«Leeds, Leeds are falling apart again» - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

«Leeds, Leeds are falling apart again»

Αγγλικό ποδόσφαιρο και βρετανική μουσική είναι ένας συνδυασμός, που δεν θα μας απογοητεύσει ποτέ.


Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στην θέση να προσκυνήσουμε τους Άγγλους οπαδούς. Το ξέρουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, οι Άγγλοι (και γενικά οι Βρετανοί) ξέρουν να δημιουργούν αριστουργηματική μουσική. Και όταν αυτή η μουσική «παντρευτεί» με ευφυέστατους και… «κουτοπόνηρους», θα έλεγε κανείς, τρόπους, απλά δυναμώνεις τα ηχεία, κάθεσαι αναπαυτικά και αφήνεις κάθε πόρο του κορμιού σου ν’ ανατριχιάσει.
Στο συγκεκριμένο άρθρο πιάνουμε μια «post punk» περίπτωση. Το μαγικό αυτό τραγούδι, που θ’ ακούσετε ν’ αντηχεί στις κερκίδες του Elland Road, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα συνδυασμού ποδοσφαιρικών συνθημάτων και μουσικών ύμνων.
Εδώ οι φημισμένοι οπαδοί της Leeds τραγουδούν μέσα από το στομάχι τους το Love Will Tear Us Apart Again των Joy Division. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο συμβολικά κομμάτια της μουσικής ιστορίας του Manchester και του post punk. Δεν είναι μόνο η ιστορία του πρόωρα αποθανόντα Ian Curtis, που κάνει τους Joy Division μία από τις πιο διάσημες μπάντες στον κόσμο. Το ύφος τους, οι μελωδίες τους, οι στίχοι τους παραμένουν αρκετά χαραγμένοι για να γίνουν μύθοι για αρκετές γενιές ακόμη, πολλές δεκαετίες αργότερα. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε βινύλιο το 1980 για την  Factory Records και εξιστορεί την κρίση που περνά η σχέση του τραγουδιστή με τη σύζυγό του, λίγες μέρες πριν αυτός αυτοκτονήσει. Ο τίτλος του ύμνου τούτου είναι χαραγμένος στον τάφο του Ian.


Επιστρέφοντας στις εξέδρες, οι οπαδοί των «Παγωνιών», σαν άλλοι προβληματισμένοι έφηβοι «στιχουργοί» της βρετανικής μουσικής σκηνής, ευφυέστατα «διασκευάζουν» το κομμάτι και ακούγεται στα γήπεδα το διαχρονικό:

«Leeds, Leeds are falling apart again».


Και θ’ αναρωτιέστε. «Μα γιατί να τραγουδήσεις για την ομάδα σου ένα τόσο καταθλιπτικό και μελαγχολικό κομμάτι»; Γιατί ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΣΑΡΚΑΣΜΟΣ. Οι οπαδοί της Leeds United επέλεγαν αυτό το σύνθημα κάθε φορά που ο αντίπαλος ισοφάριζε ή έμπαινε μπροστά στο σκορ. Ακόμα και τις τελευταίες ψυχοπλακωτικές στιγμές της σεζόν 2018/19, όπου η αρμάδα του Bielsa κατάφερε, κάπως μαγικά, να χάσει την άνοδο στην Premier Legaue, παρά την εκπληκτική της πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Ακόμα και τότε…


Θα κάτσουν να σκάσουν; Φυσικά και όχι! Θ’ αυτοσαρκαστούν. Μεγάλη αρετή…
Τελευταίο παράδειγμα στο επικό παιχνίδι μεταξύ της Birmingham και της Leeds United. Η ομάδα του Marcelo Bielsa ήταν αυτή που έφυγε με τους τρεις βαθμούς της νίκης από το St. Andrew’s στο τελευταίοι ματς του ’19. Αλλά ανάμεσα στα εννέα τέρματα που σημειώθηκαν στο απίθανο παιχνίδι, με την Leeds να παίρνει την νίκη με 5-4 χάρη στο αυτογκόλ του Harding στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, υπήρξαν οι «κλασσικές» στιγμές καζούρας, «αυτοκριτικής» και οπαδικής ευρηματικότητας!


When routine bites hard
And ambitions are low
And resentment rides high
But emotions won’t grow
And we’re changing our ways
Taking different roadsLove, love will tear us apart again
Love, love will tear us apart againWhy is the bedroom so cold?
Turned away on your side
Is my timing that flawed?
Our respect run so dry?
Yet there’s still this appeal
That we’ve kept through our livesBut love, love will tear us apart again
Love, love will tear us apart againDo you cry out in your sleep?
All my failings exposed
Gets a taste in my mouth
As desperation takes hold
And it’s something so good
Just can’t function no more?Love, love will tear us apart again
Love, love will tear us apart again
Love, love will tear us apart again
Love, love will tear up apart again



ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ