρδισε η ομάδα λόγω της γενικότερης πίεσης που άσκησε.
Σχόλιο: Σαφώς ένα credit αξίζει και ο Στέφενς για τις (και) πάλι αρκετά επιτυχημένες αλλαγές του σε ένα παιχνίδι που ομολογουμένως κι ο ίδιος φάνηκε να παρουσιάζει μία ομάδα που δεν είχε συνοχή, σαφές πλάνο και θέληση για την νίκη.
Τα «ασπρόμαυρα» συμπεράσματα
  • Ο Βούκιτς λόγω έλλειψης ταχύτητας και φυσικής κατάστασης δεν μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο την θέση «10» για μεγάλο χρονικό διάστημα και σίγουρα όχι σε παιχνίδια υψηλού tempo. Ο Σέρβος είναι τεχνίτης και έχει καλή πάσα αλλά ενεργεί πολύ πιο ουσιαστικά μέσα στο κουτι. Ιδανικός για 4-4-2 ή ως «10″ με ομάδες που παίζουν πολύ παθητικό ποδόσφαιρο.
  • Ο Σαλπιγγίδης δεν μπορεί να παίξει στα δεξιά. – τουλάχιστον όχι σε παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ καλέιται να κερδίσει, να επιτεθεί. Οι λόγοι είναι γνωστοί – και σε αυτούς προστίθεται και η έλλειψη εκρηκτικότητας που σιγά, σιγά αρχίζει να κάνει την εμφάνιση της στον ολίγο πλεον ηλικιωμένο Σάλπι.
  • Ο Λάζαρ είναι το βαρόμετρο του ΠΑΟΚ. Η κακή του χθεσινή εμφάνιση έκοψε την ομάδα στην μέση. Ίσως ο Νίνης μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι.
  • Ο Στοχ είναι παίκτης πολύ μεγάλη κλάσης αλλά διαθέτει αρκετά μονοδιάστατο ρεπερτόριο. Ελλείψει άλλων απειλών οι αντίπλαοι μπορούν με ευκολία να προσαρμόζουν την άμυνα τους στον Σλοβάκο σταρ. Είναι το 3ο συνεχόμενο ματς που ο Στόχ αντιμετωπίζει συνδυασμένη άμυνα από τον αντίπαλο προπονητή και δεν έχει καλή απόδοση.
  • Ο Βίτορ είναι η πιο value for money μεταγραφή του φετινού ΠΑΟΚ.
  • Η ομάδα έχει εξαιρετικά στημένα.
  • Ο Νέτσιντ (ίσως κι ο Νίνης) είναι ο μοναδικός παίκτης που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τις αγωνιστικές ισορροπίες στον δικέφαλο αν βρει ρυθμό. Οι υπόλοιποι, πάνω κάτω, έχουν δείξει τις δεξιότητες και ταλέντα τους – σαφώς όχι στον υπέρτατο βαθμό.
  • Ο Στέφενς έχει πολύ επιτυχημένο ποσοστό αλλαγών στην διάρκεια των αγώνων
  • Ο Στέφενς πρέπει να διαχειρισθεί πιο σωστά το ρόστερ της ομάδας που παίρνει πάρα πολλές κίτρινες κάρτες (24 σε 6 αγώνες). ΚατσικάςΓκαρσίαΣκόνδρας, Ολίσε και Γεωργιάδης πρέπει να μπουν πιο ενεργά στην ομάδα ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο αγωνιστικό βάθος στην ομάδα.
Συμπέρασμα
Ο ΟΦΗ διαθέτει μία δουλεμένη ομάδα και είναι θέμα χρόνο να πάρει νίκες. Ο Δερμιτζάκης σέβεται τις αρχές του ποδοσφαίρου και εκμεταλλύεται σε μεγάλο βαθμό τα ατομικά χαρακτηριστικά των ποιοτικών παικτών του. Η έλευση Μακουκούλα, η επιστροφή Παπάζογλου, ο ρυθμός που βρίσκει ο Ζε Εντουάρντο και η παρουσία του άτυχου Ζορό δείχνουν ότι οι Κρητικοί έχουν πολύ μέλλον στο πρωτάθλημα παρά την κακή αρχή τους.
Από την άλλη ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να προβληματίζει με τον Στέφενς να μην έχει βρει αντίδοτο για την μετριότατη ομαδική ανασταλτική λειτουργία και τα «blackout»στην έναρξη των αγώνων. Ο δικέφαλος θέλει κι άλλες ποιοτικές ενισχύσεις ώστε να θεωρείται de facto φαβορί σε έδρες όπως το Γεντι Κουλέ. Μέχρι τότε οι οπαδοί της ομάδας θα πρέπει να περιμένουν την εμφάνιση αυτοματισμών που θα έρθουν μέσα από την δουλειά σε βάθος χρόνου – δουλειά που θα μπορέσει να υποσκελίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι μέτροι αμυτνικοί και ο πολύ αργός άξονας της ομάδας.http://www.overlap.gr/ofi-paok-1-1-ta-simperasmata-mias-anamenomenis-gkelas/

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ