Η κόντρα Βενγκέρ - Μουρίνιο κρατάει χρόνια - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η κόντρα Βενγκέρ - Μουρίνιο κρατάει χρόνια

To τελευταία επεισόδιο στην κόντρα Βενγκέρ - Μουρίνιο είχε ακόμα και σπρωξίματα, ανεβάζοντας σε άλλο επίπεδο την διαμάχη των δύο προπονητών, που έχει δώσει αφορμή για χιλιάδες άρθρα και αναλύσεις. Πλέον δεν είναι η πιο μεγάλη κόντρα μόνο στο αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά στο παγκόσμιο, καθώς είναι ελάχιστες φορές που έχουμε δει προπονητές τέτοιου επιπέδου, να κάνουν σαν κοκόρια!
ADVERTISEMENT
Πότε άρχισε η κόντρα
Ολα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2005, ένα χρόνο αφού ο Πορτογάλος ανέλαβε την Τσέλσι και κατάφερε να πάρει τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ, γεγονός που δεν πρέπει να πολυάρεσε στον Βενγκέρ, που μετά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ εκείνης της χρονιάς, δεν έχει ξαναζήσει τη χαρά ενός τίτλου! Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε κάποιο γεγονός που έδωσε το έναυσμα για να αρχίσει η διαμάχη. Είναι φανερό απλώς τους δύο προπονητές χωρίζει ένα χάος σε νοοτροπία, τρόπο σκέψης και προσωπικότητα.
Τι τους χωρίζει
Αυτός που έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι δεν γουστάρει τον αντίπαλο του, είναι ο Αρσέν Βενγκέρ. Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, τόσο στη συμπεριφορά όσο και στο ταπεραμέντο! Ο Βενγκέρ είναι πιο σοφιστικέ και ήπιος σε σχέση με τον χυμώδη Πορτογάλο που χρησιμοποιεί συχνά mind games για να εξουδετερώσει τον αντίπαλο. Αντίθετα στον Αλσατό δεν αρέσουν τα παιχνίδια των εντυπώσεων και θέλει ξεκάθαρες νίκες μέσα στον αγωνιστικό χώρο του παιχνιδιού. Οτι έχει να πει, θα το πει καθαρα και σιχαίνεται τον Ζοζέ που χρησιμοποιεί ακόμα και τις δηλώσεις του, για να επιβληθεί στο παιχνίδι. Για τον αρκετά σνομπ τεχνικό της Αρσεναλ, τα καμώματα του Μουρίνιο είναι απλώς ακατανόητα!
Εχουν τεράστια διαφορά και στη φιλόσοφία του παιχνιδιού. Για τον Μουρίνιο, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και δεν θα τον ενοχλήσει καθόλου, εάν πάρει τη νίκη σε κάποιο κρίσιμο ματς, παίζοντας καταστροφικό ποδόσφαιρο. Αντιθέτως για τον προπονητή της Αρσεναλ, προέχει το όμορφο και θεαματικό ποδόσφαιρο. Αν συνδυαστεί με τη νίκη, ακόμα καλύτερα... Ο προπονητής της Αρσεναλ ενοχλείται και με την τακτική των μεταγραφών της Τσέλσι που απλώς σκορπά λεφτά στο παζάρι για σπουδαίους παίκτες, ενώ ο ίδιος παλεύει με νεαρά και ελπιδοφόρα παιδιά που θα ξεπεταχτούν στο μέλλον, με τις μεταγραφές να περιορίζονται σε απολύτως αναγκαίους ποδοσφαιριστές.
Η απόλυτη επικράτηση του Μουρίνιο
Ο Βενγκέρ δεν μπορεί να χωνέψει και το γεγονός ότι δεν έχει νικήσει ποτέ τον Ζοζέ Μουρίνιο. Εχει δοκιμάσει τα πάντα, αλλά μάταια και σε 12 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις δεν έφυγε ποτέ με την ικανοποίηση της νίκης. Στην Πρέμιερ Λιγκ ο Μουρίνιο έχει τέσσερις νίκες και πέντε ισοπαλίες, στο λιγκ καπ άλλες δύο νίκες και μία νίκη στο Κομιούνιτι Σιλντ. Συνολικά επτά νίκες και πέντε ισοπαλίες με 21 - 6 τα γκολ υπέρ του. Πραγματικά απόλυτη επικράτηση που ο Βενγκέρ δεν μπορεί να δεχθεί.
Τι έχουν δηλώσει κατά καιρούς
Πρώτος που ξεκίνησε το χορό των δηλώσεων ήταν ο Αρσέν Βενγκέρ, τον Αύγουστο του 2005 που επέκρινε την αγωνιστική τακτική του Μουρίνιο. «Ξέρω ότι ζούμε σε ένα κόσμο που έχουμε μόνο νικητές και ηττημένους αλλά εάν το άθλημα ενθαρρύνει τις ομάδες που αρνούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τότε το άθλημα είναι σε κίνδυνο».
Ο Μουρίνιο σήκωσε το γάντι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και απάντησε στα σχόλια του Αλσατού τεχνικού για τα υπερβολικά χρήματα που ξοδεύει η Τσέλσι για μεταγραφές. «Πιστεύω ότι είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που είναι ηδονοβλεψίες. Υπάρχουν κάποιοι τύποι, οι οποίοι όταν είναι σπίτι, έχουν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο για να βλέπουν τι συμβαίνει στις άλλες οικογένειες. Μιλά, μιλά, μιλά μόνο για την Τσέλσι…»
Ο Βενγκέρ μετά από λίγες ημέρες απάντησε με οξύ ύφος, αρκετά διαφορετικό από τον πράο χαρακτήρα του. «Εχει ξεφύγει, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και είναι ασεβής. Όταν δίνεις επιτυχία σε ανόητους ανθρώπους, αυτό τους κάνεις περισσότερο ανόητους».
Ο Μουρίνιο συνέχισε την κόντρα, υποστηρίζοντας ότι ο Βενγκέρ μιλά πολύ. Και το είπε ως εξής: «Στο Στάμφορντ Μπριτζ έχουμε ένα φάκελο με τις δηλώσεις του κυρίου Βενγκέρ για την Τσέλσι, τους τελευταίους 12 μήνες. Δεν είναι ένας φάκελος με πέντε σελίδες αλλά ένας φάκελος με 120 σελίδες. Πιστεύω ότι αυτό είναι αρκετό…»


Επόμενο επεισόδιο πριν από τον τελικό του Λιγκ Καπ του 2007, με τον Βενγκέρ να λέει ξεκάθαρα ότι ο Μουρίνιο έχει καταφέρει να πάρει τίτλους, μόνο χάρη στα χρήματα που του δίνουν για μεταγραφές. «Αν θέλεις να συγκρίνεις προπονητές, δώσε στον καθένα το ίδιο ποσό χρημάτων και πες: Εχεις αυτά για πέντε χρόνια! Μετά από τα πέντε χρόνια θα δεις ποιος έχει πετύχει τα περισσότερα».
Για κάποιους μήνες ησύχασαν, αλλά ο Μουρίνιο επανήρθε τον Απρίλιο του 2008, παρότι τότε δεν είχε ομάδα. «Στους Αγγλους αρέσει η στατιστική. Ξέρουν ότι ο Βενγκέρ έχει μόνο 50% στις νίκες στο αγγλικό πρωτάθλημα;»

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ