-παοκ-Ο αγωνιστικός σχεδιασμός για την νέα χρονιά - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

-παοκ-Ο αγωνιστικός σχεδιασμός για την νέα χρονιά

Για τον ΠΑΟΚ ουσιαστικά τα πλέι οφ… τελείωσαν με την ήττα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον αγωνιστικό σχεδιασμό για την νέα χρονιά.
Σε επίσημο επίπεδο είναι αυτονόητο πως δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί και το τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ με την Λάρισα την ερχόμενη Κυριακή στην Τούμπα για δεοντολογικούς λόγους. Ο Θόδωρος Ζαγοράκης και ο Ζήσης Βρύζας υπήρξαν ποδοσφαιριστές και ξέρουν να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό σε αθλητές.
Υπάρχουν, όμως, πληροφορίες και αποχρώσες ενδείξεις που οδηγούν στα πρώτα συμπεράσματα για το ρόστερ της νέας χρονιάς. Ο φετινός στόχος της εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ επιτεύχθηκε. Του χρόνου με βάση τον τριετή προγραμματισμό διοίκησης και προπονητή στόχος είναι ο πρωταθλητισμός και η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Άρα η ομάδα πρέπει να ανέβει ένα σκαλί παραπάνω. Άρα πρέπει να γίνουν ανακατατάξεις και στο έμψυχο υλικό, οι οποίες, παρότι δεν αναμενόταν, θα είναι ευρείας κλίμακας. Η υλοποίηση του αγωνιστικού σχεδιασμού ξεκίνησε εντυπωσιακά με την μεταγραφή του Βασίλη Κουτσιανικούλη. Ο Ζαγοράκης με την καθοριστική συμβολή του Βασίλη Γκαγκάτση χειρίστηκε άριστα από ψυχολογικής πλευράς την αποτυχία εξόδου στο Τσάμπιονς λιγκ και την μετέτρεψε σε «επικοινωνιακό» θρίαμβο και όχι μόνο. Οι φίλαθλοι και οπαδοί του ΠΑΟΚ αντί να είναι στεναχωρημένοι που έχασε η ομάδα τους την δεύτερη θέση πανηγυρίζουν για την μεταγραφή του Κουτσιανικούλη.
Από την εποχή του Ζήση Βρύζα το καλοκαίρι του 1996 είχε να πάρει ο ΠΑΟΚ μεγάλο ταλέντο που παρακολουθούσαν οι ομάδες της Αθήνας.Ο Κουτσιανικούλης είναι μεταγραφή εντυπώσεων, αλλά και ουσίας. Οι Ζαγοράκης, Σάντος και Βρύζας θέλουν να δώσουν ταχύτητα στον ΠΑΟΚ, σε έναν τομέα που υστερούσε απελπιστικά πέρυσι και αποτελεί δομικό στοιχείο για την δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Με Κουτσιανικούλη και Βιερίνια ο ΠΑΟΚ γίνεται πολύ γρήγορος στα άκρα, ενώ επίκειται και η απόκτηση ενός σέντερ φορ που θα έχει επίσης χαρακτηριστικό την ταχύτητα. Η γρήγορη «τριπλέτα» στην επίθεση ετοιμάζεται, με τον Μουσλίμοβιτς επίσης απαραίτητο, αφού ο ΠΑΟΚ θα παίζει του χρόνου σε τρεις διοργανώσεις και ο Σάντος θα πρέπει να κάνει διαρκώς «ροτέισον». Ο Βόσνιος θα έχει θέση ιδίως στα εντός έδρας παιχνίδια, όταν η ομάδα θα «παίζει» με 4-4-2.
Ο Φερνάντο Σάντος και η διοίκηση έχουν αποφασίσει να κάνουν πιο γρήγορη όλη την ομάδα. Γι’ αυτό και απ’ ότι φαίνεται θα αλλάξουν και όλο το κέντρο. Ο Βερόν, ο Γκαρσία, αλλά και ο Ίβιτς, είναι ποιοτικοί παίκτες, αλλά όχι γρήγοροι. Όσοι παίκτες προτάθηκαν ως ανταλλάγματα στον Εργοτέλη για τον Κουτσιανικούλη εννοείται πως δεν είναι στα πλάνα του Σάντος για την νέα χρονιά. Μεταξύ αυτών ήταν ο Βερόν, αλλά και ο Γκαρσία, όπως διέρρευσε στην Κρήτη.
Ο Αργεντινός, όλα δείχνουν, ότι θα κληθεί μετά τα πλέι οφ να λύσει κοινή συναινέσει την συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ, ενώ με τον Ουρουγουανό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα οριστικά το τι θα γίνει, αφού υπάρχει ο ενδοιασμός των αντιδράσεων της μεγάλης πλειοψηφίας των σκληροπυρηνικών οπαδών που τον θαυμάζουν. Θα μετρήσει κι αυτή η παράμετρος στην απόφαση της διοίκησης για την αποχώρησή του ή όχι. Πάντως, και να μείνει δεν προορίζεται για βασικός την νέα χρονιά.
Ο Σάντος θέλει ένα αμυντικό χαφ γρήγορο, απλό, παθιασμένο και δυναμικό στα επιτρεπόμενα όρια, όπως ο Βίκτορ Βιτόλο, για να «κρατάει» το κέντρο και μπροστά του ένα δημιουργικό μέσο με τα χαρακτηριστικά του Ινιέστα, δηλαδή επίσης γρήγορο, τεχνίτη, εκρηκτικό και ευφυή για να «απλώνει» το παιχνίδι. Κι’ αυτός ο γρήγορος δημιουργικός χαφ αναζητείται στις μεταγραφές. Άρα και ο Ίβιτς δεν προορίζεται για βασικός την νέα χρονιά. Και πάμε στην άμυνα, όπου επίσης θα γίνουν σημαντικές αλλαγές. Ο Κρέσιτς θα αποκτηθεί για να νιώθει ανταγωνισμό ο Χαλκιάς. Ακόμα αναζητείται ισάξιος παρτενέρ του Πάμπλο Κοντρέρας (με πρώτο υποψήφιο τον Ζοάο Πάολο Αντράντε), αλλά και ακραίοι μπακ.
Ήδη γίνονται συζητήσεις με τον 23χρονο Αυστριακό αριστερό μπακ Ρόναλντ Γκρεκάλιου, καθώς, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, ο ΠΑΟΚ δεν θα κρατήσει τον Δάρλα για δεύτερη χρονιά, ενώ δεν είναι κανείς ικανοποιημένος από τις αμυντικές επιδόσεις του Λίνο που είναι περισσότερο χαφ. Μην εκπλαγείτε, εάν αποκτηθεί και ένας δεξιός μπακ που θα ανεβοκατεβαίνει πάνω στην γραμμή, γιατί ο Σνάουτσνερ είναι καλός αμυντικά, αλλά υστερεί εμφανώς επιθετικά.
Ο Παπάζογλου, ο Αμπουμπακάρι και ο Φωτάκης θα αποκτηθούν για εναλλακτικές λύσεις, αφού θα γίνουν ριζικές αλλαγές σε όλο το ρόστερ (φεύγουν, όπως όλα δείχνουν και οι Κωνσταντινίδης, Λάκης, Ηλιάδης, Μπιζέρα, πιθανότατα και οι Κονσεϊσάο, Χούτος και Βαγγελής).
Τέλος, το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είχε διαδικαστικό χαρακτήρα για τον ΠΑΟΚ κι αυτό φάνηκε πεντακάθαρα μέσα στο γήπεδο. Δεν χρίζει ιδιαίτερης κριτικής από πλευράς ΠΑΟΚ. Αυτό, όμως, που προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση ήταν το μέγεθος της ήττας. Για μια ομάδα με την φανέλα του ΠΑΟΚ μια ήττα με 4-1 είναι πολύ βαριά ακόμα και σε φιλικό, πολύ, δε, περισσότερο σε ντέρμπι. Σάκης Γκίνας http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/PAOK/240114.html

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ