Αγαπήθηκε, δοξάστηκε και πλέον δε θέλουν ν’ ακούν ούτε το όνομά του - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Αγαπήθηκε, δοξάστηκε και πλέον δε θέλουν ν’ ακούν ούτε το όνομά του

Ένα από τα πράγματα που έκανε ανέκαθεν ξεχωριστή την Γιουβέντους είναι οι πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε αυτήν.

Ένας από αυτούς ήταν ο Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ, ένας από τους μεγαλύτερους Πολωνός ποδοσφαιριστής στην ιστορία.

Ήταν ιδιαίτερα ευφυής, γρήγορος, μαχητής, είχε εκπληκτικό σουτ, άψογη τεχνική και τρομερή εκρηκτικότητα. Αποτέλεσε μέρος της μεγάλης Γιουβέντους των Πλατινί, Σιρέα, Ρόσι κλπ και της μεγάλης πολωνικής εθνικής η οποία μετά από ένα εκπληκτικό τουρνουά που έκανε ο ίδιος ο Μπόνιεκ στο Μουντιάλ του 1982, έφτασε μέχρι την τρίτη θέση του κόσμου.

Εκείνη την χρονιά υπέγραψε με την Κυρία και μαζί με τον Μισέλ Πλατινί συνέθεσε ένα από τα καλύτερα δίδυμα της εποχής. Αυτό που ήταν παράξενο με τον Μπόνιεκ ήταν η τάση που είχε να σκοράρει στα ευρωπαϊκά ματς.

Μισέλ Πλατινί και Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ σε προετοιμασία της Γιουβέντους


Γι’ αυτό το λόγο και ο μεγάλος Τζάνι Ανιέλι, συνήθιζε να τον αποκαλεί «Bellodinotte» (Όμορφος της νύχτας), μιας και τα ευρωπαϊκά ματς πραγματοποιούνται/νταν τις βραδινές ώρες.

Ο Μπόνιεκ στη θητεία του με τα μπιανκονέρι χρώματα κατέκτησε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων εναντίον της Πόρτο (2-1) το 1984, βάζοντας ο ίδιος το νικητήριο γκολ. Την ίδια χρονιά με δύο δικά του γκολ κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ευρώπης εναντίον της Λίβερπουλ και το 1985 κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών πάλι με αντίπαλο τους κόκκινους από το Μέρσεσαϊντ στον αιματοβαμμένο τελικό του Χέιζελ. Ηταν αυτός που κέρδισε το ανύπαρκτο πέναλτι.

Εκτός από τους παραπάνω τίτλους κατάφερε να κατακτήσει και δύο ακόμα τρόπαια με τη Γιούβε, ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο. Πέτυχε 20 γκολ σε 111 εμφανίσεις με την Κυρία.

Μπορεί σε κάποιους να φανεί φτωχός αυτός ο απολογισμός, αλλά συνήθιζε να κινείται αρκετές φορές εκτός της μεγάλης περιοχής και είχε περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αγωνιζόταν ως δεύτερος επιθετικός.
forzajuve.gr

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ