62. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΙΓΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

62. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΙΓΚΑ




ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
«Παράθυρο» UEFA για ευρωπαϊκή λίγκα


Πέφτουν τα σύνορα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της ηπείρου το επιθυμούν και η UEFA, που παλιότερα δεν ήθελε ούτε να ακούσει για κάτι τέτοιο, αφήνει, πλέον, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Μιλάμε για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το ΄΄τσάμπιονς λιγκ΄΄ και το κύπελλο΄΄ UEFA''!



Η ευρωπαϊκή ένωση συλλόγων, που εκπροσωπεί 137 κορυφαίους συλλόγους, το σκέφτεται σοβαρά, γι’ αυτό άλλωστε διοργάνωσε (πάντοτε μυστική) σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα στη Νιόν της Ελβετίας με θέμα την διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής λίγκα, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως αποκάλυψε το γαλλικό «France Football».



Από την πλευρά της η ιταλική «Gazzetta dello Sport» αναφέρει ότι αυτό το σχέδιο έχει υποστηρικτές και μέσα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Βάση του σχεδιασμού της νέας διοργάνωσης, η ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα θα αποτελείται από τρεις κατηγορίες εκ των οποίων η κάθε μία με 20 έως 22 ομάδες, αναφέρουν οι δύο (έγκυρες) εφημερίδες. (Δεν αναφέρουν τίποτα για τις ελληνικές ομάδες)

Για τις ομάδες θα υπάρχει κάθε σεζόν η άνοδος και ο υποβιβασμός στις κατηγορίες που θα συμμετέχουν.


«Όλοι γνωρίζουν τη φιλοσοφία μου για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις... αλλά οι καιροί αλλάζουν και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πάνω σε αυτό το θέμα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, και πρόσθεσε αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για την υλοποίηση του σχεδίου: «Αν έπρεπε να διαλέξω, θα προτιμούσα την επιστροφή στο θεσμό των ευρωπαϊκών κυπέλλων με το σύστημα που ξεκίνησαν, δηλαδή με νοκ άουτ αγώνες. (αφού το λες γιατί δεν το κάνεις....)
Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί και να ακούσουμε κάθε πρόταση.
Αν οι σύλλογοι έλθουν και μας μιλήσουν θα πρέπει πρώτα να τους ακούσουμε και μετά να αποφασίσουμε».
Η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport» γράφει ακόμη ότι η οικονομική κρίση προέτρεψε τους συλλόγους να προχωρήσουν την ιδέα για τη δημιουργία αυτής της Σούπερ Λίγκα, αλλά δεν δόθηκε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έναρξή της.
Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό πάντως, προβλέπεται να συνεχιστεί η ταυτόχρονη διοργάνωση των εθνικών πρωταθλημάτων, αλλά να μειωθεί ο αριθμός των αγώνων τους και ενδεχομένως οι ομάδες που θα συμμετέχουν, αφού οι κορυφαίοι σύλλογοι κάθε χώρας θα λαμβάνουν μέρος και στις δύο διοργανώσεις.


Να τονίσουμε εδώ, ότι η ιδέα δεν είναι καινούργια, καθώς από τις αρχές του 1990 οι μεγάλοι σύλλογοι είχαν σχηματίσει τη G14 και είχαν ως πρωταρχικό στόχο την δημιουργία αυτού του υπέρ-πρωταθλήματος Ευρώπης!

Χάρης Γκουγκουλίτσας

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ