protash book - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

protash book


GERHARD VINNAI το ποδόσφαιρο ως ιδεολογία

Ο γερμανός, μαρξιστής, κοινωνικός ψυχολόγος Gerhard Vinnai (γενν. στην Στουτγκάρδη το 1940) είναι ένας από τους λίγους διανοούμενους που ασχολήθηκαν από νωρίς με την κοινωνική διάσταση των σπορ και ιδίως μ εκείνην του ποδοσφαίρου. Στο βιβλίο του Fußballsport als Ideologie [πρώτη έκδοση Europäische Verlagsanstalt, Frankfurt am Main 1970], το οποίο μεταφράστηκε και στη γλώσσα μας από τον Γιώργο Νταλιάνη και τυπώθηκε ως Το Ποδόσφαιρο ως Ιδεολογία από τις εκδόσεις Διεθνής Βιβλιοθήκη το 1978, καταπιάνεται με τον κόσμο του ποδοσφαίρου, εμβαθύνοντας στον πραγματικό αλλά και επιμελώς καμουφλαρισμένο ρόλο του μέσα στην κοινωνία. O Vinnai είχε μελετήσει από κοντά μία ομάδα σύμβολο της εποχής του, την αγγλική Tottenham (Τότεναμ) και μέσα από τα κεφάλαια «Ποδοσφαιρικές μηχανές», «Σπορ και σεξουαλικότητα», «Οι ποδοσφαιρικές μπίζνες», «Ποδοσφαιρικοί άρρενες», «Μαγικές πρακτικές στο ποδόσφαιρο», «Ποδόσφαιρο και ναρκισσισμός», «Σπορ και μιλιταρισμός» κ.λπ. επιχειρεί να δει πίσω από τα φώτα και τη λάμψη, μεγεθύνοντας στις βαθύτερες σχέσεις που διέπουν όλα εκείνα τα γρανάζια, τα οποία συναπαρτίζουν την ουσία του σύγχρονου ποδοσφαίρου (του τότε... και πολύ περισσότερο του τώρα). Από το βιβλίο του Vinnai αντιγράφω ορισμένα τσιτάτα, που «οδηγούν» αυτά τα συγκεκριμένα κεφάλαια…
«Προτιμώ παίκτες που να μην είναι πολύ καλοί ή έξυπνοι σ’ άλλα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνονται στο ποδόσφαιρο» 
Bill Nicholson (ποδοσφαιριστής της Τότεναμ την περίοδο 1938-1955 και αργότερα κόουτς, μάνατζερ και σκάουτερ του συλλόγου) 
«Σήμερα η μέθοδος βαρύνει περισσότερο από τη δεξιοτεχνία. Πρέπει να σας γυαλίσουν για να λάμψετε» 
Mike England (ποδοσφαιριστής της Tότεναμ την περίοδο 1966-1975) 
«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν ενδιαφερόμαστε να κάνουμε λεφτά» 
Sidney Wale (πρόεδρος της Tότεναμ) 
«Δεν είχαν κακή λέξη για κανένα παίκτη. Τους αγαπούσαν όλους και τον καθένα» 
Hunter Davies (δημοσιογράφος – εκφωνητής)
(για τους νεαρούς οπαδούς της Τότεναμ) 
«Δεν έχω τυχερά σημάδια εκτός από τα δόντια μου. Μερικές φορές παίζω φορώντας τα και μερικές φορές όχι» 
Martin Chivers (παίκτης της Tότεναμ την περίοδο 1968-1976) 
«Ο οπαδός του ποδοσφαίρου δεν είναι ακριβώς ένας παρατηρητής. Ο ιδρώτας του και τα νεύρα του δουλεύουν πάνω στο ποδόσφαιρο, και το πνεύμα μπορεί να πλουτισθεί ή να ρημαχτεί απ’ αυτό» 
Arthur Hopcraft (Βρετανός συγγραφέας και σεναρίστας) 
«Όταν ήμουν δεκάξι χρονών έφτανα τα έξη πόδια ύψος. Δέχτηκα μερικά κοψίματα και μώλωπες, αλλά δεν παραπονιόμουν. Είναι ένα αντρικό αγώνισμα στο κάτω-κάτω» 
Derek Dooley (ποδοσφαιρικός ήρωας του Sheffield) 
«Είναι περισσότερο ερεθιστικό αν χτυπήσετε κανένα, ιδίως κάποιο βορινό κάθαρμα. Είναι ευχάριστο να χτυπάς κάποιον. Αισθάνεσαι καλά» 
οπαδός της Τότεναμ 
«Η σύγκρουση είναι η ουσία του ποδοσφαίρου» 
Arthur Hopcraft (Βρετανός συγγραφέας και σεναρίστας) 
«Δώστε στο Γερμανικό έθνος έξη εκατομμύρια σώματα με άμεπτη αθλητική εκγύμναση… και το κράτος θα ’χει δημιουργήσει ένα στρατό» 
Αδόλφος Χίτλερ «Ο Αγών μου» 
«Το ενδιαφέρον του αναγνώστη στο ποδόσφαιρο είναι ακόρεστο, και διαπιστώθηκε ότι είναι έντονο στο επίπεδο του κουτσομπολιού. Η κυκλοφορία των εφημερίδων στην αιχμή της ενισχύεται από την ακατάπαυστη ροή μηδαμινών λεπτομερειών καθώς και από περιστασιακό εντυπωσιασμό» 
Arthur Hopcraft (βρετανός συγγραφέας και σεναρίστας)
«Ο Ποδοσφαιρικός Άνθρωπος»

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ