εκδήλωση 49 ΔΗΜΗΤΡΙΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

εκδήλωση 49 ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Μια περιπλάνηση στα πολλά και διαφορετικά είδη της τέχνης φιλοδοξούν να αποτελέσουν τα 49α Δημήτρια, το καθιερωμένο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Την από... θαλάσσης παρουσίαση του προγράμματος, σε ένα από τα καραβάκια που ξεκινούν από τον Λευκό Πύργο και κάνουν μικρή βόλτα στον Θερμαϊκό, επέλεξαν φέτος οι διοργανωτές, ως μια κίνηση ανάδειξης του υγρού στοιχείου της πόλης, το οποίο και την προσδιορίζει. “Προσπαθούμε να δείξουμε τη Θεσσαλονίκη από τη θάλασσα, που είναι πανέμορφη”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια “καινούργια αντίληψη” των Δημητρίων. “Πιστεύω ότι επιτέλους τα Δημήτρια θα αποκτήσουν μια άλλη ταυτότητα, την οποία δεν είχαν ποτέ. Ελπίζω ότι φέτος θα είναι η εκκίνηση και ότι του χρόνου, στα 50ά Δημήτρια, θα έχουμε τα πρώτα σοβαρά αποτελέσματα”.
Για μια προσπάθεια αλλαγής του πνεύματος των Δημητρίων, που όπως είπε “ήταν κλειστά μέσα στα σύνορα της πόλης”, έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Έλλη Χρυσίδου. Εστίασε στην καλλιτεχνική επιτροπή που αποτελείται από ανθρώπους της πόλης, στον χρόνο της διοργάνωσης που συρρικνώθηκε σε ένα μήνα (από τρεις που ήταν παλαιότερα), αλλά και στο περιεχόμενο της διοργάνωσης, που δεν αποτελείται από συμβατικές εκδηλώσεις. “Φέτος ανοίγουμε σοβαρά πλέον τον διάλογο με την πόλη, τους ανθρώπους, τους δημιουργούς”, είπε χαρακτηριστικά.
Στο κεντρικό μοτίβο του φετινού φεστιβάλ, που είναι η “συμπλοκή των τεχνών”, αναφέρθηκε η Θούλη Μυσιρλόγλου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, ενώ το άλλο μέλος, ο Σάββας Πατσαλίδης, τόνισε πως ένα φεστιβάλ “είναι μια πλατφόρμα αναζήτησης όπου παίρνεις ρίσκο”.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η αυλαία του προγράμματος ανοίγει στις 25/9 στις 10 μ.μ. με έναν εικαστικό και μουσικό περίπατο στη νυχτερινή Θεσσαλονίκη, με σημείο εκκίνησης την περιοχή της Βαλαωρίτου και κατάληξη το αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία.
Μεταξύ των μουσικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι ένα διήμερο αφιερωμένο στη νέα ελληνική ψυχεδελική μουσική (27/9 & 28/9- πρώην Maison Crystal), σειρά συναυλιών με τον γενικό τίτλο “Η τζαζ σήμερα”, η συναυλία “Τραγούδια για το κομμένο” του Gunter Baby Sommer (9/10 στις 9 μ.μ. - Αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ), συναυλία της ΚΟΘ (10/10 στις 9 μ.μ. - Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ), συναυλία του γαλλικού μουσικού σχήματος Art Zoyd κ.ά.
Από τις 14 θεατρικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν οι τρεις είναι μετακλήσεις από το εξωτερικό: Το “Notebook” της Άγκοτα Κρίστοφ που είναι μια παραγωγή της ομάδας Forte Company της Ουγγαρίας (8-9/10 στις 9 μ.μ. - Σφαγεία), το “Felicia Zeller” από το θέατρο “X-Freunde” της Γερμανίας και το “Attends, Attends, Attends” του γνωστού Jan Fabre από το Βέλγιο, ενώ το θεατρικό μέρος συμπληρώνουν ακόμη παραγωγές του ΚΘΒΕ, το έργο “Γυναίκα και ο λύκος” της Έλενας Πέγκα (20-21/10 στις 9 μ.μ. - Σφαγεία) κ.ά.
Στα εικαστικά ξεχωρίζουν η έκθεση του ιδιαιτέρως δημοφιλούς στον χώρο Wolfgang Stiller (28/9-24/10 - Γενί Τζαμί), η παρουσίαση “Ο Θεοτοκόπουλος και οι ‘Χάρτινες Εικόνες’ του Αγίου Όρους (4/10-15/11 - Κάζα Μπιάνκα), η ομαδική έκθεση “Η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι II” (18/9-29/9 - Βίλα Πετρίδη) κ.ά.
Σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνει εξάλλου και ο χορός, με παραγωγές όπως “Ερωτευμένος Σοπέν” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (27-28/9 στις 9 μ.μ. - Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), “Station” της ομάδας Klokworks Dance/ Μαριάννα Καβαλλιεράτου (29-30/9 στις 9 μ.μ. - Σφαγεία), “W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory) από την ομάδα Rootlessroot/ Λίντα Καπετανέα (1/10 στις 9 μ.μ. - Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), “Atomos” από την ομάδα χορού “Wayne McGrecor - Random Dance” της Αγγλίας (7-8/10 στις 9 μ.μ. - Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών) κ.ά. Το φεστιβάλ θα επισφραγιστεί με ένα πάρτι λήξης στις 24/10 στις 11 μ.μ. στο πρώην Maison Crystal.
Πέρα από τις παραστάσεις το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορα workshops και σεμινάρια, ενώ φέτος στους χώρους που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις και τις άλλες δράσεις έχουν προστεθεί τρεις νέοι, που είναι τα Σφαγεία, το πρώην Maison Crystal και η Βίλα Πετρίδη.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που όπως τονίστηκε περιλαμβάνει και την παραγωγή, ανέρχεται στα 400.000 ευρώ.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ