ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΙΒΟΥ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΙΒΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
1η ΘΕΣΗ - ΜΑΡΙΑ ΑΜΠΑΚΟΥΜΟΒΑ (ΡΩΣΙΑ): «Αντιμετώπισα ένα απρόσμενο πρόβλημα κατά την προθέρμανση. Κάποιος μετακίνησε το σημάδι που είχα βάλει στο διάδρομο και δεν μπόρεσα να ρίξω καμία βολή στην προθέρμανση. Ο κόσμος με βοήθησε να βρω τον υπεύθυνο, αλλά εκείνος δεν παραδέχθηκε το σφάλμα του! Έτσι, άρχισα να βρίσκω ρυθμό μέσα στον αγώνα και μου πήρε κάποιο χρόνο μέχρι να βρω τον καλό μου εαυτό. Οι φίλαθλοι ήταν φανταστικοί και με βοήθησαν πολύ. Αγαπώ την Ελλάδα».3η ΘΕΣΗ - ΣΤΕΦΙ ΝΕΡΙΟΥΣ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ): (όπως συνηθίζει, φορούσε στο κεφάλι μια κορδέλα, όπου έγραφε «αντίο» στα ελληνικά και στα αγγλικά) «Το ταξίδι τελειώνει εδώ. Αυτή ήταν η τελευταία μου διοργάνωση. Όλα αυτά τα χρόνια κέρδισα πολλά μετάλλια, Ολυμπιακά, παγκόσμια, ευρωπαϊκά, πέτυχα ό,τι θα μπορούσα να ονειρευτώ. Όλα ήταν υπέροχα. Τώρα, που βρίσκομαι στο τέλος του δρόμου, νιώθω πολύ κουρασμένη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΑΪΣΟΝ ΓΚΕΪ ΚΑΙ ΑΣΑΦΑ ΠΑΟΥΕΛ (100μ. ΑΝΔΡΩΝ)
ΤΑΪΣΟΝ ΓΚΕΪ (ΗΠΑ, 1η θέση): «Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετείχα σε έναν Παγκόσμιο Τελικό μετά το 2006. Προσπάθησα από την αρχή της κούρσας να κερδίσω και τελικά τα κατάφερα στο τέλος. Ηταν ένας σημαντικός αγώνας για μένα. Εύχομαι να είμαι καλά στην υγεία μου και να πέσω και κάτω από τα 9.60. Σε ό, τι αφορά τον τραυματισμό μου, είμαι καλά και θα αγωνιστώ σε άλλα δύο μίτινγκ, στην Πολωνία και την Σαγκάη για να ολοκληρώσω τη φετινή σεζόν. Στο Βερολίνο έδωσα ό,τι μπορούσα. Το 100% των δυνάμεών μου».ΑΣΑΦΑ ΠΑΟΥΕΛ (ΤΖΑΜΑΪΚΑ, 2η θέση): «Είμαι πολύ κουρασμένος. Αγωνίστηκα σε πολλά μίτινγκ φέτος. Εχω πάρει μέρος σε μεγάλους αγώνες και είμαι χαρούμενος από τα αποτελέσματά μου. Χαίρομαι πολύ που κατάφερα και συμμετείχα σε έναν αγώνα με τόσο σπουδαίους αθλητές, όπως ο Τάισον Γκέι. Στα 80 μέτρα είπα στον εαυτό μου ότι κέρδισα, μια και ήμουν μπροστά, αλλά τελικά δεν τα κατάφερα. Πλέον θα τρέξω σε άλλους δύο αγώνες, στην Κίνα και στην Πολωνία. Η καλύτερη κούρσα της καριέρας μου δεν έχει έρθει ακόμα».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΝΔΡΩΝ
1η ΘΕΣΗ - ΑΡΝΙ ΝΤΑΒΙΝΤ ΖΙΡΑΤ (ΚΟΥΒΑ): «Είμαι πολύ χαρούμενος. Περίμενα μια καλή εμφάνιση, αλλά όχι τη νίκη, η οποία βγάζει ένα αγκάθι από μέσα μου. Ένα αγκάθι που προέκυψε από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Βερολίνο, όπου τερμάτισα στην πέμπτη θέση. Πλέον θα πάω να ξεκουραστώ στην Κούβα και μετά θα ετοιμαστώ για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που είναι και ο επόμενος στόχος μου. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο για την συμπαράστασή του».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ
1η ΘΕΣΗ - ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΚΑΝΤΓΟΥΕΛ (ΗΠΑ): «Είμαι πολύ ευχαριστημένος για τη νίκη. Η φετινή χρονιά ήταν πραγματικά φανταστική για μένα. Σήμερα, προσπάθησα να ρίξω μια καλύτερη βολή, έπειτα από την δεύτερη προσπάθειά μου. Δεν τα κατάφερα, σημασία όμως έχει η νίκη. Επόμενος στόχος μου είναι η κατάκτηση του τίτλου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Αν τα καταφέρω, θα γίνω ο μοναδικός που θα έχει κατακτήσει τρεις παγκόσμιους τίτλου στην σειρά. Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω τους Έλληνες φιλάθλους. Ήταν φανταστικοί και πραγματικά σέβομαι και εκτιμώ το γεγονός ότι με υποστήριξαν».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: 100μ. ΑΝΔΡΩΝ
1η ΘΕΣΗ - ΤΑΪΣΟΝ ΓΚΕΪ (ΗΠΑ): «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη νίκη μου. Είχα πολλή ενέργεια μέσα μου και παρότι έμεινα πίσω στα πρώτα μέτρα, δεν παράτησα την κούρσα, η οποία ήταν φοβερή. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισα έναν τραυματισμό στους προσαγωγούς. Ήθελα όμως να κερδίσω και στα τελευταία μέτρα που έκανα μεγάλη προσπάθεια, ένιωσα κάποιες ενοχλήσεις».2η ΘΕΣΗ - ΑΣΑΦΑ ΠΑΟΥΕΛ (ΤΖΑΜΑΪΚΑ): «Με αιφνιδίασε ο Τάισον, καθώς δεν περίμενα ότι θα έκανε αυτήν την καταπληκτική κούρσα στα τελευταία μέτρα και θα με κέρδιζε».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: 800μ. ΑΝΔΡΩΝ (12/09/2009)
1η ΘΕΣΗ - ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΛΕΚΟΥΤΑ ΡΟΥΝΤΙΣΑ (ΚΕΝΥΑ): «Είμαι πολύ ευχαριστημένος για τη νίκη. Φαίνεται ότι ξεκίνησα ένα σερί νικών στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Νιώθω ότι ανταποκρίνομαι πολύ καλά. Κατέρριψα εξάλλου το ρεκόρ Αφρικής και όλα αυτά τα νέα είναι πολύ θετικά για μένα. Για να σπάσω, όμως, το παγκόσμιο ρεκόρ, πρέπει να καταβάλω ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και κυρίως να είμαι υγιής. Θα προσπαθήσω πάντως να σπάσω το ρεκόρ την ερχόμενη χρονιά».3η ΘΕΣΗ - ΜΠΟΥΛΑΕΝΙ ΜΑΛΑΟΥΤΖΙ (ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ): «Ήταν μια καλή κούρσα. Είναι ο Παγκόσμιος Τελικός Στίβου, οπότε ήταν σημαντικό για μένα να διατηρηθώ στην τριάδα, δεδομένου και του ότι αντιμετώπισα κάποιους τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να μην αισθάνομαι τόσο έτοιμος. Η φετινή χρονιά ήταν φανταστική για μένα, αλλά έχω ακόμη πολλά όνειρα να εκπληρώσω. Ο επόμενος στόχος μου είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: ΥΨΟΣ ΑΝΔΡΩΝ (12/09/2009)
1η ΘΕΣΗ - ΓΙΑΡΟΣΛΑΒ ΡΙΜΠΑΚΟΦ (ΡΩΣΙΑ): «Φαίνεται ότι φέτος ήταν πολύ δύσκολο να χάσω. Είχα πολλά χρόνια να κάνω τόσο καλή χρονιά στον ανοιχτό στίβο, από το 2002. Είχα κατακτήσει ασφαλώς τον ευρωπαϊκό τίτλο. Σήμερα προσπάθησα να καταρρίψω το ατομικό ρεκόρ μου. Δεν τα κατάφερα, ίσως γιατί θα έπρεπε να πιστέψω λίγο περισσότερο στον εαυτό μου. Ωστόσο, πιστεύω ότι μπορώ να περάσω τα 2,40μ.».7η ΘΕΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ): «Ήθελα να κάνω έναν σπουδαίο αγώνα και προσπάθησα πολύ γι' αυτό. Δυστυχώς όμως κλήθηκα αργά για να συμμετάσχω σ' αυτή τη διοργάνωση. Θέλω όμως να ευχαριστήσω τους φιλάθλους για την εκπληκτική συμπαράστασή τους. Κατ' αυτόν τον τρόπο τελειώνει μια καλή αγωνιστική χρονιά για μένα, αλλά θα μπορούσα σήμερα να βάλω το ιδανικό τέλος. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να περάσω στο τρίτο άλμα».7η ΘΕΣΗ - ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΝΙΩΤΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ): «Αυτός ο αγώνας ήταν μια πραγματικά μεγάλη στιγμή για μένα, σ' ένα γεμάτο Καυτανζόγλειο. Είναι αλήθεια ότι έκανα κάποια λάθη, θα ήθελα όμως να αποζημιώσω τον κόσμο για τη φανταστική συμπαράστασή του. Εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για μένα και θα προσπαθήσω να γίνω ακόμη καλύτερος για τους επόμενους μεγάλους αγώνες».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: 200μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ (12/09/2009)

1η ΘΕΣΗ - ΑΛΙΣΟΝ ΦΙΛΙΞ (ΗΠΑ): «Είναι αλήθεια ότι μετά από αυτή τη νίκη, η χρονιά κλείνει με τον καλύτερο τρόπο για μένα. Ήταν μια φοβερή χρονιά, αλλά και συνάμα διασκεδαστική. Περιλάμβανε πολλά ταξίδια, πολλούς αγώνες, αλλά νιώθω πάρα πολύ ικανοποιημένη από τον εαυτό μου. Η σημερινή κούρσα ήταν πολύ δυνατή, με την Σάνια Ρίτσαρντς κάναμε τον ίδιο χρόνο».2η ΘΕΣΗ - ΣΑΝΙΑ ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ (ΗΠΑ): «Περίμενα ότι θα γινόταν μια γρήγορη κούρσα, όπως επίσης και ότι ο χρόνος μου θα ήταν στα 22.00. Θα μπορούσα ασφαλώς να κερδίσω την κούρσα. Η σημερινή επίδοσή μου, αποτελεί ένα καλό σημάδι ενόψει της κούρσας των 400 μέτρων».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: 1.500μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ (12/09/2009)
1η ΘΕΣΗ - ΝΑΝΣΙ ΤΖΕΜΠΕΤ ΛΑΝΓΚΑΤ (ΚΕΝΥΑ): «Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα να κερδίσω. Η κούρσα είχε πολύ αργό ρυθμό, πράγμα που με ευνόησε. Αυτή είναι η δεύτερη σπουδαία επιτυχία στην καριέρα μου. Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους, κάνουν σαν τρελοί και σε γεμίζουν ενέργεια. Δεν ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκα στην Ελλάδα, καθώς είχα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά και στο μίτινγκ της Καλαμάτας. Ο επόμενος στόχος μου είναι το παναφρικανικό πρωτάθλημα».4η ΘΕΣΗ - ΜΑΡΙΑΜ ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΤΖΑΜΑΛ (ΜΠΑΧΡΕΪΝ): «Δεν ήταν άσχημη κούρσα για μένα, επειδή ένιωθα πολύ κουρασμένη. Νομίζω ότι τελείωσα καλά την σεζόν, έπειτα από την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου. Τώρα σχεδιάζω να πάω διακοπές στις ΗΠΑ».
ΤΡΙΤΟΣ Ο ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ ΣΤΑ 400μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΝΔΡΩΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΣΤΑΣΗ (12/09/2009)
Έπειτα από τη διεξαγωγή των 400μ. με εμπόδια ανδρών, ο Τζαμαϊκανός Ντάνι ΜακΦάρλεϊν έκανε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι ο άλλος Τζαμαϊκανός αθλητής, Άιζα Φίλιπς, είχε χτυπήσει το δικό του εμπόδιο.Έπειτα από την εξέταση του βίντεο της κούρσας, ο κριτής, σύμφωνα με τον κανονισμό 168.7 ακύρωσε τον Άιζα Φίλιπς και έτσι ο Περικλής Ιακωβάκης αναβαθμίστηκε στην 3η θέση, ο Τίνσλεϊ στην 4η, ο Γουίλιαμς στην 5η, ο ΜακΦάρλεϊν 6η και ο Γκέιμον στην 7η.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: 5.000μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ (12/09/2009)
1η ΘΕΣΗ - ΜΕΣΕΡΕΤ ΝΤΕΦΑΡ (ΑΙΘΙΟΠΙΑ): «Νιώθω υπέροχα γι' αυτή τη νίκη, διότι ήρθε έπειτα από μια μεγάλη απογοήτευση, αυτήν του Βερολίνου. Ήμουν σε καλή κατάσταση, αλλά λόγω μίας ίωσης έχασα πολλά κιλά με αποτέλεσμα να μην καταφέρω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Γεννήθηκα το 1983 στην Αιθιοπία, ουσιαστικά όμως ξαναγεννήθηκα το 2004 στην Αθήνα. Λατρεύω την Ελλάδα, γι' αυτό σκοπεύω να παραμείνω μετά τη διοργάνωση, για διακοπές. Έχω επισκεφθεί την Αθήνα, τη Ναύπακτο και άλλα μέρη».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (12/09/2009)
1η ΘΕΣΗ - ΓΕΛΕΝΑ ΙΣΙΝΜΠΑΓΕΒΑ (ΡΩΣΙΑ): «Αυτή η νίκη ήταν μια εκδίκηση για την ήττα μου στο Βερολίνο. Φέτος είχα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μου, αλλά είμαι ευχαριστημένη με νίκη. Πιστεύω ότι μπορώ να περάσω και τα 5,20μ.. Προσπάθησα να κάνω κάτι ξεχωριστό, γι' αυτό και δοκίμασα να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ. δεν τα κατάφερα, αλλά να είστε σίγουροι ότι την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσω να το καταρρίψω σε κάποιον αγώνα στην Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ το κοινό για την υποστήριξη. Αγαπώ τους Έλληνες φιλάθλους, γιατί με αγαπούν κι εκείνοι. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας, διότι βρίσκομαι στο τέλος της σεζόν».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ (12/09/2009)
1η ΘΕΣΗ - ΒΙΡΓΚΙΛΙΟΥΣ ΑΛΕΚΝΑ (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ): «Καλό αποτέλεσμα, καλή διοργάνωση. Είμαι πολύ χαρούμενος που νίκησα. Στο Βερολίνο, τα πράγματα δεν βγήκαν όπως τα περίμενα, έτσι αυτή ήταν κατά κάποιον τρόπο μια νίκη παρηγοριάς. Έχω άλλους δύο αγώνες μπροστά μου, στην Πολωνία και την Εσθονία. Του χρόνου θα προσπαθήσω να κατακτήσω τον ευρωπαϊκό τίτλο στη Βαρκελόνη».2η ΘΕΣΗ - ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΡΤΙΝΓΚ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ): «Φάνηκε ότι ήμουν κουρασμένος. Φέτος εξάλλου, είχα αρκετούς αγώνες. Δεν είμαι ωστόσο απογοητευμένος από τον εαυτό μου. Είχα μία εντυπωσιακή σεζόν και θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις μου».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: 400μ. ΑΝΔΡΩΝ (12/09/2009)
1η ΘΕΣΗ - ΛΑΣΟΝ ΜΕΡΙΤ (ΗΠΑ): «Ο χρόνος μου δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, αλλά στο τελείωμα της σεζόν, ξέρω ότι δεν μπορώ να έχω μεγάλες απαιτήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις μετρούν οι νίκες και το σημαντικότερο είναι ότι κέρδισα. Είμαι ικανοποιημένος από τη φετινή χρονιά. Νομίζω ότι με την παρουσία μου έχω κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και το κοινό. Είναι πραγματικά φανταστική η ατμόσφαιρα. Για να είμαι ειλικρινής, όταν βγήκα για ζέσταμα, δεν ήμουν τόσο καλά, αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου θα έλεγα ότι μου έδωσαν επιπλέον ενέργεια».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: 100μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (12/09/2009)
1η ΘΕΣΗ - ΜΠΡΙΖΙΤ ΦΟΣΤΕΡ-ΧΙΛΤΟΝ (ΤΖΑΜΑΪΚΑ): «Ένιωθα πολύ κουρασμένη, γι' αυτό και δεν ξεκίνησα έτσι όπως θα ήθελα. Ωστόσο, κατάφερα να κατακτήσω την πρώτη θέση και θεωρώ ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της αυτοπεποίθησης που είχα. Έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, έπειτα από τις διαδοχικές νίκες. Το συναίσθημα, εξάλλου, είναι πάντα ευχάριστο. Έχω ακόμη τρεις υποχρεώσεις σε Σαγκάη, Νταεγκού και Πολωνία».2η ΘΕΣΗ - ΝΤΟΝ ΧΑΡΠΕΡ (ΗΠΑ): «Διασκέδασα την κούρσα και από την στιγμή που αυτό συνδυάστηκε με τη δεύτερη θέση, είναι σημαντικό. Ουσιαστικά τελειώνει η σεζόν και θεωρώ ότι ήταν πετυχημένη για μένα. Θέλω να ευχαριστήσω και τον κόσμο για την συμπαράσταση. Θα έλεγα ότι με τις αντιδράσεις τους, βελτιώθηκε η ψυχολογία μου».
Επιμέλεια-ρεπορταζ ΕΦΗ ΚΑΣΑΠΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ