Χρήστος Σαμαράς: Ο Άρης της Μακεδονίας ο Άρης της Ελλάδας - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Χρήστος Σαμαράς: Ο Άρης της Μακεδονίας ο Άρης της Ελλάδας


 Του Σαββας Κωνσταντινίδη


Η athlitikignomi.gr φιλοξενεί   τον δημοσιογράφο χρήστο Σαμαρά, ο σπουδαίος  αθλητικογράφος μας μιλάει για τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα, τον ανυπέρβλητο Γιάννη Ιωαννίδη αλλά και για τον τεράστιο θρύλο του ελληνικού μπάσκετ Νίκο Γκάλη.

 

 

Σ.Κ. Πώς μπήκε το μικρόβιο της δημοσιογραφίας στον Χρήστο Σαμαρά?

 

 

Χ.Σ. Το καλοκαίρι του 1976 ενώ ήμουνα φοιτητής χρειάστηκε κάποιος νεαρός για τα γραφεία του ΑΣ Ο τότε διευθυντής των γραφείων ο κ Ράσογλου (πατέρας του Πέτρου παράγοντα του μπασκετικού Αρη ) με επέλεξε πήγα τρεις μήνες όμως εκεί γνώρισα τον τότε πρόεδρο τον αείμνηστο Νικόλαο Καμπάνη που ήταν και ο εκδότης της εφημερίδας "Αθλητικά Νέα " .Ο τελευταίος μου πρότεινε να τον βοηθήσω στην εφημερίδα κάτι που έγινε. Τοτε έβγαινε η εφημερίδα μια φορά την εβδομάδα. πήγα και έτσι μου  κόλλησε το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.

 

Σ.Κ. Ποιον δημοσιογράφο θέλατε να μοιάζετε και γιατί?

 

Χ.Σ.  Στα νέα μου χρόνια φύτευσα κοντά σε δύο θηρία της αθλητικής δημοσιογραφίας τον Νικόλαο Καμπάνη και τον Δημήτριο Μπούζα ενώ συνεργάστηκα και με τον Φίλιππο Συρίγο .Από αυτούς πήρα κάποια θετικά στοιχεία




Σ.Κ. Πώς κρίνετε την δημοσιογραφία του χθες και του σήμερα?

 

Χ.Σ. Για την έντυπη δημοσιογραφία τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα παλαιότερα .Κυνηγούσαμε την είδηση μέχρι το παραπέντε και νιώθαμε την απόλυτη ηδονή όταν είχαμε την αποκλειστικότητα.

Τώρα η έντυπη δημοσιογραφία έχει πεθάνει και είναι η εποχή της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας . Για τον δημοσιογράφο τώρα είναι τα πράγματα καλύτερα.

 

Σ.Κ.   Έχετε ζήσει τον μεγάλο Άρη στην εποχή που μεγαλουργούσε, τι ήταν εκείνο που έκανε όλη την Ελλάδα να παραμιλάει με αυτήν την ομάδα?

 

Χ.Σ. Ο Ιωαννίδης κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα πρότυπο που δούλευε στα επαγγελματικά δεδομένα ενώ ήταν στην εποχή του Ερασιτεχνισμού .Αυτο σε συνδυασμό με την συνύπαρξη του Γκάλη με τον Γιαννάκη του καλύτερου διδύμου κοντών...  στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ έφερε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία εκείνης της ομάδας που απέκτησε ένα μεγάλο όπλο την παρουσία του κόσμου .Το Πάλε έγινε η ποιο καυτή έδρα και ο Άρης έπαιζε με...έξι παίκτες.


Σ.Κ.  Ήσασταν παρών σε πολλά παιχνίδια του Άρη, τι σας έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό σας κάτι που το θυμάστε μέχρι σήμερα?



Χ.Σ. Αυτο που με έκανε εντύπωση ήταν στα εκτός έδρας παιχνίδια που εκείνη η ομάδα ένωνε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού .Όπου έπαιζε ο Άρης οι οπαδοί όλων των Ελληνικών ομάδων που διέμεναν στο εξωτερικό ερχόταν να τον βοηθήσουν να κερδίσει . Ήταν ο Άρης της Μακεδονίας ,ο Άρης της Ελλάδας.

 

Σ.Κ.  Πριν λίγες μέρες τιμήθηκε ο Νίκος Γκάλης,  για την προσφορά του στο Ελληνικό μπάσκετ και υψώθηκε η φανέλα με το νούμερο 4 στην οροφή του ΟΑΚΑ, μήπως η ελληνική πολιτεία άργησε να βραβεύσει αυτόν τον τεράστιο μπασκετμπολίστα?

 

 Χ.Σ. Η εμπάθεια του τέως προέδρου της ΕΟΚ προς τον μεγάλο Νιο Γκάλη ήταν γνωστή .Έτσι με την αλλαγή της διοίκησης έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει πριν 20-25 χρόνια. Ο Νικ ήταν ο αθλητής που μεταμόρφωσε το Ελληνικό μπάσκετ και του έδωσε ώθηση να ανέβη στην κορυφή της Ευρώπης και να καταξιωθεί παγκοσμίως.

 

Σ.Κ.  Μετά από χρόνια η ομάδα του Άρη θα αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια, πώς κρίνετε τις προσθήκες που γίνανε στον κιτρινόμαυρο σύλλογο?

 

Χ.Σ. Πολυ καλό κυρίως για το πρεστίζ της ομάδας


Σ.Κ. Μπορεί η Θεσσαλονίκη να ξαναγίνει μπασκετομάνα?

 

Χ.Σ. Πολυ δύσκολο έως αδύνατο .Το χρήμα είναι στην Αθήνα.

 

 

Σ.Κ. που βρίσκεται δημοσιογραφικά ο Χρήστος Σαμαράς σήμερα?

 

Χ.Σ. Αυτον τον καιρό μόνο στο Pressaris.


Υ.Γ.   Χρήστο Σαμαρά σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες, δίνοντας με αυτήν την συνέντευξη, σε ευχαριστώ από καρδιάς

Φωτο: Χρήστος Σαμαράς


ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ